JTDm izgublja moč/ ne vleče - EGR, DPF, LMM/MAF, Injektorji?

Tehnične teme o modelih 159, Brera in Spider

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Uporabniški avatar
Energy
Alfa Member
Alfa Member

Alfista napisal/-a:Ne vem kje sem slišal da regeneracija ne steče, če je avto v "safe mode" z prižgalo rumeno lučko.

Ciao Alfista :mrgreen:
bo kr držalo, ker za regeneracijo mora bit vse OK, celo minimalno pol tanka moraš imet v rezervoarju...
Uporabniški avatar
MaStr
Moderator
Moderator
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Giulia Q4 Veloce, 2.2 JTDm
Kraj: Assling (Jesenice)

Energy napisal/-a:ko bo čas bom razdrl EGR in ga očistil v piko in upam da bo en čas boljš...???
Ni nujno. Kot sem že v moji temi opisal, sem dal EGR 2x očistiti, vendar se je lučka (kljub resetiranju BC) kmalu ponovno prižgala, pa čeprav nisem imel med vožnjo nobenih problemov. Šele nakup novega/obnovljenega je lučko ugasnil. Edina razlika, ki sem jo opazil po menjavi, je bolj "gladko" delovanje motorja v štandgasu...
Join the dark side:
viewtopic.php?f=8&t=44270" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
Energy
Alfa Member
Alfa Member

MaStr napisal/-a:
Energy napisal/-a:ko bo čas bom razdrl EGR in ga očistil v piko in upam da bo en čas boljš...???
Ni nujno. Kot sem že v moji temi opisal, sem dal EGR 2x očistiti, vendar se je lučka (kljub resetiranju BC) kmalu ponovno prižgala, pa čeprav nisem imel med vožnjo nobenih problemov. Šele nakup novega/obnovljenega je lučko ugasnil. Edina razlika, ki sem jo opazil po menjavi, je bolj "gladko" delovanje motorja v štandgasu...
meni lučka za EGR nič ne gori... EGR je dejanko par mesecev star... tko da upam da bo boljš po temeljitem čiščenju... moram pa čimprej, ker imam sedaj ne dolgo nazaj obnovljene injektorje, ki so tudi bili mogoče vzrok da so se saje še bolj nabirale - en injektor je nemreč preveč šprical...

če pa ne bo boljš, bom pa seveda nabavil drugi EGR...
Uporabniški avatar
Energy
Alfa Member
Alfa Member

danes sem odmontiral EGR in sem ga čez noč namoču v bencin, jutr ga očistim v piko in upam da bo OK...

evo slikce EGR-a pred čiščenjem, se mi zdi da je kr potreben generalke?

Slika
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Tvoj EGR je zaštekan in na pol odprt. Se vidi s slike...

Razen če si ti tiščal na batek, da je zadeva odprta.
Uporabniški avatar
Energy
Alfa Member
Alfa Member

TribesMan napisal/-a:Tvoj EGR je zaštekan in na pol odprt. Se vidi s slike...

Razen če si ti tiščal na batek, da je zadeva odprta.
ne ne, to sm ga jaz zastekal z eno plastiko, preden sm ga dal namakat, da se bo čim bolj odmoču...

dost sajast se mi zdi, možn da milimeter saj tam okol ko odpira pa zapira, že lahk nagaja...
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Možno da ti to nagaja...

Preveri pa tudi elektromagnet, če batek na elektromagnetu pritisneš v ohišje mora čisto na lahko skočiti ven... To je bolj važno kot ventil sam.
vučko
Alfa Member
Alfa Member
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ajdovščina

:)

Jaz sem svojega okopal v ultrazvočni kopeli z dodatkom čistila za žare in grile (po domače razmaščevalca). Ker je bil čistilec za očala sem moral EGR v kopeli večkrat obrnit.

Verjertno bi bil isti efekt, če bi to vodo s čistilom dal v kozico in del egra brez magnetka prekuhal malo na plinu ter spral z vodo. V bistvu je ta del EGR ventila tako ali drugače brez kakršnekoli masti ali pa plastike.

Če ne drugega vsaj po bencinu ne bi tako smrdelo.

LP
Uporabniški avatar
Energy
Alfa Member
Alfa Member

danes sm očistil EGR v piko, kot nov, res sem si čas vzel... pošušil, zmontiral in avto vžgal tako lepo, kot nov! :P nobenega dima ali da bi zatrokiro... potem sem ga še parkrat ugasno in nažgal nazaj da se je rumena lučka za napako napako ugasnla... potem sem še šel mal na avtocesto probat in avto šel res super... :D

Slika

nakar ga parkiram v garažo, stoji par urc in spet šok - avto vžge šele v tretjo, siv dim in trokiranje par sekund do kdaj se malo ne ogreje... #-o

ne vem res več kaj je to... jutr bom za hec še enkrat dal dol EGR...

