Zadnje novice

Zgodovina in pomen znaka ALFA ROMEO

Vodniki o nakupu in vzdrževanju

Moderator: Tehnika moderatorji

Zgodovina in pomen znaka ALFA ROMEO

OdgovorNapisal/-a alfa_samec » Po Feb 13, 2017 9:23 am

ZGODOVINA ALFA ROMEO ZNAKA…

…ali vse, kar ste hoteli vedeti o znaku Alfa Romeo in si niste upali vprašati!

Pregled tistega dela avtomobila, ki je takoj nekaj posebnega in izstopa od drugim enostavnih in po navadi srebrnih emblemov avtomobilov. Ta moderen dizajn, ki je postal kar klasika, vsebuje zgodovino in tradicijo, ki sega vse do antičnih časov skupaj z razlago vseh pomembnih simbolov znotraj značke.

Najprej hiter pregled vseh detajlov značke: najbolj izstopata dva glavna simbola in sicer zaščitni simboli mesta Milano in velike milanske družine Visconti. Na levi strani leži rdeči križ na beli podlagi, ki predstavlja prve križarske pohode; veliko vojakov iz Milana je bilo del Lombardov, ki so odšli v Sveto deželo pod vodstvom Giovannia iz Rhia. Njihov simbol je bil, seveda, rdeči križ, ki je predstavljal simbol krščanstva, na beli podlagi, ker so vojaki nosili belo zaščitno oblačilo pod oklepom kot zaščito pred močnim soncem Palestine.

Na desni strani pa je predstavljen simbol milanske družine Visconti – biscione* na azurni podlagi z zlato krono na glavi, ki požira rdečega otroka. Zdaj pa sledi zapleten del razlaganja pomena simbolov, ker družina Visconti je sama prirejala svoje legende o nastanku…

Moderna AR značka na vašem vozilu:
Slika

Zgodovina družine Visconti

Ustanovitelj družine Visconti je bil Ottone, ki je leta 1277 prevzel fevdalni nadzor nad mestom, ki pa je do takrat bilo last rivalske družine Della Torre. Ko se je družina enkrat zavihtela na oblast, je zelo rada širila različne govorice o svojem nastanku in ker takrat zapisov genealogov še ni bilo oziroma zapisov niso preverjali, je možno, da je celotna zgodba prenapihnjena ali celo izmišljena. Medtem ko so v visokih krogih krožile govorice o legendarnem nastanku družine, pa je bila zgodba o nastanku med nižjimi razredi dokaj enostavna in preprosta.

Ottone Visconti:
Slika

Veji Viscontijev, ki je prišla vladat Milanu, je bilo zaupano upravljanje z Massino Visconti - kraj nad Lago Maggiorem, kjer so bili postavljeni kot nadškofski vazali od 12. stoletja. Milanski Visconti so bili capitanei (iz česar izhaja moderni priimek Cattaneo), ki jim je takratni nadškof Landulf Milanski (978 - 998) podaril določeno fevdalno imetje, ki je bilo bolj znano kot caput plebis. Dokument iz leta 1157 dokazuje, da so Viscontijevi iz Milana v svojih rokah držali poveljstvo Milana, kar je potrdil tudi kasnejši kronist Galvano Fiamma. Nekaj stoletij pred tem, vendar sigurno pred 1070, so dobili naziv viscount, kar je neke vrste plemiški naziv, ki se je kasneje prenašal iz generacije v generacijo po moški plemiški strani (»I maggiori dei Visconti di Milano«).

Visconti so poveljevali mestu Milan do rane renesanse, najprej kot lordi, nato pa, po mogočnem Gianu Galeazziju, ki je skoraj uspel z združitvijo Severne Italije in Toskane, kot knezi. Njihovo vladanje se je končalo s smrtjo Fillipa Marie Viscontija leta 1447, ki ga je nasledil, po kratkem obdobju republike, njegov zet Francesco I Sforza, ki je bil tudi ustanovitelj Hiše Sforza.

Znak Hiše Sforza:
Slika

Celotno zgodovino družine Visconti in njene potomce lahko najdete tukaj:
http://en.wikipedia.org/wiki/House_of_Visconti

Naštejmo torej vse legende, ki so krožile skozi zgodovino o nastanku družine Visconti in, še posebej zakaj imajo v svojem grbu kačo:

- Kot prva, je legenda, da so Lombardi nosili okoli vratu majhno kačo v škatlici kot simbol za srečo,
- Predstavlja zmaja, ki je grozil mestu Milanu in katerega je ustanovitelj Viscontijev ubil
- Je kača, ki se je ovila okoli vratu kralja Lombardije, Desideriorja, ki je bil dalnji prednik družine Visconti – čudežno, ga kača ni ubila
- Je kača, ki je bila v zaščitni čeladi Azzone Viscontija pri bitki Altopasscie leta 1325 – tudi tega člana Viscontijev kača čudežno ni ranila
- Predstavlja simbol Ottona Viscontija, ki se je boril s saracenskim vodjem med prvimi križarskimi vojnami in zmagal.

Vendar pa mesto Milano pravi, da kača nima nobene zveze z družino Visconti in pravzaprav predstavlja kačo, ki jo je Mojzes po božji zapovedi dvignil nad mesto Izraelitov. Rdeč človek, ki ga kača požira pa naj bi predstavljal rdečega saracena in je bil dodan kasneje kot priznanje za vsa pogumna dejanja milanesov med prvimi Križarskimi vojnami.

