NovinecZalfo napisal/-a:Moram pa pohvaliti tudi firmo, kjer sem vozilo kupil. Podarili so mi garancijo in se tega resno drzijo. Vse stroske popravila krijejo sami in mi za cas popravilo dajo tudi nadomestno vozilo.
Svaka cast!
Zdaj pa še povej katera firma je to Taka hvala brez imena je kot bi hvalil vse po vrsti ki prodajajo rabljena vozila
Sicer pa tudi pri moji temp. niha med 70 in 90°C, da bi pa šla čez 90 nisem opazil. Upam da boš kmalu poštimal.
DaviiD napisal/-a:Ce ti temperatura mocno narasca in ti ventilator dela (prva in druga stopnja) je lahko nekaj od tega:
- termostat se noce odpret:
Pocakas da se avto segreva na mestu in vsakih tolko probas hladilnik. Ko se termostat odpre naenkrat postane vroc.
- hladilknik je zabasan in zato nima taksnega pretoka in zato pocasneje hladi:
Najlazje je snet hladilnik in ga ocistit tako kot treba
- sama vodna pumpa ne dela vec dobro in je zato manjsi pretok
Nekaj od tega 100%. Gre pa tako kot sem napisal od cenejsih do drazjih popravil
D.
Avto je na servisu, ko bo koncan pa porocam naprej kaj hudica je. Zaenkrat bodo majstri vzel dol hladilnik ga spucal in videl kaj bo. Če se to ne bo, pride na vsrsto vodna črpalka. Pol pa upam da je to to. Ventilator delate obe stopnji, ker smo menjali stikalo ventilatorja, ker v zacetku je delala samo druga stopnja.
Pa se nekaj sem pozabil napisat. Opazam, da se veliko bolj segreje, ko vklopim klimo. Je tu kaka povezava?
NovinecZalfo napisal/-a:Moram pa pohvaliti tudi firmo, kjer sem vozilo kupil. Podarili so mi garancijo in se tega resno drzijo. Vse stroske popravila krijejo sami in mi za cas popravilo dajo tudi nadomestno vozilo.
Svaka cast!
Zdaj pa še povej katera firma je to Taka hvala brez imena je kot bi hvalil vse po vrsti ki prodajajo rabljena vozila
Sicer pa tudi pri moji temp. niha med 70 in 90°C, da bi pa šla čez 90 nisem opazil. Upam da boš kmalu poštimal.
Moram pa reci, da smo si ogledovali se Alfo v Luminary d.o.o., ne vem ce jo majo se, bila je pa taka temno modra in s samo 61kkm prevozenimi. Pa mi je bilo ze takoj cudno, zakaj je avto na slikah se v snegu. No in jo je sel en moj kolega pogledat in je bila kar precej katastrofalna. Nasploh pa tudi prodajalci bolj ko ne leni :S
Kar se tice pokanja so najpogostejsi krivec stabilizatorji. Roke ponavadi bolj skripajo.
Prva nasa ugibanja so bila enaka. Najbru je stabilizator. IN je bil prednji levi res slab in smo ga menjali. Ampak zadeva je se vedno pokala. Potem pa sem peljal na tehnicnega in so mi fantje avto temeljito pogledali in ugotovili slabe zadnje roke in dve puši v zadnjem stabilizatorju. Ampak pusi sta se relativno dobri, roki imata pa kar precej lufta. Tako da se zdej čaka na material
Avto semn včeraj dobil iz servisa. Še enkrat pohvala prodajalcu, garancije se striktno drzi in nisem plačal niti tolarja.
Temperatura se zdej giblje nekje od 88C pa do 92C, kar pa se mi zdi popolnoma normalno.
Menjali so:
- hladilnik vode
- termostat
- prednji dve zgornji aluminijasti roki
Pred casom pa so mi zamenjali ze:
- prednjo meglenko (počena)
- prednjo levo šipko stabilizatorja
- stikalo za ventilator (delala samo druga stopnja)
Fantje so res na mest in se drzijo dogovora. Res svaka čast. PRIPOROČAM!
Sedaj bom pametni general po bitki, ampak tole okoli temperature se mi zdi prav hecno in moram napisat stavek ali dva. Pa to ni kritika na tebe ali tvoj avto ampak zgolj nekaj dejstev, če se bo v prihodnosti še kdo pojavil s podobnimi simptomi...
Prvo kot prvo, neredko se dogaja, da ljudje iz drugih znamk presedlajo na alfo in zgroženo opazujejo kako jim kazalec za temperaturo pohajkuje malo gor in malo dol... No alfa ne kaže povprečne temperature ampak trenutno temperaturo in ta se z odpiranjem in zapiranjem termostata spreminja (cca 10C). Za dizla naj bi termostat vzdrževal temperaturo tam okoli 77 pa tja do 87 stopinj (točnih številk ne vem). Termostati so nasploh kar pogost problem pri alfah in na tem forumu se je razvilo nemalo tem okoli temperature. Se torej splača uporabiti iskanje. Kar se pa kupovanja termostata na pooblaščenem servisu tiče, pa lahko povem, da so cene precej visoke (cca 30k za 1.9 jtd) zato ni slabo če poiščete kako alternativo v smislu neoriginalnih rezervnih delov. Pri JTD motorjih lahko povem še, da alternative za termostat ni, vsaj za moj motor 1.9 105KM, lahko pa z manjšimi modifikacijami v motor stlačite termostat, ki je uradno namenjen fiatu in vas bo prišel občutno manj kot original.
