Prihaja štirikolesno krmiljenje.

14 marca, 2005 3:42 pop Napisal

Ko boste obrnili volan naslednje generacije vozil Alfa Romeo, s bodo z njim obrnila tudi vsa štiri kolesa.

Danes je tako, da zavoljo globalizacije uničujejo duše avtomobilskih znamk. Šlo je tako daleč, da imamo lahko praktično isti avto, le karoserija je malo drugače ustrojena, vse drugače pa le povečuje stroške. Žalostno, ampak resnično.
Edina rešitev je, da trgu ponudiš nekaj novega, nekaj česar drugi nimajo, nekaj s čimer izstopaš. Pri Alfi Romeo so se odločili, da trgu ponudijo štirikolesno krmiljenje. Na prvi pogled gre za novost, če nebi tehnični sladokusci izbrskali s prahom pokrite članke, ki nam govorijo, da je Alfa štirikolesno krmiljenje že imela pred več kot 10 leti v svojem izredno lepo sprejetem konceptu Proteo.


Diagram stirikolesnega krmiljenjaFiatov razvojni center (CRF) je zopet zadel terno in razvil resnični tehnični biser po sistemu »fly-by-wire« in verjetno postavlja nove standarde kar se tiče lege in vodljivosti. Upam, da bodo tokrat bolj unovčili svojo iznajdbo, ker se marsikdo ne zaveda za kaj vse se lahko zahvalimo razvojnemu centru koncerna in so vsakršne kritike odveč in povsem neutemeljene. Testna Alfa 147 je prestala vse teste in verjetno bo novi sistem na voljo že v novi 159.


Diagram stirikolesnega krmiljenjaCRF je pred kratkim patentiral več iznajdb povezanih s štirikolesnim krmiljenjem.
Dve patenta z elektronskim krmiljenjem sta že dovolj preizkušena, da čakata samo še na blagoslov višjih inštanc, medtem ko je tretji patent povezav s samostojnim krmiljenjem, ki bo na voljo v manjšem obsegu v prihajajočih modelih.


Diagram stirikolesnega krmiljenjaPod točko 28 je viden mehanizem elektronskega krmiljenja, ki kontrolira obračalni kot


Glavna ideja štirikolesnega krmiljenja je, da bi se udobje in manevriranje kontroliralo povsem ločeno, kar zahteva, da se zadnja kolesa obračajo in omogoča aktivno kontrolo krmiljenja.
Sistem je bil prvič predstavljen javnosti v konceptu Visconti, ki je v svojem drobovju skrival precej draguljčkov, ki jih lahko pričakujemo pri novih modelih.
Polek štirikolesnega krmiljenja je skrival še štirikolesni pogon, ki se zopet vrača kot opcija v celi paleti novih modelov. Za osnovo so vzeli štirikolesni pogon Crosswagona, ki je bil ravno v teh dneh predstavljen tudi pri nas in je že na voljo pri pooblaščenih prodajalcih. Pogon je bil seveda prirejen večji moči in navoru, ker so v koncept vgradili 3,2-litrski V6 JTS motor, ki mu pri dihanju pomagata dve turbini in zelo podoben motor naj bi krasil 159 GTA.
Koncepta verjetno ne bomo videli v seriji, je pa že znano, da bo večina tehničnih novosti na voljo v serijskih modelih. Verjetno že top-izvedenki naslednice GTV (Breri) in 159, ki bosta uradno predstavljena na ženevskem avtomobilskem salonu. Tako naj bi v simbiozi štrikolesni pogon (s tremi Thorsen diferenciali, ki moč razporejajo 43% na prednji kolesni par, 57% pa na zadnji) in štirikolesno krmiljenje, ki bosta v povezavi z brutalnim 3.2 V6 biturbo motorjem v izvedenki GTA, gotovo postavljala nova merila.


Štirikolesno krmiljenje prinaša boljšo stabilnost v zavojih, ker se zadnja kolesa prilagajajo isti poti kot prednja, kot ugoden stranski učinek je večja agilnost pri parkirnih manevrih.

Vir:
http://www.italiaspeed.com
Prevajalec:
Trček Gorazd

Kategorije:Nekategorizirano