Načeloma ne izdajam svojih skrivnosti, mogoče samo eno mimogrede, ker če začnem lahko dva dni skupaj pišem pa ne bo dovolj:
Torej: jed je moja kreacijaTM, samo alfistom jo dam na posodo, ker je ravno mediterankega značaja:
Zahtevnost : 4/10
Čas priprave : dobrih 10 min, če se hitro obrnete v kuhinji
Torej:
Njoki s češnjevimi paradižniki, baziliko in hrustljavim pršutom
1. Najprej v trgovino po surovine- njoki (najboljša varianta so polnjeni s sirom ali kako baziliko...) OBVEZNO DELIKATESNI, ne mi kupovat tistih gumjastih v plastiki ali zamrznjenih bognedaj!
Pršut (po možnosti italijanski, svetlejše barve - skoraj kot losos) na tako tanke rezine narezan, da se vidi čez in če daš rezino v usta se mora sama stopiti.
Sveža bazilika (tržnica), česen, češnjevi paradižnički.
2. Skuhamo njoke, dokler se kuhajo pripravimo dve ponvi - eno za paradižničke in eno za pršut. V obe damo minimalno količino olja, najprej razrežemo paradižničke na polovičke, jih za par minut vržemo v vročo ponev, ne smejo se skuhati, le rahlo jih poširamo, da se malenkost zmehčajo. Tik pred koncem vržemo zraven nasekljan česen po okusu in ga pustimo cca minuto v ponvi skupaj s paradižnički, ponev odstavimo.
3. Ocedimo njoke in v isto posodo damo žličko masla (lahko zeliščnega ali česnovega), dodamo ocejene njoke in narahlo pomešamo, da se maslo stopi. Odstavimo
4. V drugo vročo ponev na največjem ognju vržemo rezine pršuta in jih pustimo, da se hrustljavo zapečejo(par sekund), obrnemo pršut, ko je pečen ga vzamemo iz ponve in odstavimo na stran.
5. Serviramo njoke v kupček na sredo velikega krožnika.
Na njoke položimo paradižničke s česnom in posujemo s svežo sesekljano baziliko. Na vrh dodamo rezine pršuta, dekoriramo z listkom bazilike in parimi črnimi olivami. Dodamo brizg olivnega olja.
Na koncu naribamo na lističe še parmeggiano reggiano in posujemo po krožniku.
Jed ni vroča, je lahka zadeva primerna za tople dni.
Ni treba soliti, ker ima pršut dovolj soli.
Poleg postrežemo solatko iz motovilca/rukole/radiča trevisiano, zabeljeno z olivnim oljem in kvalitetnim balzamičnim kisom (aceto balsamico di modena).
K jedi prija suho rdeče vino ne mlajše od letnika 2002, predlagam Movia - Modri Pinot, saj ima veliko mehkih taninov, ki lepo zaokrožijo obed in ne preglasijo hrane.
6. Za desert se usedemo v alfico in se odpeljemo v Rustiko na gelato: jogurt s figo, zaključimo z esspressom (Illy, Lavazza)
Anima e corpo.