Alfa Romeo Giulia QV in BMW M3 Competition v primerjalnem testu

julij 17, 2016 10:24 dop Napisal

Njuni predniki so definirali klasični format športnih limuzin, o tem ni dvoma. Zdaj pa se bo spopadla nova Alfa Romeo QV z BMW M3 Competition. Kateri od teh dveh vrhunskih športnikov se bo v tem dvoboju postavil v ospredje?

V našem primerjalnem testu se bosta zdaj spopadla oba športna modela limuzinske izvedbe, Alfa Romeo in BMW M3 Competition, da bi upravičila sloves svojih prednikov. Namreč 60′ leta so pripadala Alfi Giulia: bila je hitra, praktična in čustvena. Sredi 70′ let je BMW udaril nazaj s konceptom Serije 3 in med tem, ko se je Alfa Romeo stalno oddaljevala od ideala Giulie iz tistih časov, je BMW pridno gradil na svoji legendi. Generacija za generacijo je bila prodajna uspešnica, trojka je postala pravo vozilo za vsakdanjo uporabo, dobil je tudi vlogo družinskega avtomobila in vse to kljub 50:50 razporeditvi teže, vzdolžno vgrajenega motorja spredaj in zadnjega pogona. Že leta 1986 obstaja M3, super trojka, ki je športne gene kompaktnega modela iz Bayerna še dodatno začinil. Vsaka izdaja M3 je samo še bolj strupena, hitrejša, močnejša in bolj sposobna.

vs m3 2

vs m3 1

Giulia QV je postala nevarna za M3 Competition

Zdaj pa se pretvarjajmo, da je tudi evolucija Giulie potekala podobno, da je vedno obstajala ta hitra izvedenka limuzine srednjega razreda iz Italije. Verjetno bi bila Giulia zdaj ravno tako, kot danes stoji pred nami v izvedbi QV, nevarna za BMW M3. Trilitrski biturbo V6 z 90 stopinjskim naklonom med cilindri prenaša 510 KM moči na zadnji par koles in nobeno presenečenje ni, da serijski M3 s 431 KM moči sploh ne zmore tekmovati z njo in je zato potrebno odšteti še dodatnih 7300€ za opremo M-Competition. V bistvu je teh 7300€ zgolj teoretičnih, kajti brez dodatnega zvočnega sistema M-Competition paketa sploh ni mogoče dobaviti in tole vas bo olajšalo še za dodatnih 390€. Skupaj torej realnih 7690€ za oboje. Zdaj ste dobili dodatnih 19 KM moči, desetinko hitrejše pospeševanje do 100 km/h, adaptivno športno vzmetenje, delno usnjene sedeže, zaporni diferencial, 20-colska platišča in optične dodatke. Da pa bi sploh prišli blizu izjemni končni hitrosti Giulie QV s 307 km/h, boste morali odšteti še dodatnih 2450€ za tako imenovan M Driver’s paket in vaša končna hitrost bo vseeno samo 280 km/h.

vs m3 3

vs m3 4

M3 je bistveno dražji in slabši na testu

Na koncu vas stane takšen M3 Competition zajetnih 82.740€ in je s tem skoraj 11.000€ dražji od Giulie QV. Da pa bosta avtomobila dejansko primerljiva, pa moramo vzeti za primerjali test še 7-stopenjski menjalnik z dvojno sklopko (3900€), karbonske zavore (7300€), usnjene sedeže (1850€) in pa tudi velik navigacijski zaslon (2390€). Še nekaj dodatne opreme na seznamu za izbor in od ideje o športni limuzini ne ostane več kaj prida – pripomočki za parkiranje s kamero, spletni pomočnik z bla, bla, bla … in pregrešno dragi M3 se spremeni v luksuzno križarko s super zvenečim imenom. Vidni karbon na strehi vam takoj da vedeti kam se cilja – je luksuzen, pomemben in drag. Ta avto je danes mišljen za bahanje kot je bil nekoč mišljen za dirkalno stezo. Zdaj pa v primerjavo. Giulia pokaže M3 zelo hitro kako se temu streže: tudi tukaj imamo karbonska vlakna, toda ta prominenten lahek material je na strehi prelakiran in neviden. Karbonski pokrov motorja se nam razkaže v svojem blišču – ampak od spodnje strani. Pokaže svoje mesto. Dokaj simpatično.

vs m3 7

vs m3 5

vs m3 6

Giulia QV je s svojo pragmatičnostjo nalezljiva

Seznam dodatne opreme je pri QV veliko krajša kot pri BMW-ju. Giulia je serijsko moderen avto s solidnim paketom opreme za varnost in pomoč pri vožnji in za dodatno plačilo ostane samo nekaj opreme: karbonske zavore so za doplačilo kot pri M3 za 7300€, navigacija stane dodatnih 2500€, panoramske strehe iz stekla za 1650€ pa v takšnem avtomobilu ne potrebuje absolutno nihče. Zaželimo si le športne sedeže Sparco s karbonskim izpostavljenim zadnjim delom za 3490€. Menjalnik za dvema sklopkama naj bi bila opcija, ki bo na voljo šele kasneje. Do takrat se moramo zadovoljiti z serijskim 6-stopenjskim menjalnikom za primerjalni test, kar je fantastično. Natančno nas spremlja iz vsake prestave v naslednjo. V Dynamic nastavitvi nam motor samodejno doda med prestavljanjem navzdol vmesni plin, pri prestavljanju navzgor pa je mogoče to početi s polnim plinom do konca. Tudi tukaj namreč odvzame V6 motor plin samodejno pri prestavljanju. In kako pospešuje! Italijanski V6 biturbo grmi pri pospeševanju in 1655 kg težka Giulia v vsaki prestavi nasilno pospešuje proti končni hitrosti, zvok je od nizkih obratov do najvišjih peklensko glasen in poskrbi za resničen užitek v vožnji.

vs m3 8

V testu premaga Giulia QV model M3

Subjektivno pa se zdi tudi za 60 KM slabši M3 nič manj hiter. Tu je v prednosti zaradi svojega izjemno hitrega prestavljanja DKG menjalnika in deluje še malo bolj brezkompromisen kar se tiče dinamike pri vožnji zaradi svojih stalno spremljajočih nadzornih sistemov. Toda M-Competition paket ima eno veliko šibko točko – velika 20-colska platišča, ki so zelo glasna in na slabih cestah ne more niti adaptivno vzmetenje požirati vseh neravnin. Kot celota deluje M3 z M-Competition paketom kot inštrument narejen za dirkalno stezo, toda že sama izbira različnih modusov za nastavitve je preveč zapletena. Vedno znova si želimo, da bi bil M3 bolj enostaven, bolj homogen in bolj avtentičen – da bi imel manj računalnikov in bi bilo več samega avta. Tako kot je to pri Giulii. Ta je z direktnim volanom in uravnoteženim vzmetenjem tudi na običajnih cestah suverena, deluje sofisticirano brez tega, da bi bila preveč zapletena za voznika. Je zelo raznolika, toda neguje svoj zelo edinstven in močan karakter.

vs m3 2

vs m3

Avtor: Johannes Riegsinger, AutoZeitund.de
Prevod: Aleš Horvat
Foto: AutoZeitung.de

Kategorije: