Nova dizelska ZVER VR630 za nove Alfine prihajajoče modele

december 11, 2004 12:35 dop Napisal

 Na minulem Bologna Motor Showu je italijanski izdelovalec dizelskih motorjev VM, predstavil novi biser, ki se bo vgrajeval tudi v nove modele Alfa Romeo.

Diesel motor VM V6 3.0    VR630 je šest cilinderski trilitraš s 24 ventili kar predstavlja višek v tehnološkem razvoju diesel motorjev in prinaša najboljši možni kompromis med močjo in čim nižjimi emisijami izpušnih plinov.

550 Nm navora pri 1800 obratov na minuto pa mu omogoča gladko in brezkompromisno pospeševanje in visoke končne hitrosti.


    Po dve odmični gredi v vsaki glavi, gnane z verigo ter štirje venitili na valj so glavne tehnične značilnosti novega bisera. Vsakemu valju pripada direktni injektor s hlajenim  EGR(exhaust gas recirculation) kot sestavnim delom glave.  Da motor lažje zadiha skrbi dvojna turbina s spremenljivo geometrijo lopatic.   


Diesel motor VM V6 3.0    Z učinkovito  izrabo  povratnih  izpušnih plinov (EGR) novi motor zadošča tudi izredno strogim normam Euro IV.
Vakumska črpalka je zavoljo boljše učinkovitosti gnana preko ene izmed verig. Na ta tehnološki biser so inžiniriji VM motori izredno ponosni in predstavlja vrh sodelavanja s Fiat Group, ki se je začel že leta 1979 na Frakfurtskem salonu.


    Turbina z variabilno geometrijo (VGT) omogoča 250hp za uporabo v modelih Alfa Romeo ali 240hp v prihajajočih večjih modelih Fiat. 


Diesel motor VM V6 3.0    Zasnova motorja omogoča tako pri dvokolesnem pogonu, kakor tudi pri štirikolesnem, kar naj bi v kombinaciji z naravo motorja in novo razvitim avtomatskim menjalnikom predstavljalo idealno kombinacijo pri modelu 157.


    Modularna zasnova motorja omogoča inženirjem Fiata in Alfa Romeo prilagoditev različnim modelom glede na potrebe. Športne zmogljivosti novega bisera pa bodo nedvomno dobro uporabljene v nasledniku modela GTV in prihajajoči 157. Prav modularnost je glavna prednost novega motorja, saj je v planu že močnejša V8 izvedba, ki naj bi se vgrajevala v modele Maserati.


    Motor VR 630 je produkt sodelovanja med VM-jem in grupo Fiat ter razvojnimi oddelki njenih avtomobilskih znamk. Vse se je začelo leta 1979 na Frankfurtskem avtomobilskem sejmu, ko se je uradno začela proizvodnja prvega veliko-serijskega avtomobila z motorjem izdelanim v Centu. To je bila Alfa Romeo Alfetta, avto višjega razreda, zgrajena v znani tovarni v Arese v Italiji. 


    V sredini naslednjega desetletja je prav avtomobilski oddelek  VM motori postal življenjsko pomemben za obstoj podjetja. Saj je z njihovo pomočjo VM prebrodil krizo, ki je v tistem času zadela industrijo. Kot posledica te krize je v prihajajočih letih prišlo do številnega združevanja  med različnimi grupami izdelovalcev avtomobilov.


Podatki:


Motor: VR 630 DOHC
Prostornina: 2987 ccm
Tip motorja: 60 stopinjski V6
Št.ventilov: 4 na valj (24)
Vbzrig: M-Jet dirketni vbrizg, Common rail CP3
Aspiracija: Variabilni turbopolnilnik z intercoolerjem
Max. moč: 185 kW (250hp) pri 4000 rpm
Max. navor: 550 Nm pri 1800 rpm
Teža: 240 kg (210 kg aluminj)
Emisijski standard EURO 4

Vir:
http://www.italiaspeed.com
Prevajalec:
Trček Gorazd

Kategorije:Nekategorizirano