Sem pa izvedel za še en problem, ki velja konkretno za 156ke. Avto ima vgrajen hladilnik, ki je abnormalno neodporen na sol. Zato lahko priporočam redno pranje hladilnika v zimskem času, saj sol precej hitro razjeda alumij (vsaj zdi se mi da je iz tega). To se da z očesom preverit recimo če na dnu hladilnika (iz notranje strani kjer je motor) malček požokate satovje. Ako je avto bil vožen po solenih cestah in je za seboj pustil že več kot eno zimo ne da bi se ga vsake toliko časa opralo tudi pod pokrovom motorja se bo satovje razpadlo že ob rahlem dotiku. Satovje je pa jasno glavni element za uspešno in hitro odvajanje toplote in brez satovja postaja hladilnik iz dneva v dan manj učinkovit. Posledica tega je, da se avto ob malo večjih obremenitvah precej segreva. Tudi pri potovanjih na avtocestah pri večjih hitrostih kjer je pretok zraka velik, se zna zgoditi, da vam kazalec poskoči krepko čez 90. Če se to dogaja je skrajni čas, da pregledate hladilnik in ga po potrebi zamenjate. Poznam primer kjer je hladilnik razpadel že v (približna ocena) 35% in se pri avtu ventilatorji skorajda nikoli niso več izklopili. In tudi sam pri svoji opažam, da se je že kar nekaj satovja razpadlo, vendar temperaturo na avtobanu in polnem gasu še vedno drži na 90, zaradi česar zamenjava odpade še vsaj eno zimo...
Nekih drugih bolezni okoli pregrevanja pa pri alfah ni... Seveda so še vedno mogoče zamašitve, počene cevi, kake fatalne okvare na vodnih pumpah (čeravno mislim da bolj težko), umazanija,... Ampak to je bolj splošna bolezen vseh avtov.
scremer : v tvojih besedat te 00% podpiram. sam sem imel enak problem s hladilnikom ki je zacel razpadat in je skor vrtel ventilator. zato je treba cimprej zamenjal hladilnik ker nakoncu ce se ventilator prevec vrti se po domace receno zmatra in niti ni vec tkao ucinkovit kot bi moral biti... pa si spet na dodatnem strosku. zato preglej hladilnik in ce je svohen kupi drugega. zdj a bos kupil novega ali rabljenega je tvoja odlocitev prav tako ali bo original ali neoriginal. ce rabis pa rabljenega imas pa na avtonetu nekoga ki prodaja hladilnik.
Bjorn napisal/-a:A ni bols, da se pri hladilniku ne spara in se raje novega nabav? Ponavad je tko da rabljen kmal spusti tud, pa si naredu sam dodatno delo si.
Od kje pa ta ideja da rabljen kmalu spusti? Sam sem zamenjal dotrajan hladilnik z rabljenim, ki je bil v zelo dobrem stanju in nisem imel z njim nikakršnih težav. Ni vsak rabljen del dotrajan in neuporaben ...
SHadowX napisal/-a:Od kje pa ta ideja da rabljen kmalu spusti? Sam sem zamenjal dotrajan hladilnik z rabljenim, ki je bil v zelo dobrem stanju in nisem imel z njim nikakršnih težav. Ni vsak rabljen del dotrajan in neuporaben ...
PODPIS eni pac mislijo da so vsi rabljeni deli zanic. ubistvu se pa da dobiti rabljen del zelo poceni in enako dobro sluzi svojemu namenu
Vsi tožite o nizkih delovnih temperaturah in zato menjate termostat.
Meni pa se je zgodilo kontra - na poti iz Krka, v gornje jelenje (kdor ne ve, klanec z nešteto ovinki), 4 osebe+prtljaga, je kar naenkrat je začel kazalec temperature zelo hitro napredovati proti rdečem polju, v rdečem polju pa v trenutku dosegel zadnjo črtico, prižgala se je tudi lučka (vse to se je zgodilo v manj kot 30 sekundah!!!).
Avto sem takoj ugasnil, zapeljal h kraju in minutko počakal.
Ko sem dal kontakt, je kazalec stal na 90 stopinj?!?
Mislil sem si, da je nekaj narobe z elektriko, saj se motor ne more tako hitro ohladiti.
V nekaj kilometrih se je situacija ponovila, zato sem ustavil in naredil daljšo pavzo.
Logično sem sklepal, da se termostat mogoče ne odpre in moram odvajati vroč zrak.
Zato sem dal gretje do konca (pri 32 stopinjah zunaj...) in počasi krenil.
Začuda sem se komot pripeljal do doma, razen na dveh klancih se je kazalec začel dvigovati, ampak takoj na ravnini se je postavil na 90.
Torej - po ravnini vse normalno, v klanec pa se temperatura dviguje.
Zdaj mi pa naj nekdo razloži, kaj se/je dogaja/lo.
Je mogoče tipalo?
Termostat?
Kiler?
Pred kratkim je bil menjan ventilator, je lahko to vzrok?
V kakšnem vrstnem redu naj pregledam oz. odpravljam napako.
Hja najprej kontakte na senzorju, potem na ventilatorju (termostata nima).
Temu sledi čiščenje hladilnikov (mogoče tudi zamenjava).
Je pa še možen kak termostat in vodna črpalka, pa seveda prbito tesnilo na glavi (ampak v tem primeru, bi ti verjetno metalo antifriz iz ekspanzijske).
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
menjal termostat, prej se mi avto sploh ni nikdar ogrel na 90 stopinj, razen če so bli res visoki obrati. zdaj ima avto malo manj kot 90 stopinj, avto popije cca 1 liter manj in občutno manj kadi. nisem si mislil da bo taka sprememba tako da hitr menjat termostat