Bo lepotica 8C Competizione le ugledala vsaj omejeno malo proizvodnjo?

februar 18, 2005 12:02 dop Napisal

Zadnje rošade v koncernu Fiat vsekakor namigujejo na to. Maserati se izpod okrilja Ferrarija vrača v pod  Fiat, ki pripravlja zaroko z Alfa Romeo, ki bi tako sodelovala na tehničnem in komercialnem področju.


Alfa Romeo 8C    Ferrari se tako vrača na borzo brez nadležnega bremena, ki bi mu usodno zmanjševal vrednost, na Alfi pa je sedaj naloga vsem dokazati, da je Maseratijeva tehnologija resnično nekaj vredna in so slabši rezultati zgolj zaradi zgrešenih marketinških potez prejšnjega vodstva, kjub vsemu pa je Maseratiju lani uspelo pridobiti zanimanje 4600 kupcev Quttroporteja.


    Seveda Maseratijevo sodelovanje s Ferrarijem na področju motorjev in prodaje ostaja, tako bo imela Alfa Romeo po novem lažji dostop tudi do tehnologije poskočnega črnega konjička.


Alfa Romeo 8C    Po zadnjem srečnem razdoru ponesrečene zaroke z GM, ki je GM stala 1,5 milijarde evrov in 10% deleža v koncernu fiat, pa se odpirajo nove razvojne možnosti koncerna, saj se zopet vrača podpora bank in sveži denar lahko le pospeši pot sanacije.


    Z umikom GM pa se odpirajo nove razvojne možnosti in hitrejši razvoj novih tehnologij, saj so bile že v osnovi blokirane vse tehnične rešitve, ki niso bile primerne tudi za uporabo v GM.


Alfa Romeo 8C    Prvi rezultati sodelovanja med Alfo Romeo in Maseratijem bodo vidni že v kratkem, saj prihaja cela serija novih luksuznih in športnih vozil novega partnerstva. In ne samo to, v skupnem sodelovanju so se lotili obdelave motorja »HF V6« z 3,199 kubičnim blokom kateremu so dodali dvojni turbo polnilnik, da bi zadoščal potrebam Brere GTA. Obdelan je bil prav vsak sestavni del motorja, ki v kombinaciji z dodelano motorno elektroniko in novo glavo z UNIAR sistemom in novimi ventili pirnaša osupljive karakteristike, saj novi motor svojo jezo na kolesa prenaša z močjo 405 konjev pri 6000 obratih na minuto, še bolj neverjeten pa je podatek o navoru, saj ga je kar za 680Nm, ki v kombinaciji z novim štirikolesnim pogonom obljublja, da bo pravi dragulj, ki se bo redno prikazoval v sanjah vseh pravih Alfistov. Navkljub svoji divji naravi pa zadošča prihajajočim ekološkim standardom Euro 5.


    Sodelovanje se tu še ne konča, saj sta Maserati in Alfa Romeo skupaj razvila novi transaxle, ki bo zopet omogočal vračanje k zadnjem pogonu. Predvidena pa je tudi skupna uporaba dizelskega 4 litrskega Alfa Romeo VM motja, ki je bil izpeljan iz modularnega V6 VM VR630, katerega smo že predstavili na naši strani.


Kje imajo vse te lepe novice veze z 8C Competizione?


Alfa Romeo 8C    Sicer v tem primeru malo špekuliramo, samo z novim partnerstvom, kjer bo Maserati deloval pod okriljem Alfe Romeo se pojavljajo idealne razmere za vsaj omejeno malo serijo tega čudovitega koncepta, ki je na vseh salonih prejel nešteto pohval in zavistnih pogledov.


Alfa Romeo 8C    Kot je vsem znano je prav Maserati najbolj zaviral realizacijo koncepta, da še ni dobil zelene luči. 8C je v osnovi zgrajen na Maseratijevega 4,2 litrskega V8 motorja in zadnjim transaxlom. Serijski 8C bi bil najlepši rezultat skupnega sodelovanja in boljše klime in okolja za realizacijo do sedaj še ni bilo.


    Bila bi resnična neumnost, da sedaj, ko so odstranjene vse ovire, nebi 8C ponudili v vsaj omejeni seriji. Alfisti začnimo polnit naše pujske in odštevati dneve.

Avtor:
Trček Gorazd

Kategorije:Nekategorizirano