Najstarejša Alfa Romeo naprodaj prihodnje leto

oktober 29, 2017 8:34 dop Napisal

V začetku prihodnjega leta bo naprodaj čisto prva izdelana Alfa Romeo G1, ki se bo po pričakovanjih prodala za preko 1.4 milijona evrov. Gre za še zadnji znani obstoječi model G1, ki je bil izdelan v vsega skupaj 52 primerkih.

Prodajan G1 model Alfa Romeo je še edini kompleten in delujoč primerek tega avta na svetu in noben od ostalih 52 izdelanih avtov ni bil nikoli prodan v Italiji ali Evropi – vsi so bili namreč prepeljani v Avstralijo.

Pot dotičnega modela G1 s šasijo 6018 je prav tako pričela svojo življenjsko pot pisati v Avstraliji leta 1921 kjer je ostala pri svojem prvem lastniku vse do leta 1965. Nato je sledila prva obnova avta v 70-ih letih, po kateri so ga redno uporabljali naslednjih 30 let. Nato je sledila druga obnova ob prelomu tisočletja., od takrat dalje pa se je avtomobil uporabljal kot potujoča znamenitost po celem svetu in je med drugim tudi premagal vse ostale starodobnike na znamenitem Pebble Beach Concours d’Elegance tekmovanju leta 2005.

Avtomobil je trenutno v lasti novozelandskega uvoznika znamke Alfa Romeo, primerek G1 pa je najstarejši avtomobil Alfa Romeo na svetu.

Kot zanimivost lahko dodamo, da poganja model G1 6.3 litrski L6 motor, ki proizvede 70 KM in poganja zadnji par koles, menjalnik je ročni in ima 4 prestave in vzvratno, končna hitrost, ki jo avtomobil dosega, pa znaša 138 km/h.

Več podrobnosti o avtomobilu oblikovalca Giuseppe Merosija pa si lahko ogledate v galeriji.

Foto: Carscoops.com

Napisal: Aleš Horvat

Vir: Carscoops.com; Wikipedia

Kategorije: