Giulia v finalnem izboru za Evropski avto leta 2017

november 29, 2016 8:15 dop Napisal

Mednarodna žirija, ki jo sestavlja 58 avtomobilističnih novinarjev iz 22 držav, vključno s Slovencem Sebastjanom Plevnjakom, je izbrala sedem finalistov izbora za Evropski avto leta 2017. Zmagovalca bodo razglasili 6. marca v Ženevi.

V ožji krog so se uvrstili modeli iz najrazličnejših segmentov, od mestnih malčkov, prek križancev do premijskih limuzin. Ob tem velja omeniti da je letos kar pet izmed sedmih kandidatov pripada evropskim znamkam, dva pa sta japonska. Med najboljše se tokrat namreč niso uvrstili niti en ameriški ali korejski predstavnik. Med finalisti prav tako ni električnih modelov ali modelov, ki bi bili že v osnovi zasnovani kot hibridi.

Finalisti so…

Za žlahtni naslov se bodo v finalu potegovali Alfa Romeo Giulia, citroën C3, mercedes-benz razreda E, nissan micra, peugeot 3008, toyota C-HR in volvo S90/V90.

Do sedaj je z devetimi naslovi Evropski avto leta največkrat slavil Fiat, kateremu s šestimi oziroma petimi naslovi sledijo Renault, Ford in Opel. Letos ima kar dve železi v ognju skupina PSA, ki je s Peugeotom ta naslov do sedaj osvojila štirikrat, s Citroënom pa trikrat. Po izpadu fiata 124 in maseratija levante, z giulio na ugoden razplet še vedno upajo Italijani, ki so naslov nazadnje dobili leta 2008 s fiatom 500.

Med uglednimi izpadlimi velja omeniti audi A5 in Q2, jaguar F-pace, renaulta megane in scenic, škodo kodiaq, teslo model X in volkswagen tiguan.

Tekst: RTV slo, Borut Fakin
Foto: FCA

Kategorije: