Počen ABS obroček - AR 147

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

AlexR
Alfa Junior
Alfa Junior

Pozdravljeni,

imam alfo 147, letnik 2006, 1.9 JTDm. Problem tiči v zadnjih kolesnih ležajih, bolj natančno v ABS obročkih. Namreč, ob menjavi pesta (menjam lahko samo komplet pesto) mi vse brezhibno deluje cca. 3 mesece, po tem se tudi brez zdrsa, prične vklapljati ABS pri nižjih hitrostih pri rahlem zaviranju.

Vzrok, počen ABS obroček. Zamenjali smo že 6 ležajev (na levi in desni strani zadaj), in sicer vsakič od druge znamke (SKF, FAG, SNR) in pri vseh ista zgodba. Je pa res, da so vsi ležaji od SKF, smo ugotovili na koncu. Ležaj se brezhibno vrti senzor je vsaj 1mm odmaknjen od osi in res ne vem kaj bi na to vplivalo.

Prosim, da mi pomagate, če imate s tem kakršnekoli izkušnje.

Lp,
Aleš
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Meni je enkrat razpadel obroček, ker mi je ploščica zadnje zavore štekala in se je pregrel disk skupaj z ležajem, in plastičen obroček je razpadel od vročine. Je pa bilo to v roku enega leta... tako da težko rečem če je to lahko pri tebi vzrok...

No pa tud bremza je pri meni cvilila med vožnjo, ko je zaštekala, tako da to ni težko opazit.
AlexR
Alfa Junior
Alfa Junior

Ja, če bi se pregrevalo bi bilo to lahko opazit na diskih, in sicer bi ti bili vijoličaste barve, ampak ta ne spremeni barve pa tudi cviljenja ni!

Lp,
Aleš
Scremer
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: AR159, AR spider veloce
Kraj: Kransterdam
Kontakt:

Jaz sem menjal zadnje ležaje, pa nisem imel nobenih težav. Mogoče bi bilo potrebno mal preverit če se da kaj rešit na računalniku? Mogoče nastavit kakšne nastavitve? Zelo nenavaden primer.
Uporabniški avatar
Crazy Alfista
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ljubljana

kok ste pa zategnil lezaj? da ni prevec in se pregreva
Alfa Romeo 145 1.7 8V boxer
Veron
Alfa Freak
Alfa Freak

si tole uredil?
Zadnjič spremenil Veron, dne Ne Jun 02, 2013 10:38 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
AlexR
Alfa Junior
Alfa Junior

Mislim, da smo zadevo rešili. Za enkrat še ne morem 100% potrdit, ker so bile nižje temperature.

Problema smo se pa lotili tako, da smo po malo daljši vožnji preverili temperaturo koles. Ta so se tako segrela, da bi se lahko opekel. Ker smo pesta že večkrat zamenjali je bila edina možnost menjava čeljusti, te pa niso najboljše delovale v primerjavi z novimi. Po menjavi tudi po daljši vožnji ni tako mocnega segrevanja, kolesa so rahlo topla. ABS pa se vedno normalno deluje.

Upam, da vam bo v pomoc.

Lp,
Aleš
croco
Alfa Member
Alfa Member

Kako je s temi abs obročki, se to brez problemov pobere dol in namesti na drug pesto? Dobil sem namreč pesto brez abs obročka in takeka z. Razlika v ceni je mislim da 35€. Načeloma bi moralo biti z obročki vse ok. Ali lahko ta obroček poškoduje pri menjavi in se mi splača vzet oboje al bo ok če vzamem tistega brez abs obročka?
Uporabniški avatar
kosir1234
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Žiri

na 145 vem da ni mogoče zamenjati obročkov
(╯°□°)╯︵ ┻━┻.
croco
Alfa Member
Alfa Member

Kar sem prebral zgoraj zgleda kot da so fantje menjavali samo pesto brez obročkov. Vseeno bi pa rad preveril da ne kupujem 2x :)
Scremer
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: AR159, AR spider veloce
Kraj: Kransterdam
Kontakt:

Na 156ki za prednje ne vem, za zadnja kolesa se pa žal ne da snet. Sicer imaš dve vrsti ležajev za 156ko, ampak kolikor vem je pri obeh isto. Lahko ti tudi poslikam star ležaj je pa drug tip kot na spodnji sliki. Kolikor vem si 156, 147 in GT delijo ležaje, ampak treba je pazit kater tip je.

Zgornji zunanji obroče je ta obroček z magnetki pod nekim temno rjavim trakom. Eni avti imajo to rešeno z zarezicami, alfa pa pač z megnetki.
Slika
croco
Alfa Member
Alfa Member

Scremer napisal/-a:Na 156ki za prednje ne vem, za zadnja kolesa se pa žal ne da snet. Sicer imaš dve vrsti ležajev za 156ko, ampak kolikor vem je pri obeh isto. Lahko ti tudi poslikam star ležaj je pa drug tip kot na spodnji sliki. Kolikor vem si 156, 147 in GT delijo ležaje, ampak treba je pazit kater tip je.

Zgornji zunanji obroče je ta obroček z magnetki pod nekim temno rjavim trakom. Eni avti imajo to rešeno z zarezicami, alfa pa pač z megnetki.
Slika
Sem še enkrat boljše pogledal in videl da ima tudi ta cenejši ležaj vključen abs obroček. Piše da je magnetni. Očitno sem narobe videl.

Evo še link do ležaja, če še koga zanima.
http://www.ebay.it/itm/281045776158?ssP ... 894wt_1163
simnov
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: Alfa Romeo 147 Ts 1.6 Distinctive
2006 120KM

Jaz bom tudi vsak čas moral zamenjat ležaj in me muči samo to da ga nebi preveč zategnil.
Uporabniški avatar
sofoiks
Alfist
Alfist

Tako kot je tribes napisal nujno ocisti vodilo ploscic,protiprasno zascito pri batku, ker ti ne vraca in se od pregrevanja abs obrocek dejansko sesuje razpade
Uporabniški avatar
kosir1234
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Žiri

preveč zategnil? ni to golf 2 al pa alfa 33 :D
(╯°□°)╯︵ ┻━┻.
Odgovori
  • Informacija