študiram če bi lahko bil kakšen senzor za temperaturo krivec? :?:
vučko
Alfa Member
Alfa Member
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ajdovščina

:-k

Bom ugibal in prosim, da me kdo popravi, če ga bom fajn biksnil.

Čeprav se mi zdi skrajno nemogoče, da bi se zaradi umazanije, ki jo povzročijo saje z EGR-a in olje v zraku iz kompresorja, lahko zaštekal metuljček na vhodu v sesalni kolektor, bi bilo vredno tole preveriti.

Metuljček (loputa) služi izključno za mirno ugašanje motorja (prekine dovod zraka), drugače pa je vedno odprta, poleg tega je vzmetena in tudi če bi bil motorček fuč, bi bila "vedno odprta".

Recimo, da bi se po nekem nesrečnem spletu okoliščin ta loputa zaradi svinjarije ob ugašanju zaštekala v zaprtem stanju in bi potem ti vžigal motor z zaprto, dokler ti je ne bi tresljaji "zdrmrdali" da se odpre in da potem mir.

Tej varianti dam verjetnost 0,1%, vendar pa se nikoli ne ve. Kot sem dejal sem za to loputo prebiral ITA forume, ko je folku avto ob ugašanju brcal in pihal, za zaganjanje pa ni nihče tega omenjal.
LP
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Nemogoče če mene vprašaš...

Metuljček je gnan z vakumom, torej zapre ga prisotnost vakuma, ki ga določa eletrko ventil. Vendar ko je motor ugasnjen vakuma še zdaleč ni. Tako da močno dvomim da je to krivo.

Razen če gre za mehansko okvaro, in metuljček "šteka" mehansko, torej da ga vakum potegne v zaprto stanje ko se motor ugaša, potem pa se zaskoči v zaprtem stanju in ostane dokler ga mašina ne "pretrese" dovolj...
Čeprav feder ki odpira metuljčka je precej močen in zelo dvomim da je to.

Pokrov motorja dol pa z roko mal premigat ta metuljček, če se kaj zatika potem zna bit to to.
Uporabniški avatar
Energy
Alfa Member
Alfa Member

Sem probal sedaj še enkrat EGR očistit, delno s štiri luknjami ga blendirat, ampak nič boljš, prvi zagon trokiranje, siv dim, par sekund da se malenkost ogreje, potem pa spet vžiga kot nov... drgač ko ga ugašam, lepo ugasne...

ne vem, kje pa je ta loputa, kje blizu EGR-a? ima mogoče kdo sliko, kje se točno nahaja...

to napako ugotovit bo res problem... edin če to nagaja ko je mal manj kompresije v enem cilindru... Slika
Foggy
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana

Sesalni kolektor je ok, namreč pri prvih serijah 2.4 so se rade zatikale lopatice in jih je potrebno na vsak servisni interval podmazati. Dim ,ki ga opisuješ, se namreč pojavlja, pri okvarjenem sesalnem kolektorju.

Lp
Uporabniški avatar
Energy
Alfa Member
Alfa Member

Foggy napisal/-a:Sesalni kolektor je ok, namreč pri prvih serijah 2.4 so se rade zatikale lopatice in jih je potrebno na vsak servisni interval podmazati. Dim ,ki ga opisuješ, se namreč pojavlja, pri okvarjenem sesalnem kolektorju.
Lp
pozabil sem napisat, da je ena stvar rešena s očiščenim EGR-om, avto gre sedaj izredno lepo, nič več ni mrtev (prej mu je mankalo moči) med 1500-2000 obrati v višjih prestavah :)

Sesalni kolektor mislim, da je bil že menjan, ampak če bi bil on krivec, mislim da bi pol avto cukal...? namreč sedaj gre avto res lepo... :) edin ta zagon motorja ko je hladen al pa recimo ko dve tri urce stoji, je pa katastrofalen... #-o
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Recimo da je kolektor OK, ker na vžiganje nima vpliva. Tist kolektor samo pripira en ventil (od dveh), in to pri štartu ni tako pomembno. Pa tudi med vožnjo vi avto cukal.

Za zagon motorja bi rekel da so lahko krive, grelne svečke (samo recimo da so OK), kompresija (ampak je videti OK, razen 1 cilinder ima mal manjšo ko je avto hladen, sam bi morali ostali 4-je narediti svoje), injektorji (slab spray pattern, ali pa preveč back-leaka), visokotlačna črpalka (prepočasi nabere pritisk goriva)...

Torej ostane ti prakitčno samo še vbrizg goriva...

Ali motor trese in teče nemirno v štantgasu potem ko ga vžgeš, potem ko avto stoji dlje časa?
Odgovori
  • Informacija