Znak Milana na Centralni postaji:
Slika

Zdaj pa si poglejmo celotno zgodovino značke Alfa Romeo:

Slika

Leta 1910 je risarski umetnik Romano Cattaneo dobil naročilo za dizajn novoustanovljene avtomobilske znamke s sedežem v Milanu po imenu ALFA. Sama kratica ALFA pomeni Anonima Lombarda Fabbrica Automobili. Levo je postavil rdeč križ, desno pa Viscontijev zaščitni znak. Pisavo je odel v zlato barvo, da bi povdaril kraljevsko preteklost pa je med napisa ALFA in MILANO postavil Savojske vozle.

Slika

Pisana značka je zamenjala prejšnjo preprosto značko na rdeči podlagi z belim napisom ALFA.
Slika

Njegov dizajn je bil v uporabi od leta 1910 pa do leta 1915, ko se je prvič spremenil. Nicola Romeo je podjetje kupil in naročil, da naj v znak napišejo njegovo ime; Giuseppe Merosi je znak popravil; med ALFA in ROMEO je postavil alinejo in spremenil bravo napisa iz zlate v belo. Obdržal pa je Savojske vozle, ki so predstavljali kraljevino Italije.

Slika

Slika

Po zmagi izjemnega modela P2 v seriji Automobile World Championship leta 1925 je ALFA dodala lovorjev venec zmagovalca po celotnem obsegu svoje značke, da bi pokazala zmagovalno stran avtomobilov ALFA. Dodajanje venca je pomenilo zmanjšanje napisa ALFA – ROMEO in MILANO, sama značka pa je delovala izjemno atraktivno.

Slika

Nato je prišla na vrsto rdeča barva, ki je zamenjala barvno raznolikost značke. Viden je še venec in napisi, Savojski vozli pa so skoraj izginili, predvsem zaradi zmage Italijanske Republike in zamenjali sta ju dve krivi črti. Celotna značka deluje zelo pasivno, vendar je kljub temu zelo lepa in vpadna – predvsem zaradi srebrnega napisa na krvavo rdeči podlagi. Znak je bil uporabljen od leta 1946 pa do leta 1950.

Slika

Hkrati pa je bila v uporabi tudi drugačna, bolj pisana različica, ki je imela manjše vence in večje napise ALFA ROMEO MILANO. Tak znak je bil v uporabi od leta 1946 pa do 1972

Slika

In pa še značka predstavljena leta 1950 z minimalnimi spremembami prejšnje:
Slika

Vendar pa se je tudi med tem časom pojavilo nekaj značk, ki so bile uporabljene predvsem za posebne modele vozil ALFA ROMEO, in sicer znak za ALFA coupe sprint veloce (od leta 1954 naprej), ki je bil pritrejn na zadnjem delu vozila in je izgledal takole:

Slika

in pa značka, ki je bila narejena iz plastike in je bila v uporabi od leta 1960 pa do 1972, ki je bila bolj svetle barve in je imela bolj povdarjene simbolne vrednosti ALFE ter spremenjeno kačo, ki je bila bolj barvno poudarjena:

Slika

Značka od leta '72 do '83 se je zopet malo spremenila, predvsem zaradi svoje velikosti, je dobila večji venec, izginilo pa je ime MILANO na dnu značke - zaradi selitve proizvodnje iz Milana v Neapelj v Pomigliano d'Arco v ranih 1970-ih. Savojski vozli niso bili več vidni, izginile pa so tudi vse alineje med besedami.

Slika

Od leta 1983 pa je bil v uporabi popolnoma nov dizajn. Spremenjena je barva napisa, ki je svetlo zlat, notranji simboli so bolj kontrastni in kača je dobila zlato obrobo. Izginili so tudi lovorjevi venci, ki sta jih zamenjala dva zlata kroga eden znotraj drugega. Klasično modro je zamenjala azurno modra barva, poudarjene so zlate barve v obrobju in ne več srebrne.

Slika

Leta 2016 pa je Alfa Romeo predstavila svojo najnovejšo obliko značke, ki je bila posodobljena za nov model Alfa Romeo Giulio in svojega prvega modernega športnega terenca Stelvia. Značka je spet dobila srebrne poudarke, ki so zamenjali belo in modro ozadje prejšnjih značk, kača je spremenjena oziroma precej poenostavljena, dvobarvnost pa so zamenjali z srebrnim reliefnim ozadjem. Ostaja napis Alfa Romeo, zlate kroge pa so zamenjali spet srebrni.

Slika

* Biscione - Biscione, kar po italijansko pomeni "velika travnata kača", tudi poznana kot Vipera, je heraldičen simbol azurne kače, ki požira človeka, najpogosteje otroka. Njeni nastanki so neznani, je pa skoraj tisočletje že simbol družin Visconti. Vseeno pa je bilo razloženo, da je simbol vzet iz ščita saracena, ki je bil ubit v boju s Ottone Viscontijem med Križarskimi pohodi. Biscione se pojavi tudi pri Hiši Sforza, mestu Milan, nogometnemu klubu Inter Milano, avtomobilski znamki ALFA ROMEO, kavnem proizvajalcu Bezzera in še nekaterih zgodovinskih knezih Italije.

viri:
- http://www.lyles.co.uk/newsite/site/alf ... ?pageid=93
- http://en.wikipedia.org/wiki/Biscione
- http://www.samuelcraven.com/work/alfa-r ... ng-a-baby/
- http://shop.alfisti.net/Fan-Articles/Em ... 2_345.html
- http://en.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo
- http://www.alfaworkshop.co.uk/alfa_romeo_badge.shtml

Zbral in uredil: Aleš Horvat
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Uporabniški avatar
Član Alfa Kluba:Član Alfa Kluba
 
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm
 
Prispevkov: 11657
Pridružen: Sr Dec 05, 2007 11:08 am
Kraj: Puconci

Vrni se na Vodniki

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost