napaka motorja

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Banny
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Kraj: Tolmin

Se opravicujem ce ta tema ze kje obstaja...
Pri priblizno 3500 obratih mi posveti lucka za motor in avto zgubi moc. Ko prestavim v visjo prestavo in obrati padejo pa lucka vgasne in avto dela normalno...
Gre se pa za 156 2,4jtd letnik 2001.
Mogoce gdo ve kaj bi bilo?
Na racunalnik pa nimam moznosti priklopit, ker se mi je to danes prvic zgodilo in nihce ne dela cez praznike....
Hvala za odgovor
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Overboost, previsok pritisk turbine... pri starejših mašinah se napaka za overboost resetira takoj ko pritisneš sklopko.

Problem je pa verjetno nekje na relaciji vakumski ventil za regulacijo turbine pa tja do zaštekanega VNT mehanizma v turbini...
Banny
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

In to ugotovis najlazje kako?
S priklopom na racunalnik se da ki videt?
In v najslabsem primeru ki se mi lahko zgodi? Unicim turbino?
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

S priklopom se da pogledat, pa malo stestirat, čisto 100% diagnoze pa ne moreš postavit. Razen če je kaj zelo očitnega. Preveri najprej vse vakumske cevke, če je kakšne kje preperena... Naslednji je vakumski ventil... če ni nič od tega bo pa verjetno treba turbino dol pa pregledat.

Overboost ima na dolgi rok sigurno negativne posledice na turbini.
Banny
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Hvala za pomoc :D
Banny
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

No uceri mi je pa tud pri 200km/h in 4000 obratj normalno delalo use...
Mozno da je egr zamasen biu?
Banny
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

TribesMan, v enem postu si objavu, da tud loputa sesalnega kolektorja ne dela, ce ni vakuma, pac, ce je kaka cevka pocena.
Men se ta loputa lepo premika in ostane zaprta nekaj sekund ko vgasnem avto.
Sem pa pazdnic, ko sem menjau visokotlacno ceu od IC-ja do sesalnega kolektorja vidu, da je kar zapacan.
Je mozno to, da imam te probleme pol?
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Če vakum drži pol so cevke OK. Potem imaš za pogledat samo še vakumski elektromagnet ki krmili lopatice na turbini. Dostikrat je ta ventil že slab in pol boost niha...

EGR dvomim da bi delal take težave.
Banny
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

napako na egr-ju mi izpiše računalnik, in senzor pretoka zraka na turbini.
zej me pa zanima, a ta senzor je enako od 1,9 in 2,4jtd?
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Če se ne motim imajo vse dizlske 156 razen 1.9 105HP in 2.4 20V 176HP isti senzor pretoka zraka.
Banny
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Hvala :D
Uporabniški avatar
sofoiks
Alfist
Alfist

Mogoce kdo ve koliko naj bi se pomikal mehanizem pri variabilni turbini meni gre na oko od 1-2cm je to ok ali pac ne :)?
Uporabniški avatar
sofoiks
Alfist
Alfist

Evo Tribes mi je pogledal kaj se kaj dogaja. Vse izgleda ok kar se tice vakuma, ventila za vakum in tista gobica se tudi premika. Venda ima turbina pritisk priblizno 0,5bara prevec kot bi moral imeti. Se pravi ko ga ruknes na recimo 4k rpm ima pritisk verjetno 3bare namesto max 2.5 zato se prizge lucka za motor.
Zdaj oba misliva da je nekaj na sami turbini. Vzvod se sicer premika na turbotu cisto lahko. Sam sumim da so se lopatice zapekle in ostale v eni poziciji. Zdaj mogoce kdo koga pozna ki bi to ocistil ali pa kaj je treba pazit ce dam svojemu mehaniku to narest?
Hvala
Uporabniški avatar
Crazy Alfista
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ljubljana

podres turbinski del in ocistis lopatice(sprej za ciscenje saj in pa fina zicnata krtaca(za bormasino)
ce so lopatice znucane pa je potrebna menjava lopatic oziroma obnova

kaj pa egr ventil kaze?
pri parih(sicer fiatovi jtd motorji) je tezavo s pritskom turbine resilo ciscenje egr ventila(tocne kode napake pa se ne spomnim,P0236 mislim da nisem stoposto)

se da pa tudi ventil podret, sem jih resil ze kar nekaj-ponavadi batek v ventilu oksidira in ne tece vec gladko, posledicno ventil ne duje kot bi moral oziroma prepozno(to se da resit ce so membrane se cle v ventilu)
Alfa Romeo 145 1.7 8V boxer
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

EGR ni aktiven, ker je nekaj narobe z električnim delom (zgleda da ni stika, verjetno skurjen elektromagnet) in ga računalnik sploh ne odpira. Pretok zraka je tak kot mora bit za zaprt EGR. Tako da tukaj jaz ne vidim problema.

Pod polnim gasom boost narašča brez vsake kontrole, doseže krepko preko 2.5 bara (več senzor sploh ne more meriti, nastavljen tlak je 2.1 bara), po številkah za pretok zraka je vidno da je pritisk velik, saj je pretok tak kot bi imel približno 3 bare... Ko je boost nad 2.5 bara par sekund računalnik vrže ven napako in zabremza vbrizg nafte, in boost pade. Dokler pa je gorivo pa je boost na full, kljub temu da se overboost ventil trudi nižat boost.

VNT se drugače lepo premika, če aktiviraš aktuator v računalniku skače gor dol 2cm tolk kot je treba.

Pušča tud nič ne, ker avto ne kadi popolnoma nič.
Odgovori
  • Informacija