Zadnje novice

Rojstvo legende

Splošne informacije, izkušnje o Alfah

Rojstvo legende

OdgovorNapisal/-a marko vitas » Po Okt 31, 2016 12:03 am

Besedilo je plod avtorjeve/avtoričine domišljije. Vsaka podobnost z resničnimi dogodki in osebami je zgolj naključna in nenamerna.

ROJSTVO LEGENDE

Mitologija je sveti prestol vsake kulture.
(Friedrich Nietzsche)Ne bom začela z »alfa – samci,« niti z Romeom in Julijo kot prispodobo prepovedane ljubezni in najvišjega dometa erotike, ki je navdihovala tako Williama Shakespeara, Georgea Orwella, kot tudi našega Franceta Prešerna. To bi bil prepoceni strel na prvo žogo. Pisala ne bom niti o tehničnih podatkih in podrobnostih, saj je že iz papirja razvidno, da zmogljivosti nekajkrat presegajo potrebe po motorni konjenici tudi za najbolj vratolomne ekscese onkraj zakonsko dovoljenega, da seveda niti ne omenjam vožnje v okvirjih zakonskih določil. Zato presežek ne more predstavljati nič drugega kot objestno napihovanje.

Tistega večera sem se pripravljala za uro filozofije. Tuhtala in tuhtala sem, kako naj dijakom, povečini še vedno nepokvarjenim dušam, predočim brez vulgarnega poenostavljanja pojem volje do moči. Mojo pozornost je pritegnila reklama za Alfa Romeo Giulio, ki se bila predvajala po televiziji. Moj bivši je vozil Alfa Romeo 156. Iz spomina se mi prikličejo nepozabni spomini na najina romantična potovanja. Medtem, ko sva z alfo 156 prekrižarila vso Evropo, dojamem, da omenjeni tip avtomobila predstavlja mejnik v razvoju osebne avtomobilnosti in legendo med športnimi limuzinami. V mislih se mi utrne vprašanje: »ali se lahko legenda nadaljuje?« V misli se mi je ponovno priklical Friedrich Nietzsche. Po tem slovitem nemškem filozofu v Darwinovem svetu ne preživijo najboljši, najlepši ali najbolj zmogljivi, temveč najnižji, najtrši in karseda povprečni tipi. In avtomobilska industrija je nedvoumno podvržena zakonitostim trga oziroma ekonomskemu darvinizmu. Legende sicer lahko nastanejo kot pojav sui generis, ne morejo pa preživeti in obstati. Zato odgovor na zastavljeno vprašanje ne more biti enoznačen.

Ne da bi si znala odgovoriti na zastavljeno vprašanje, sem legla k nočnemu počitku in tisto noč sem sanjala. Sanjala sem kačo v kljunu planinskega orla, ki v krogih jadra nad gorskimi vršaci, tako nekako kot je opisano večno vračanje enakega na vrhuncu Nietzschejevega dela Tako je govoril Zaratustra. Kača kot prispodoba spoznanja, erotike, klenosti in kreposti. Pred menoj se je pojavila najnovejša Alfa Romeo Giulia. Brez obotavljanja sem sedla vanjo, čeprav sem si tisti trenutek stokrat bolj želela, da bi se pred menoj pojavil kraljevič na belem konju. Na prevleki sedežev in na sredini volanskega obroča je upodobljen emblem avtomobilske znamke, kjer sem ponovno zagledala kačo, mojo najljubšo žival. Le da se tukaj, na desni strani logotipa, iz kačjih ust rojeva človek. Udobno sem se namestila za armaturno ploščo in se pripela z varnostnim pasom. Zahlepim po moči. Pritisnem na plin. Če je bila moja dobra stara linea prava raketa, predstavlja pospešek z Giulio izstrelitev s topovsko kroglo. Temno rdeča barva, skorajda taka kot črnikasta vrtnica je bila barva Giulie, ki sem jo vozila. Eros – Tanatos, okus in vonj po uporništvu. In v uporništvu je najvišja stopnja erotične ljubezni – Tristan in Izolda. A upor se zatira. Zato legende ne obstanejo.

Prebudim se v vsakdanje jutro. Počim mojega Fiata na dizel, ki rezko zarohni. Odpeljem otroka v šolo in se podam na tržnico spominov, kjer legende umirajo. Samouničenje je neizbežno. Prav vsaka od nas je vsaj enkrat Julija.

Lepo vas pozdravljam,
Nataša

Popravljeno: Ne piši naslovov tem z velikimi črkami.
marko vitas
Alfa Member
Alfa Member
Prispevkov: 151
Pridružen: Ne Okt 30, 2016 11:56 pm

Re: Rojstvo legende

OdgovorNapisal/-a Altmann » Po Okt 31, 2016 7:38 am

=D>
Nadaljevanje !?...
Altmann

Re: Rojstvo legende

OdgovorNapisal/-a alfasan » Po Okt 31, 2016 8:41 am

Predvidevam, da bi moral biti pionir filozofskega reka: Legende živijo večno; Legende živijo po smrti, Legende ne umrejo itd. že Aristotel (384-324 ACN), lahko pa se motim. Prav gotovo pa o tem ni pisal Konfucij (551-479 ACN), ker je bil prelen, da bi razmišljal. Legende je omenjal tudi omenjeni Friedrich Wilhelm Nietzsche (1844-1900). "Umrješ, da živiš" pa je rek oz. kar knjiga našega filozofa, sociologa, antropologa in teologa dr. Antona Trstenjaka (1906-1996), ki piše, da če želiš živeti moraš najprej umreti. Iz tega sledi, da morajo legende najprej umreti, da se rodijo! Rojstvo legende ne mora biti za časa življenja temveč se rodi šele po smrti. Mogoče je to malce nerazumljivo, toda v avtomobilski industriji to pomeni, propad nekega modela ali pa znamke.

op. cit marko vitas "V mislih se mi utrne vprašanje: »ali se lahko legenda nadaljuje?« V misli se mi je ponovno priklical Friedrich Nietzsche. Po tem slovitem nemškem filozofu v Darwinovem svetu ne preživijo najboljši, najlepši ali najbolj zmogljivi, temveč najnižji, najtrši in karseda povprečni tipi. In avtomobilska industrija je nedvoumno podvržena zakonitostim trga oziroma ekonomskemu darvinizmu. Legende sicer lahko nastanejo kot pojav sui generis, ne morejo pa preživeti in obstati. Zato odgovor na zastavljeno vprašanje ne more biti enoznačen."

Po Darwinu preživijo evolucijsko najbolj prilagodljivi in najbolj plodni. V avtomobilizmu pa bi lahko rekli, da preživijo tisti, ki so se najbolj prilagodili potrebam trga in se dobro prodajajo. Darwinizem in legende so torej kontradiktorne.

Giulia torej ni legenda ali bo legenda bo pokazal čas, je pa lahko lep in hiter objekt v sanjah. Pravi alfisti si seveda ne želijo, da bi bila legenda, temveč ,da bi se dobro prodajala in dolgo živela.

P.S. Da ne bo pomote: Post in misli so mi bile zelo všeč in nikakor ne pišem neg. kritike. Ravno nasprotno. Pohvala!
alfasan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Uporabniški avatar
Prispevkov: 2240
Pridružen: Po Maj 14, 2012 4:27 pm
Kraj: Ljubljana

Re: Rojstvo legende

OdgovorNapisal/-a Altmann » Po Okt 31, 2016 9:15 am

@Alfasan, ceprav se s tvojimi zapisi vecinoma strinjam, se tokrat ne morem.
Ja, ce gledas na zapis @Marko Vitas skozi oci uniformiranega, naucenega solskega razmisljanja, bi pogojno se sprejel. Vendar, ravno to, uniformirano, nauceno, solsko razmisljanje, nas v biti tako zelo omejuje, nam zavira potovanje misli v neznano, da dejansko nismo ne sposobni, ne v stanju videti bistva...
Ta zapis @Marko Vitas-a je mnogo vec, je na popolnoma drugi frekvenci...

Upam in zelim si, da nas avtor(ica) razveseli se s kakim takim draguljem :D .
Altmann

Re: Rojstvo legende

OdgovorNapisal/-a tha_man » Po Okt 31, 2016 11:53 am

No...tole pa je bilo nepričakovano :) Ampak odlično!
tha_man
Alfist
Alfist
Uporabniški avatar
Vozilo: Alfa 146 1.6 TS, Grande Punto 1.4 T-Jet, MX-5 2.0 RC
 
Prispevkov: 346
Pridružen: Ne Sep 04, 2005 5:22 pm

Re: Rojstvo legende

OdgovorNapisal/-a Bojanxe » Po Okt 31, 2016 12:28 pm

Tudi js bi nadaljevanje z veseljem prebral... =D>
Bojanxe
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Uporabniški avatar
Član Alfa Kluba:Član Alfa Kluba
 
Vozilo: Alfa Romeo 155 1.8 8V Sport
Alfa Romeo 159 1.9 16V JTDm
 
Prispevkov: 4814
Pridružen: Po Jul 11, 2011 7:41 pm
Kraj: Ljubljana

Re: Rojstvo legende

OdgovorNapisal/-a alfasan » Po Okt 31, 2016 4:30 pm

Altman, saj sem dal post scriptum. Pohvalno!
Filozofija legende.
Tudi jaz čakam nadaljevanje.
Nsjbolj všeč mi je bil seveda tisti del o erotiki :)
alfasan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Uporabniški avatar
Prispevkov: 2240
Pridružen: Po Maj 14, 2012 4:27 pm
Kraj: Ljubljana

Re: Rojstvo legende

OdgovorNapisal/-a lizard » Po Okt 31, 2016 5:01 pm

alfasan napisal/-a:Po Darwinu preživijo evolucijsko najbolj prilagodljivi in najbolj plodni. V avtomobilizmu pa bi lahko rekli, da preživijo tisti, ki so se najbolj prilagodili potrebam trga in se dobro prodajajo. Darwinizem in legende so torej kontradiktorne.!


Manjši popravki:
Preživijo najbolje prilagojeni (danemu okolju) - posledično so seveda uspešnejši pri ustvarjanju potomcev (plodnost je spet nekaj drugega - npr. lahko je nekdo izjemno ploden, a kaj to koristi če imajo vsi ti potomci fatalne genske napake).
Glede prilagodljiv-prilagojen - lahko imaš neko vrsto, ki ima zmožnost preživeti velike okoljske spremembe (torej je zelo prilagodljiva), še vedno pa to ne pomeni, da bo vseeno zmožna prežitevi neko specifično okoljsko spremembo. Zato velja da preživijo najbolj prilagojeni - ang.: survival of the fittest in ne survival of the most adaptable. V slovenščini torej majhna razlika med črkami a imata besedi veliko razliko pri pomenu.

Kar se pa tiče legende - umreti ne pomeni neuspeti na tržišču. Nek avto lahko postane legenda zgolj ker je tako prekleto lep, ali tako izjemno hiter proti celotni konkurenci, ali izjemno uspešen v tekmovanju - skratka njen/njegov dosežek mora biti dovolj devianten od povprečja (kolko je pa dovolj pa je lahko stvar tako subjektivnih kot objektivnejših kriterijev). Ponavadi seveda koristi za preoblikovanje v legendo to, da preteče nekaj časa (od konca proizvodnje/smrti/...).
"There are a lot of good sports car on the road."
"I know, I pass them all the time."
Alfa Romeo. Engineered to Excite.
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Uporabniški avatar
Vozilo: Alfa 166 3.2 Collezione
 
