Zadnje novice

Laganje števca

Splošne informacije, izkušnje o Alfah

Laganje števca

OdgovorNapisal/-a alfasan » Če Sep 18, 2014 9:37 am

Diskusija o laganju števca se mi je vedno zdela zanimiva.
Zakaj?
Kljub temu, da naj bi števec trenutne hitrosti po teoriji in v "praksi" lagal tudi za 10%.
No potem se pa peljem od obcestne označbe kilometrskega cestnega odseka do enake označbe na razdalji 200 km in pogledam na števec, ki pa šteje prevožene kilometre in se pokaže številka 200.
Zakaj? Če pa bi števec moral lagati. Torej glede na to da kaže ponavadi višjo hitrost se tudi odometer hitreje vrti, torej bi moral pri 200 km označbi kazati 210-220 km.
Kje se torej izgubi to laganje.
alfasan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Uporabniški avatar
Prispevkov: 2240
Pridružen: Po Maj 14, 2012 4:27 pm
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a TribesMan » Če Sep 18, 2014 9:41 am

Računalnik nima problema s točnostjo... merjenje razdalje je zelo točno, dokler imaš na avtu pravo dimenzijo gum. Tudi če gledaš hitrost avta po diagnostiki je veliko bolj točna kot tista ki se prikazuje na števcu...

Laganje hitrosti na števcu je izvedeno namerno. In vpliva samo na prikaz hitrosti na armaturi. Ponavadi kaže kakih 5% več.

Mislim da je to celo nekje v nekem zakonu napisano da mora bit tko... al neka podobna neumnost.
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Uporabniški avatar
Vozilo: Something else
 
Prispevkov: 9593
Pridružen: Če Jul 12, 2007 5:17 pm

OdgovorNapisal/-a Scremer » Če Sep 18, 2014 9:50 am

Tko... Tribes povedal vse. Zdej se pa lahko tema zapre :mrgreen:
Scremer
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Uporabniški avatar
Vozilo: AR159
 
Prispevkov: 1665
Pridružen: To Apr 05, 2005 8:43 pm
Kraj: Kransterdam

OdgovorNapisal/-a MaStr » Če Sep 18, 2014 10:57 am

Scremer napisal/-a:Tko... Tribes povedal vse. Zdej se pa lahko tema zapre :mrgreen:

:lol: True, true,... 8)
MaStr
Moderator
Moderator
Uporabniški avatar
Član Alfa Kluba:Član Alfa Kluba
 
Vozilo: Alfa Romeo 159, 1.9 JTDm
 
Prispevkov: 8487
Pridružen: Sr Nov 09, 2005 7:34 pm
Kraj: Assling (Jesenice)

OdgovorNapisal/-a Inti » Če Sep 18, 2014 12:09 pm

Ne ne, zdej se bo našel nekdo, ki bo rekel, da njemu pa nič ne laže, da je on pa z Garminom meril, in da je bilo pa vse popolnoma točno... No in potem bo tema imela kmalu 19 strani :D
Inti
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Uporabniški avatar
Prispevkov: 2832
Pridružen: So Nov 03, 2007 7:24 pm

OdgovorNapisal/-a Brlja » Če Sep 18, 2014 12:16 pm

Na avtih in motorjih laže. Na tovornih vozilih in avtobusih pa je točen :wink:
Senza cuore saremmo solo macchine
Brlja
Alfist
Alfist
Uporabniški avatar
Vozilo: 159 SW 2.0 JTDm
 
Prispevkov: 258
Pridružen: Ne Mar 10, 2013 8:49 pm
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a wolfyy » Če Sep 18, 2014 12:43 pm

V EU je dovoljena max prikazana hitrost na števcu: 110% realne +4 km/h.

zakoni so pa nekje med EU direktivami, pošteno povedano, ne da se mi jih iskat.
wolfyy
Administrator
Administrator
Uporabniški avatar
Član Alfa Kluba:Član Alfa Kluba
 
Vozilo: Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair TCT
 
Prispevkov: 4095
Pridružen: So Maj 01, 2010 8:46 pm
Kraj: Kanal

OdgovorNapisal/-a alfasan » Če Sep 18, 2014 7:57 pm

torej če sem razumel, števec kaže več zato, da se potem lažje bahamo koliko smo vozili :)
ali zato, ker imajo radarji preveliko napako in se s tem izognejo morebitnim sitnostim.

Kar se mene tiče sem pa izvedel, kar sem hotel.

Hvala
alfasan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Uporabniški avatar
Prispevkov: 2240
Pridružen: Po Maj 14, 2012 4:27 pm
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a alfistaV6 » Pe Sep 19, 2014 9:06 am

O! To pa že ni tako! Ko se jaz peljem 10na uro meni števec kaže 20. Kar je ful več kot 10%. Še večji hudič pa je, kadar stojim in mi števec pravi, da se peljem 20na uro.
Sedaj pa sledi še ena pametna!
Moja alfa naj bi šla nekje do 220na uro. Ampak moja, ko pride v peti do blokade, mi pokaže na števcu malo čez 240 na uro. In razlika je spet 20. Torej moj števec laže točno za 20.
Tako se jaz po mestu vozim 70na uro, ker vem, da se dejansko peljem 50. Po avtocesti pa se peljem 150, ker se dejansko peljem 130. Včasih pa si rečem, saj se jim ne bo dalo letet za mano, če grem 10% čez omejitev. Itak je ene 4% napaka izmere. In se lahko peljem 145 oziroma z napako števca 165. 8)
Ah, nč ni važn, sam da je alfa zravn:)
alfistaV6
Alfist
Alfist
Uporabniški avatar
Prispevkov: 354
Pridružen: To Nov 22, 2005 10:04 am

OdgovorNapisal/-a Sektor 13 » So Sep 20, 2014 7:21 am

Verjetno ti je kazalec premaknilo (fizično) malo navzgor. Si kdaj odpiral števec ?
Sektor 13
Alfist
Alfist
Uporabniški avatar
Prispevkov: 361
Pridružen: Po Mar 03, 2008 7:03 pm

OdgovorNapisal/-a kurnt29 » Po Sep 22, 2014 5:29 pm

Sektor 13 napisal/-a:Verjetno ti je kazalec premaknilo (fizično) malo navzgor. Si kdaj odpiral števec ?

V prispevku alfistaV6 je seveda prisoten humor..

Tisto, da pri 0 in 10km/h stevec kaze 20km/h razlozi ta slika:
Slika

Drugi del pa je, da gre avto enostavno vec kot 220km/h. Vecina avtomobilov presega tisto hitrost, ki je med specifikacijami vpisana kot najvisja, vsaj kar se tice vsakodnevnih avtomobilov in ne supersportnikov.
Mess with the best.. die like the rest.
kurnt29
Moderator
Moderator
Uporabniški avatar
Član Alfa Kluba:Član Alfa Kluba
 
Prispevkov: 392
Pridružen: Ne Nov 03, 2013 10:06 pm

OdgovorNapisal/-a alfista85 » Po Sep 22, 2014 10:17 pm

Brlja...na tovornih vozilih se pelješ toliko kot je tahograf nastavljen, ne pa toliko kot kaže števec :lol: in zelo malo je primerov kjer tahograf nastavijo na "genau" 90. Sploh v zadnjem času, ko vsi delajo blokade na 85 ker mislijo, da bodo prišparali na gorivu. In kaj se zgodi...pelješ se 87, števec oz. tahograf pa ti beleži 89 ali 90, odvisno od tipa kamiona. Bullshit...
alfista85
Alfa Junior
Alfa Junior
Prispevkov: 37
Pridružen: Sr Dec 25, 2013 10:20 am

OdgovorNapisal/-a Brlja » To Sep 23, 2014 8:41 pm

Tu ni bilo govora koliko se pelješ, ampak kaj je prikazano na števcu. Vse kar sem jaz dosedaj vozil; tovorna vozila ter avtobuse, je kazal števec enako kot tahograf in gps. Edino sprinter 20 sedežni je kazal na števcu 5 več kot na tahografu, tako kot avtomobil.
Senza cuore saremmo solo macchine
Brlja
Alfist
Alfist
Uporabniški avatar
Vozilo: 159 SW 2.0 JTDm
 
Prispevkov: 258
Pridružen: Ne Mar 10, 2013 8:49 pm
Kraj: Koper

Re: Laganje števca

OdgovorNapisal/-a kurnt29 » Pe Nov 28, 2014 10:42 pm

Da malo obudim temo. Glede na to, da je naslov teme laganje stevca recimo, da tudi stevec obratov spada v to kategorijo.
AR 166 2.4 JTD -> "Na lepem" obratomer ne kaze vec pravilnih obratov motorja. Po MultiECUscan-u:

"stantgas" enako v obeh primerih
1000 o/min stevec - 1200 o/min racunalnik
1500 o/min stevec - 1800 o/min racunalnik
2000 o/min stevec - 2500 o/min racunalnik
3500 o/min stevec - blokada na cesti

Torej zacne tocno in potem kaze vedno bolj "mimo." Kaj bi lahko bil razlog? Je imel kdo kaksen podoben problem neglede na to kateri avto vozi? Sicer me stvar ne moti kar se tice voznje, ker prestavljam po obcutku in ne po obratomerju, pa vendar me zre, ker vem, da ni tako kot bi moralo biti.

Marea 2.4 JTD -> Obratomer vcasih ne deluje, potem nekaj casa brez tezav in na lepem ga zopet zmanjka. Kaksna ideja?

Ocitno so se letos pri nas vrgli na okvare obratomerjev. :?
Mess with the best.. die like the rest.
kurnt29
Moderator
Moderator
Uporabniški avatar
Član Alfa Kluba:Član Alfa Kluba
 
Prispevkov: 392
Pridružen: Ne Nov 03, 2013 10:06 pm

Re: Laganje števca

OdgovorNapisal/-a SIMONCELLI » To Jul 21, 2015 7:22 am

pri mareji je rado števec crkval pa je delal pa ni kuk ga je pičl
SIMONCELLI
Alfa Member
Alfa Member
Uporabniški avatar
Vozilo: alfa 159 2.0jtdm
 
Prispevkov: 176
Pridružen: Sr Jun 17, 2015 9:10 am


Vrni se na Splošno

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov