Giulia GTA(m) – vrnitev legende

marec 2, 2020 8:27 pop Napisal

Giulia GTA: vrnitev legende

110 let po ustanovitvi se Alfa Romeo vrača k svojim koreninam, s čimer je vrnil eno izmed legend svoje zgodovine in avtomobilizma na splošno: Alfa Romeo Giulia GTA.

Nova Giulia GTA je tehnično in konceptualno navdihnjena od Giulie GTA iz leta 1965: Gran Turismo Alleggerita, ki jo je Autodelta razvila na osnovi Giulie Sprint GT in je povečala športne uspehe znamke po vsem svetu.

Na osnovi Giulie Quadrifoglio je nova Giulia GTA opremljena z zmogljivejšo različico šestvaljnega motorja Alfa Romeo 2.9 V6 Bi-Turbo, zdaj s skupno 540 KM.

S svojo široko uporabo ultralahkih materialov so inženirji dosegli 100 kg zmanjšanja teže v primerjavi z Giulijo Quadrifoglio. S tem dosega najboljše rezultate razmerja med težo in močjo v razredu t.j. 2,82 kg / KM.

Za aerodinamiko, vozne lastnosti in nastavitev podvozja so bile razvite posebne tehnične rešitve.

V središču pozornosti je pa predvsem Giulia GTAm, izjemna 100-odstotna dirkalna različica GTA, za katero sta značilna dva dirkalna sedeža, roll-cage na zadnjih sedežih in 6-točkovni varnostni pasovi na izrazito dirkalnih sedežih.

Alfa Romeo sedaj sprejema predhodne rezervacije za Giulio GTA in GTAm, ki sta na voljo v samo 500 certificiranih oštevilčenih enotah. Srečni kupci bodo prejeli ekskluzivno uporabniško izkušnjo, s prodajnim postopkom ”ena na ena” in paketom namenskih daril in izkušenj.

24. junija 2020 bo Alfa Romeo dosegla pomemben mejnik v svoji izjemni zgodovini: 110 let poslovanja. V tem stoletju so inženirji in oblikovalci Alfa Romeo neusmiljeno sledili inovacijam, obenem pa ostajali zvesti DNK-ju znamke. Skozi leta je ta DNK – popolna kombinacija športnosti in elegance – ustvarila ne le nekaj najbolj ikoničnih vozil, ki so bila kadarkoli izdelana, temveč tudi vozila, ki so doma tako na dirkališču kot na katerem koli avtomobilističnem lepotnem tekmovanju. Za praznovanje 110. rojstnega dne bo Alfa Romeo svoje oboževalce in vse avtomobiliste navdušila z vozilom, ki v celoti predstavlja vrnitev k izvoru blagovne znamke, obenem pa se bo poklonila enemu najbolj ikoničnih vozil Alfa Romeo: Giulia GTA.

Kaj pomeni GTA?

Skrajšava GTA pomeni „Gran Turismo Alleggerita“ (alleggerita je italijanski izraz za „lažji“), nastala pa je leta 1965 z Giulio Sprint GTA, specifično različico, ki izhaja iz Sprint GT, zasnovano kot športni avtomobil. Predstavljena je bila istega leta na avtomobilskem salonu v Amsterdamu. Karoserijo Giulie Sprint GT so zamenjali z identično izvedbo iz aluminija, za skupno težo 745 kg v primerjavi z 950 kg cestne različice. Druga različica se je nanašala na 1570 ccm3 twin – cam motor z dvojnim vžigom, ki je že v cestni izvedenki dosegel impresivno moč 115 KM. Tehniki Autodelte, uradne dirkalne ekipe Alfe Romeo, so ga izbrali za referenčno vozilo kategorije Touring in ga razvili tako, da je dosegel največjo moč 170 KM. Uspeh modela na tekmovanjih je bil takojšen: tri zaporedne “Challenge Europeo Marche”, desetine državnih prvenstev in stotine posameznih dirk v vsakem delu sveta. Prav tako je bil impresiven tudi način, kako je dvignil podobo celotne ponudbe: Giulia Sprint GTA je do popolnosti izrazila trditev “Zmaga na dan v vašem vsakdanjem avtomobilu”. Od takrat naprej se je GTA zaznamovala za nesporno ikono športnosti Alfa Romeo in kratica GTA je postala tako uspešna, da jo je javnost kmalu povezala z vsemi športnimi vozili Alfa Romeo na splošno.

 

Legendo obnavljamo z odličnimi tehničnimi rešitvami

 

Za lansiranje izjemne Giulie GTA namerava Alfa Romeo prekršiti nekaj pravil: o zgodovini se ne namerava pogovarjati, še posebej ne o svoji, niti ne želi nobenih daril za 110. rojstni dan. Namesto tega ljubiteljem Alfa raje podari darilo s predstavitvijo avtomobila, ki zdaj predstavlja resnično vrnitev h koreninam Alfe Romeo, zasajenih globoko v svetu performansov in dizajna.

 

Specifične tehnične lastnosti in funkcionalni slog

 

Z novo Giulio GTA so si Alfa Romeo inženirji prizadevali izboljšati aerodinamiko in vodljivost, predvsem pa zmanjšati težo – enake smernice so bile upoštevane pri Giulii GTA iz leta 1965. Aktivna aerodinamika je bila posebej preučena za povečanje t.i. ”downforce-a”. Te rešitve vsebujejo tehnično znanje in izkušnje, ki izhajajo neposredno iz Formule 1, zahvaljujoč sinergiji s podjetjem Sauber Engineering in uporabi Sauber Aerokita. Enaka naloga je dodeljena stranskim krilcem, specifičnim zadnjim spojlerjem in aktivnim sprednjim cepilnikom (splitterjem). Osrednji izpušni sistem iz titana proizvajalca Akrapovič, vgrajen v difuzor iz ogljikovih vlaken, je prav tako nov. Nova so tudi 20-palčna kolesa, ki se privijejo samo z enim vijakom. S tem avtomobilom se to pojavi prvič na limuzini v avtomobilskem svetu. Vozne lastnosti pri visokih hitrostih izboljšajo s širjenjem razdalje koles na isti osi sprednjega in zadnjega kolesa za 50 mm ter razvojem novih vzmeti, amortizerjev in puš vzmetenja. Na GTAm je bil aerodinamični prednji kos optimiziran na izjemno raven; dodan je večji sprednji cepilnik in karbonski spojler za vratih prtljažnika, ki zagotavljata popolnoma uravnoteženo obremenitev pri visokih hitrostih.

Zmogljiv 2.9 V6 Bi-Turbo, ki je v celoti izdelan iz aluminija in lahko v standardni konfiguraciji sprosti malo manj kot 510 KM, doseže pri Giulii GTA moč 540 KM, zahvaljujoč natančnem kalibracijskim delu inženirjev Alfe Romeo. Isti ekipi je uspelo optimizirati tudi izvedbo novega posebnega izpušnega sistema Akrapovič s svojim prepoznavnim zvokom.

V notranjosti avtomobila izstopa več novih detajlov: prevleke iz 100% Alcantare® na armaturni plošči, vratih tapetah, sovoznikovem predalu, notranjem dele stebričkov in osrednji predel na sedežih. Alcantara® se še bolj razširjeno uporablja pri različici GTAm, kjer je bila zadnja klop odstranjena, kar omogoča popolnoma oblazinjen namenski prostor, v katerem so nameščene posebne letvice za čelade in gasilni aparat. Novi mat karbonski vložki dajejo notranjosti izrazito športno in estetsko eleganco. V novi GTAm je notranjost edinstvena po tem, da ima roll-cage, je brez vratnih tepet ali zadnjih sedežev, vrata pa se odpirajo s trakom, namesto s kljuko, kar je le še en od mnogih detajlov, ki prihaja iz dirkaškega sveta.

 

Odlično razmerje med težo in močjo

 

Toda sama moč ni dovolj za zagotovitev izrednih zmogljivosti. Delo za zmanjšanje teže vozila je bilo natančno in je v GTA prineslo še posebej impresivne rezultate. Skupno zmanjšanje teže znaša 100 kg, zahvaljujoč vgraditvi lahkih materialov, kot so ogljikova vlakna za pogonsko gred, pokrov motorja, streho, prednji odbijač, blatniki sprednjih koles, vstavki za zadnja kolesa in školjke posebnih športnih sedežev z 6-točkovni varnostni pasovi Sabelt. Lajšanje se nadaljuje v motorju, vratih in v vzmetenju. Uporablja se lahek aluminij. Drugje pa se uporabljajo različni drugi kompozitni materiali. Na primer, Lexan – edinstvena polikarbonatna smola, ki prihaja naravnost iz sveta avtomobilskega športa – je bil uporabljen v bočnih in zadnjih steklenih okvirih, kar še dodatno prispeva k zmanjšanju teže. Rezultat je teža, ki znaša približno 1.520 kg, kar v kombinaciji s povečanjem moči na 540 KM prinaša razmerje med maso in močjo na odlično raven – 2,82 kg / KM, zaradi česar je Giulia GTA sposobna doseči izjemne zmogljivosti. Njeno pospeševanje od 0 do 100 km / h je bliskovito hitro – zahvaljujoč sistemu Launch Control se kronometer ustavi pri že pri 3,6 sekunde. Giulia GTAm je dvosedežna konfiguracija, homologirana za uporabo na cesti, s sprednjim cepilnikom (splitterjem) in večjim vidnim zadnjim krilcem (spojlerjem) iz karbona. Giulia GTAm kriči športnost. V različici GTA Giulia z enako močjo ponuja štiri sedeže, brez zadnjega roll-cage-a; spojlera in splitterja, optimizirana je za vsakodnevno uporabo na cesti; enake vratne tapete, sedežu in okna kot pri Giulii Quadrifoglio. Rezultat je pravi superšportnik za vsakodnevno uporabo.

 

Privilegij za 500 srečnih strank …

 

Alfa Romeo Giulia GTA in njegova ekstremna različica, Giulia GTAm, bosta izdelani v omejeni izdaji, ki bo obsegala le 500 enot skupaj, vse številčne in certificirane ter pripravljene na svoje mesto skupaj s predhodnikom iz leta 1965 kot eno najbolj iskanih zbirateljskih kosov. Nista samo veličastni za pogled, ampak sta tudi pripravljeni na cesti sprostiti impresivno moč, uporabno zahvaljujoč vrsti prefinjenih tehničnih rešitev. Ista ekskluzivnost, ki jo najdemo v Giulii GTA in Giulii GTAm, bo prav tako zaznamovala posebno ekskluzivno izkušnjo kupcev, zasnovano za obravnavo 500 srečnih lastnikov do edinstvene izkušnje, ki je 100-odstotno Alfa Romeo. Po predhodnih rezervacijah, ki so zdaj uradno odprte in se bodo zaključile takoj, ko je rezervirana 500. enota, bo prodajni postopek ”ena na ena”. Strokovnjak za izdelke blagovnih znamk pa spremlja vsakega kupca od naročila do predaje ključev. Toda nakupna izkušnja se ne ustavi na namenskem prodajnem postopku. Dejansko bodo novi lastniki prejeli tudi osebni vozniški paket, ki vključuje čelado Bell v posebni GTA izvedbi, popoln dirkalni set Alpinestars (dirkalna obleka, rokavice in čevlji) in personalizirano avtomobilski prevleko/zaščito Goodwool za svojo GTA ali GTAm. Poleg druge opreme za prave navdušence Alfa Romeo vključuje tudi poseben tečaj vožnje, ki ga je zasnoval Alfa Romeo.

 

 

Kategorije: