Zadnje novice

DIY: Tempomat: naknadna vgradnja - AR 156, 2.4 JTD 10V

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

DIY: Tempomat: naknadna vgradnja - AR 156, 2.4 JTD 10V

OdgovorNapisal/-a Johny » Pe Avg 20, 2010 10:28 pm

Pozdravljeni

Ker je kar nekaj težav z iskanjem dokumentacije za vgradnjo tempomata in izvedbo še nepripravljenih instalacij, vam bom na kratko pokazal kako se to izvede pri modelu AR 156 2.4jtd 10V 2002 z not. FL.

vezalna shema je taka:

Slika

Postopek....


1.
ECU se nahaja na sovoznikovi strani na desni steni pod predalom, zaščiten s plastičnim pokrovom...
V nadaljevanju bomo delali z levim konektorjem (večji 81pinski)

Slika






2.
Previdno ga iztaknemo, (na levi strani ima drsno varovalo ki ga je potrebno potegniti vstran) ter odstranimo zaščito nad žicami.

3.
Ko je konektor odstranjen, je na desni strani vijolična/pinki varovalka pinov, ki jo je potrebno izvleči, (kot nam kaže slika, najlažje z buciko in nato...)da lahko vstavimo nove pine...


Slika

Slika


4.
Vstavimo kable z narejenimi pini (jaz sem ponucal žice in na njih pine od ohišja domačega računalnika(pravilna velikost...)in jih nato pospajkal s povezovalnim kablom napeljanim do točke kjer naj bi imeli stikala za uporabo tempomata.
Ko so pini in žice vstavljene previdno vstavimo še varovalo pinov, ter prevverimo samo globino vstavljenih pinov ter njihovo trdnost...

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika


5.
Opis pinov in njihovih funkcij:

pin 53 je namenjen vklopu tempomata (tu pripeljemo preko našega STIKALA krmiljnih 12V, ki nam vklopi indikator tempomata)

pin 55 je namenjen funkciji SET (pravtako na ta pin preko naše vgrajene TIPKE pripeljemo krmiljnih 12V, lahko brikamo že iz prej omenjenega stikala)

pin 56 je namenjen zmanjšanju hitrosti oziroma sprejem v spomin trenutne hitrosti)

pin 57 je namenjen povečanju hitrosti oziroma sprejem v spomin trenutne hitrosti)

na pina 56 in 57 preko paličnega stikala z dvojnimi kontakti s pritiskom gor ali dol dovajamo že prej omenjeno 12V krmiljno napetost...



... tu pa sem vgradil stikala.... z leve proti desni 1:TIPKA SET, 2:palično stikalo v srednji poziciji z možnostjo pomika naprej za + oziroma nazaj za - hitrost/memory, 3: STIKALO za vklop/izklop...
Slika

... seveda ker sem bolj gorenjec sem vgradil stikala(na meni najbolj priročno mesto), namesto originalne ročice, ki pa se jo seveda da enako priklopiti kot ta stikala...


"VOJLAAAA"

Slika

... ker pa se rado zgodi da nam ECU ne zazna takoj tempomata, moramo nekajkrat dodati in odvzeti kontakt s ključem in tako opraviti nekaj CHECK ENGINEov... ko pa nam enkrat dela potem ni več težav...




e tako na kratko...

LP
Janez :mrgreen:
Johny
Alfa Member
Alfa Member
Uporabniški avatar
Prispevkov: 78
Pridružen: Ne Okt 23, 2005 5:09 pm
Kraj: Lj.

OdgovorNapisal/-a Foggy » So Avg 21, 2010 3:04 am

Pohvalno =D>

Tale tema si zasluži naziv "sticky".

Lp
Foggy
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Prispevkov: 9319
Pridružen: Sr Okt 01, 2003 10:51 pm
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Johny » So Avg 21, 2010 8:15 am

... hvala

drugače pa se da tole vgradit v vse Alfe z Boschevo elektroniko in "fly by wire" stopalko za plin, le na E-Learnu je treba poiskat kje so pripravljeni kontakti.

...temo sem napisal kot sem jo jaz dojemal, in čisto mogoče je da je vmes kaka nejasnost, ki je meni logična in je zato nisem omenjal...

zato če je kako vprašanje... kar

LP
Johny
Alfa Member
Alfa Member
Uporabniški avatar
Prispevkov: 78
Pridružen: Ne Okt 23, 2005 5:09 pm
Kraj: Lj.

OdgovorNapisal/-a alfa_samec » So Avg 21, 2010 5:34 pm

Dodano tudi v temo "Naredi sam" v vodnikih. =D>
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Uporabniški avatar
Član Alfa Kluba:Član Alfa Kluba
 
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm
 
Prispevkov: 11683
Pridružen: Sr Dec 05, 2007 11:08 am
Kraj: Puconci

OdgovorNapisal/-a Binji » Ne Jan 30, 2011 7:11 pm

Mene mika tole izvesti pa me samo tole zanima.. od kje si pa speljal krmilno napetost 12V? S pina 54 na ECU priključku ali od kje drugje?
Binji
Administrator
Administrator
Uporabniški avatar
Član Alfa Kluba:Član Alfa Kluba
 
Vozilo: Alfa Romeo GT 3.2V6
 
Prispevkov: 7402
Pridružen: Ne Apr 05, 2009 5:51 pm
Kraj: Jesenice

OdgovorNapisal/-a mitoma » Ne Jan 30, 2011 7:24 pm

Hudo! =D>
mitoma
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Uporabniški avatar
Prispevkov: 1142
Pridružen: Pe Jul 23, 2010 10:26 am
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a Johny » To Feb 01, 2011 4:47 pm

... ja "krmiljna napetost 12V"----> to je katerikoli + v bližini stikal, da ne vlačimo kabla čez celo armaturo... (seveda mora biti prisoten ob kontaktu)

@Binji... na pin 53 dovedemo preko našega stikala 12V iz kjerkoli v avtomobilu (jaz sem iz vžigalnika za cigarete) potem to isto napetost dovajamo na ostale 3 pine kot funkcije +/- in set...

LP
Johny
Alfa Member
Alfa Member
Uporabniški avatar
Prispevkov: 78
Pridružen: Ne Okt 23, 2005 5:09 pm
Kraj: Lj.

OdgovorNapisal/-a MrPetek » Ne Maj 01, 2011 2:47 pm

Pozdravljeni!

Danes sem malo brskal po eLearnu in naletim na shemo za tempomat za mojo verzijo 156-tke (2.5 V6 l99):

Slika

Je kakšna možnost, če jaz to povežem, tako kot je na shemi, da deluje, čeprav nima na števcu kontrolne lučke za tempomat?


Hvala za odgovore.


LP
Mitja
MrPetek
Alfa Freak
Alfa Freak
Uporabniški avatar
Prispevkov: 576
Pridružen: Pe Mar 20, 2009 8:44 am
Kraj: Gorišnica

OdgovorNapisal/-a Binji » Ne Maj 01, 2011 10:00 pm

Tule http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-147 ... ost4038519 se je mislim da nekdo ukvarjal s tem. Ne vem pa kakšen je bil na koncu rezultat.
Binji
Administrator
Administrator
Uporabniški avatar
Član Alfa Kluba:Član Alfa Kluba
 
Vozilo: Alfa Romeo GT 3.2V6
 
Prispevkov: 7402
Pridružen: Ne Apr 05, 2009 5:51 pm
Kraj: Jesenice

OdgovorNapisal/-a turko » So Avg 27, 2011 2:23 pm

sej za to je vse ista ročka GT, 147, 156?? "plug & play"
ALFA JE HOBI, HOČEŠ ALI NOČEŠ
turko
Alfa Freak
Alfa Freak
Uporabniški avatar
Prispevkov: 536
Pridružen: Po Sep 13, 2010 4:54 pm
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a GTAm » So Avg 27, 2011 2:25 pm

Za GT in 147 je enaka. 156 ima malenkost drugačno. Mislim, da v 156 ne paše direkt od GT in 147... Priklopi so za vse isti samo pritrditev je malenkost drugačna.
GTAm
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Uporabniški avatar
Prispevkov: 5102
Pridružen: Sr Jan 14, 2004 12:36 pm
Kraj: Postojna

OdgovorNapisal/-a turko » Pe Sep 09, 2011 1:43 pm

še eno vprašanje... ker se trenutno prodaja ena ročica brez podvolanske plastike me zanima še sledeče... sej potem je pa ta palastika 156 in 147 verjetno ista li imata tudi lukne drugačne??

TNX
ALFA JE HOBI, HOČEŠ ALI NOČEŠ
turko
Alfa Freak
Alfa Freak
Uporabniški avatar
Prispevkov: 536
Pridružen: Po Sep 13, 2010 4:54 pm
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a alro » Sr Sep 14, 2011 8:42 pm

Med 156 in 147 je razlika v ročici in prav tako v podvolanski plastiki. Nič ni enako. Tudi sama pritrditev ročice je drugačna. Sem pred kratkim videl da je nekdo tu na forumu oglaševal da prodaja ročico za 156, na sliki pa je za 147, tako da očitno nekateri ne vejo niti kaj prodajajo :roll: .
Slika
alro
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Uporabniški avatar
Prispevkov: 2700
Pridružen: So Feb 11, 2006 1:39 am
Kraj: Nova Gorica/Gorenje pri Divači

OdgovorNapisal/-a turko » Po Okt 03, 2011 6:28 pm

še zadnje vprašanje/problem?

ali je sploh možno dobiti originalen konektor za na ročko tempomata? (na tempomatu je, za drugo stran)

in pa tam ko se daje notri te "konektorje" v bosch. kaj se jih to samo porine v tele modre "zafilane" luknje, ker nisem opazil da se še kaj razstavi? in potem vrne to roza varovalo?

pa kako se reče pravilno telim zadevam da si jih grem kupit ker jih nekako ne zgooglam

Slika
tnx
ALFA JE HOBI, HOČEŠ ALI NOČEŠ
turko
Alfa Freak
Alfa Freak
Uporabniški avatar
Prispevkov: 536
Pridružen: Po Sep 13, 2010 4:54 pm
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a Binji » Po Okt 03, 2011 7:00 pm

Ko sem jaz spraševal so rekli samo skupaj z napeljavo :)
Sem na koncu od ene razbite dobil.
Binji
Administrator
Administrator
Uporabniški avatar
Član Alfa Kluba:Član Alfa Kluba
 
Vozilo: Alfa Romeo GT 3.2V6
 
Prispevkov: 7402
Pridružen: Ne Apr 05, 2009 5:51 pm
Kraj: Jesenice

Naslednja

Vrni se na 156, 147, GT

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost