Zimske radosti in 33-ka (ali "Kako priti v avto?")

Tehnična teme o modelih 33, 75 in starejših

Moderator: Tehnika moderatorji

Cyco
Alfa Junior
Alfa Junior

Pozdravljeni!

Povprašal bi vas o vaših izkušnjah z zimskimi problemi. Najlepša hvala za vaše odgovore, rešitve, pripombe in nasvete.

Predzgodba:
Včasih se zgodi, da po toplem in mokrem vremenu pride nenedna ohladitev in temperature padejo globoko pod ničlo. Verjetno se vsi razen organizatorjev smučarskih tekmovanj strinjate z mano, da to ni nič kaj prijeten pojav. Ena izmed neprijetnosti, ki se meni v takšnih razmerah dogaja je zamrznitev in primrznitev vrat, ključavnice, zaklepa vrat na moji 33-ki. Sicer sem zadovoljen z njo, v teh razmerah pa ne ravno :) Te težave se ponovijo 2-3 krat letno, kar ni veliko, je pa nadležno.

Težave so sledeče:
- Kjuča ni moč obrniti. Mislim, da problem ni v cilindričnem vložku, ker ključ lahko spravim v ključavnico in tudi pomigam lahko z njim levo-desno, "le" odklenit ne gre. Uporabljam sredstvo proti zmrzovanju ključavnic in WD40. Rešitev je v čakanju na toplejše vreme in upanje na rešitev. S silo pretiravati ne gre.
- Vrata so primrznjena na tesnilo vrat. Neprijetno, amapak sila reši ta problem. Še najmanj moteč problem.
- Vrata so odprta. Sedaj jih ne gre več zapret. Vrtljivi zapah na zunanjem delu vrat se ne zaskoči in je težje vrtljiv. Ne pomaga drugo kot ogrevanje notranjosti avtomobila. Vrata sem imel že narazen in sem ugotovil, da so vsi gibljivi sklopi lepo mastni, jaz sem jih še dodatno namazal, nisem pa razstavil zapiralnega mehanizma ampak sem namazal, kar sem lahko.

Težave sem opisal po vrsti kot se spopadam z njimi. Najtežja je prva. Sedaj vas vprašujem:
- Imate tudi vi takšne probleme?
- Kako jih rešujete?
- Ali kdo ve kje je treba namazati zapiralni mehanizem?
- Ali je rešitev v popolni razstavitvi zapiralnega mehanizma in nato v vnovičnem sestavljanjem z izdatnim mazanjem?
- Ali je morda uporabljeno napačno mazilo, ki pri nizkih temperaturah izgubi mazalne sposobnosti?
ABS
Alfa Member
Alfa Member
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Grosuplje

Sem imel enake probleme, ko sem še 33ke vozu. Dostikrat sem moral zjutraj skozi zadnja vtara v avto vstopat :evil: Tega probleme nisem nikoli rešil
AR 164 3.0Q l.92 NIČ VEČ :(, Audi A6 2.8 l.98, MB C 280 l.93

Slika
Uporabniški avatar
Alfaspider
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

it's not a bug, it's a feature.

Glavni problem je ker tista bela plastika, ki dejansko drzi zaprta vrata primrzne, zato jih najprej ne mores odpreti in nato tudi ne zapreti. Resitev je v razdiranju tega mehanizma.
sleby
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

to mamo vsi probleme.
problem z zaklepanjem lahko resis tako, da kupis daljinsko centralno zaklepanje ampak se vrat se vedno ne bo dalo odpret/zapret. ampak na pol poti si:)
drugace pa meni veckrat zamrzne pokrov za tank in potem ne morem tankat #-o #-o
Slika
Uporabniški avatar
DaviiD
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Maribor
Kontakt:

Za to da ne mores avta odklenit ceprav lahko kljub obracas je najverjetneje kriv motorcek za centralno zaklepanje. Mene je en zezal in na eni strani nisem mogel vrat odklenit. Ce pa sem na sovoznikovi pa sem lahko odklenil ampak se je avto takoj spet nazaj zaklenil (ker ni mogel na voznikovi strani odpret).

Tisti mehanizem za zapiranje vrat pa razstavin in podmazi, pa bo delalo :)

D.
Uporabniški avatar
WiTBoY
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 159 2.4 Q4
Kraj: Logatec

jest sm to resu tko da sm use gume tesnile od vrat namazu z glicerinom pa se not sm ga dal pal kaplc u klucavnco pa je ql. pa namazu sm cev un krog od benza pa klucavnco da mimam blemov pol na bezi z tem. pa morm rect da kr pomaga.
Uporabniški avatar
Dejan156
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: ljubljana

men še nikol ni klučavnca zamrznla pa mam skso uzuni avto, sam vrata učasih mal zamrznejo, sam minimalno :D lepo se pogovoriš z njo pa se odprejo :) ne, sam lepo čist na rahlo ene 3x potegneš vrata pa se lepo odpre :) Razn tank za bencin učasih mal zamrzne (ključavnica) vendar še nikol ni tako da ne bi mogu odklent. Upam da bo tko tud naprej.

LP
rapbit
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: lublana trnovo

meu velke probleme s tem za nou let...
pejt do serviserja kšnga ne na nek ogromn servis al pa sam nared če maš toolse pa prepuci pa podmaš kklučavnce pa use mehanizme k so u vratih pa z glicerinom namaž gumice okol vrat

bliv mi!!! meu ful pizdarijo zdj se pa vrata bolš k nova odperajo tud če je -30!!

res men je to en mehanik u kranski naredu sm sploh lohk tm ustou čez noul -- svaka mu čast!! za đabe
Uporabniški avatar
r2
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Domžale

ko boš podmazvov mehanizem,
kup tapravo mast in ne najcenejš žajfe
CAPO
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: PTUJ
Kontakt:

WiTBoY napisal/-a:jest sm to resu tko da sm use gume tesnile od vrat namazu z glicerinom pa se not sm ga dal pal kaplc u klucavnco pa je ql. pa namazu sm cev un krog od benza pa klucavnco da mimam blemov pol na bezi z tem. pa morm rect da kr pomaga.
jep to je rešitev! =D> jaz sem isto foro uporabljal... tesnila lepo namažeš z glicerinom (lekarne...) sem pa enkrat videl na benz pumpah neka mazila za vrata,,,

ko zamrzne klučavnica isto...
..lahko pa malo ključ zakuris :flamer: in to ponovis cca 2-3 krat ko slisis kako sssssssikne led... pa se normalno odpre... :mrgreen:
Uporabniški avatar
krucymucy
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: 50.000km od Ribata

z glicerinom se splaca mazat tesnila. ne samo da pozimi ne zamrzne, ampak tudi preprecuje oz. omili staranje gume. tako da samo za poleti, ampak tudi za pozimi
Moje ime je Niva, Lado Niva. Sem terenski človek!
Uporabniški avatar
dejan031
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 2009 159 Tbi with Squadra chip
Kraj: cerkno

evo rešitev avto zmeri u garažo pa bo :mrgreen: :mrgreen:

lep pozdrav
Uporabniški avatar
Grilzz
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Lj

Do sedaj sem uporabljal injekcijo z antifrizom, sedaj se pa ze dober teden razvajam z daljinskim zaklepanjem.
"Anyone who has driven anything from an Alfa 75 to an old Giulia Super or GT Junior will know their real magic lies in the way they come alive in the corners."
Uporabniški avatar
stuhec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: M Sobota, tel: 041 761446

saj ce so zadnja vrata odprta, lahk prednja se tudi odpres
jaz imam centralno, vrata se odprejo, se mi pa je zdodlo da nis lo zaklenit (tipka ne gre do konca dol, potem pa nazaj odklene)
se mi pa je zgodlo, ko se ni bilo mraza da nisem mogel odpret odklenit tanka, sam kaj pa lahk naredis v takem primeru, ce res ni sans da bi odklenil ?
super
Uporabniški avatar
Overs[t]eer
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 156 3.2 GTA
Kraj: Ljubljana

Kaj pomaga, vzameš vedro vroče vode (iz pipe) ni treba da ma 100°C... ornk zaliješ vrata, pokrovček za bencin itd... kar pač želiš... prešteješ do 3... in odpreš... Večina zadev se da tko odpret, vsaj men je do sedaj to vedno brezproblema šlo.

p.s. je pa res da mokra vrata potem še bolj zamrznejo, ampak to je pa že nadaljevanje. :D
Odgovori
  • Informacija