Prispevkov: 4961
Pridružen: To Maj 30, 2006 6:19 pm

Re: Rojstvo legende

OdgovorNapisal/-a alfasan » Po Okt 31, 2016 5:16 pm

Lizard ne boš verjel, da se strinjam.
Moral bi biti bolj natančen pri besedi prilagojen, zato sprejmem popravek.
Glede legende je pa tako, da se kot legenda nikoli ne rodis, temveč postaneš po smrti zaradi določenih okoliščin, ki te naredijo nesmrtne oz. legendo (npr. James Dean, ki je bil zanič igralec in umrl mlad v porcheju in nam bližje Toše, umrl v folcvagnu in še bližje, D. Petrović umrl tudi v folcvagnu itd.).
Pri avtih pa je meni najljubši legendarni mustang (prva generacija) ali porsche 911 iz 70ih bele barve, kot je bil v slovenskem filmu Ubij me nežno. Pa da bom še malo alfista. Montrealka!!!! Slednja je redkejša kot 100 karatni diamanti, prvedva pa še vedno vidimo na cestah in filmih.
alfasan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Uporabniški avatar
Prispevkov: 2240
Pridružen: Po Maj 14, 2012 4:27 pm
Kraj: Ljubljana

Re: Rojstvo legende

OdgovorNapisal/-a MaStr » Po Okt 31, 2016 7:21 pm

alfasan napisal/-a: ... Montrealka!!!! Slednja je redkejša kot 100 karatni diamanti, prvedva pa še vedno vidimo na cestah in filmih.

Ne boš verjel - vsaj ena je registrirana tudi v Sloveniji :wink:
MaStr
Moderator
Moderator
Uporabniški avatar
Član Alfa Kluba:Član Alfa Kluba
 
Vozilo: Alfa Romeo 159, 1.9 JTDm
 
Prispevkov: 8663
Pridružen: Sr Nov 09, 2005 7:34 pm
Kraj: Assling (Jesenice)

Re: Rojstvo legende

OdgovorNapisal/-a alfasan » Po Okt 31, 2016 7:48 pm

Vem, sem govoril z lastnikom. Sem mu ponudil ključ za ključ.
Pa se je le prijazno nasmejal.
Pa saj je slika na forumu.
alfasan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Uporabniški avatar
Prispevkov: 2240
Pridružen: Po Maj 14, 2012 4:27 pm
Kraj: Ljubljana

Re: Rojstvo legende

OdgovorNapisal/-a bvogri » Po Okt 31, 2016 9:08 pm

Montreal v Sloveniji? Torej kje se skriva ta slika? :twisted:

Drugače pa zanimiva tema :D
bvogri
Alfa Freak
Alfa Freak
Uporabniški avatar
Prispevkov: 819
Pridružen: Po Jun 29, 2009 5:40 pm

Re: Rojstvo legende

OdgovorNapisal/-a Damijan » Po Okt 31, 2016 10:16 pm

bvogri napisal/-a:Montreal v Sloveniji? Torej kje se skriva ta slika? :twisted:


Iz mojega arhiva...

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Damijan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Uporabniški avatar
Vozilo: Lady "K"
 
Prispevkov: 5739
Pridružen: Po Okt 13, 2003 8:30 pm
Kraj: Gabrje (nedaleč od Preshgain)

Re: Rojstvo legende

OdgovorNapisal/-a SilverMan » Po Okt 31, 2016 11:01 pm

Torej sta vsaj dve, drugo ste nekateri videli letos v Rijeki, "custom" registrska.
Lastnik pravi alfist že odkar ga poznam (30+ let).

/back on topic: =D>
SilverMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Uporabniški avatar
Vozilo: 147 JTDm 16v TbT
 
Prispevkov: 1039
Pridružen: Če Mar 27, 2014 9:36 pm
Kraj: Črnomelj

Re: Rojstvo legende

OdgovorNapisal/-a bvogri » To Nov 01, 2016 6:44 am

@Damijan tnx

Do včeraj sem bil ziher da tele legende SLO ne premore :D
bvogri
Alfa Freak
Alfa Freak
Uporabniški avatar
Prispevkov: 819
Pridružen: Po Jun 29, 2009 5:40 pm

Naslednja

Vrni se na Splošno

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov