Stanje prevoženih km: 260.000
Pred nekaj meseci sem bil pri svojem mehaniku, ker je moja kača začela minimalno porabljat vodo. Mehanik je rekel, da je zanič termostat, katerega sem sam menjal (počeno ohišje). Kasneje je še naprej pila vodo minimalno, dokler mi ni pred nekaj časa nazaj ko sem se peljal v strm hrib in ob postanku na njem odtekla vsa voda.
((Vmes v tem vmesnem času se je za kratek čas prižgala tudi lučka have engine checked, katera je ob naslednjem zagonu ugasnila in se ni več prižgala)).
Po dolitju vode se oglasim pri mehaniku, in mu pokažem da na levi zadnji strani motorja nad altenatorjem, tisto ohišje ko stisneš debelo vodno cev ob ugasnjenem motorju ven piha, in odteka tam voda. Diagnoza pusti avtu tukaj, pokličem avtovleko in čakam na klic od njega kaj je za naredit. Pokliče me za dva dni in pove, da je zanič ohišje egr ventila, ter, da ga je potrebno menjat (tukaj se sprašujem, a ni egr na desni strani motorja, se motim?). Vredu sem se strinjal, če je to napaka zaradi katere porablja vodo in zaradi katere izteka voda, da to menja, ker sem potreboval avto čimprej za v službo (asistenca le pet dni). Peti dan brez kače in klic od mehanika kot je prej obljubil, da bo avto ta dan popravljen, je bil da bo v soboto, fak, asistence nebo več, dobil od njega nadomestno vozilo (vozilo od njega, volan na trenutke sam malo v levo malo v desno, poraba na 100km, 1.4 bencinar 14+ litrov, avto brez pospeška), ampak bolje kot hodit peš.
Šesti dan, klic mehanika, pušča še na treh mestih (vem, sem pokazal eno?), v ponedeljek ponovno iskanje kje še. Klic v ponedeljek, fuč tesnilo na glavi, počen sprednji kolektor, pokvarjen oring v izmenjevalcu toplote, po vsej verjetnosti počen tudi blok motorja, strošek za popravilo bo znašal okoli 1500€, kar zajema menjavo tesnila na glavi, brušenje glave, menjava kolektorja s rabljenim, menjava oringa v izmenjevalcu toplote, ter moje osebno popravilo gustnatega bloka, kateri je tudi verjetno počen in katerega moram sam nesti nekam ga zavarit.
Do zdaj, strošek menjave egr ohišja iz prvotnih 250, znižal na 200€.
V bistvu, kar se sprašujem in zakar pišem sem je to: ker sem mu povedal kje pušča, se je strinjal da to odpravi, kasneje povedal, da avto ko teče, še pušča na še vsaj treh mestih in tukaj se sprašujem, če bi povedal, kaj vse je za popravit, koliko so stroški in čakalne dobe za tako obsežno popravilo (ali morda kar raje motorja), bi se že na začetku odločil, pred kakršnem koli popravilu, tako kot sem se zdaj, da vzamem en avto za 200€ v času popravila ali iskanju motorja.
Bi lahko mehanik že na začetku vedel kaj vse je za popravit, ko sem prišel k njemu in mu pokazal kje piha in izteka voda? Se že vnaprej opravičujem, če se motim
Predlog kje dat popravljat, kje kupit motor...vsako mnenje je dobrodošlo, tudi za mehanika
Lp