Menjava tesnila glave

Tehnične teme o modelih 159, Brera in Spider

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
AlfaJTDM
Alfa Junior
Alfa Junior

Potrebujem motor za AR 159, 2.0 jtdm, 170hp, 2010, ali predlog kje ga dat popravljat, oziroma tudi ce se je ze kdo srečal s tako obsežnim puščanjem vode/hladilne tekočine.

Stanje prevoženih km: 260.000

Pred nekaj meseci sem bil pri svojem mehaniku, ker je moja kača začela minimalno porabljat vodo. Mehanik je rekel, da je zanič termostat, katerega sem sam menjal (počeno ohišje). Kasneje je še naprej pila vodo minimalno, dokler mi ni pred nekaj časa nazaj ko sem se peljal v strm hrib in ob postanku na njem odtekla vsa voda.

((Vmes v tem vmesnem času se je za kratek čas prižgala tudi lučka have engine checked, katera je ob naslednjem zagonu ugasnila in se ni več prižgala)).

Po dolitju vode se oglasim pri mehaniku, in mu pokažem da na levi zadnji strani motorja nad altenatorjem, tisto ohišje ko stisneš debelo vodno cev ob ugasnjenem motorju ven piha, in odteka tam voda. Diagnoza pusti avtu tukaj, pokličem avtovleko in čakam na klic od njega kaj je za naredit. Pokliče me za dva dni in pove, da je zanič ohišje egr ventila, ter, da ga je potrebno menjat (tukaj se sprašujem, a ni egr na desni strani motorja, se motim?). Vredu sem se strinjal, če je to napaka zaradi katere porablja vodo in zaradi katere izteka voda, da to menja, ker sem potreboval avto čimprej za v službo (asistenca le pet dni). Peti dan brez kače in klic od mehanika kot je prej obljubil, da bo avto ta dan popravljen, je bil da bo v soboto, fak, asistence nebo več, dobil od njega nadomestno vozilo (vozilo od njega, volan na trenutke sam malo v levo malo v desno, poraba na 100km, 1.4 bencinar 14+ litrov, avto brez pospeška), ampak bolje kot hodit peš.
Šesti dan, klic mehanika, pušča še na treh mestih (vem, sem pokazal eno?), v ponedeljek ponovno iskanje kje še. Klic v ponedeljek, fuč tesnilo na glavi, počen sprednji kolektor, pokvarjen oring v izmenjevalcu toplote, po vsej verjetnosti počen tudi blok motorja, strošek za popravilo bo znašal okoli 1500€, kar zajema menjavo tesnila na glavi, brušenje glave, menjava kolektorja s rabljenim, menjava oringa v izmenjevalcu toplote, ter moje osebno popravilo gustnatega bloka, kateri je tudi verjetno počen in katerega moram sam nesti nekam ga zavarit.

Do zdaj, strošek menjave egr ohišja iz prvotnih 250, znižal na 200€.

V bistvu, kar se sprašujem in zakar pišem sem je to: ker sem mu povedal kje pušča, se je strinjal da to odpravi, kasneje povedal, da avto ko teče, še pušča na še vsaj treh mestih in tukaj se sprašujem, če bi povedal, kaj vse je za popravit, koliko so stroški in čakalne dobe za tako obsežno popravilo (ali morda kar raje motorja), bi se že na začetku odločil, pred kakršnem koli popravilu, tako kot sem se zdaj, da vzamem en avto za 200€ v času popravila ali iskanju motorja.

Bi lahko mehanik že na začetku vedel kaj vse je za popravit, ko sem prišel k njemu in mu pokazal kje piha in izteka voda? Se že vnaprej opravičujem, če se motim :?

Predlog kje dat popravljat, kje kupit motor...vsako mnenje je dobrodošlo, tudi za mehanika :lol:

Lp
Uporabniški avatar
MaStr
Moderator
Moderator
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Giulia Q4 Veloce, 2.2 JTDm
Kraj: Assling (Jesenice)

Glede na tvoj opis, bi se jaz vprašal o strokovnosti mehanika ...
Join the dark side:
viewtopic.php?f=8&t=44270" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
Gricko
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: 156Sw
Kraj: Ljubljana

Kolikor se jaz na hitro spomnim, so imele te alfice probleme z počeno glavo ( ali so bile 2.4 problematicne :-k ) pri cca teh kilometrih, popraviilo skoraj nemogoce, najlažje menjati glavo.

Posledica pa je papanje tekocine, pregretje motorja kasneje puscanje iz povsod( ker je kompresijo/tlak nabijalo v hladilno).....

Vse to puscanje je verjetno le posledica in ne vzrok.....
AlfaJTDM
Alfa Junior
Alfa Junior

To se tud jaz sprašujem glede mehanika :oops:
...ko prideš poveš, glej kje piha, izteka, sam se pa odloči, da popravi ta drugi del, ter ugotovi, da je še vsaj na nekaj mestih prisotno puščanje. Lahko bi bil fer, povedal, da vidi na večih mestih iztekanje, ter počakal na odločitev stranke. Morda je tudi nato zasolil ceno, ker je predvideval, da nebom imel več avta katerga nujno potrebujem za v službo, ker cene kjerkoli sem povprašal drugje za brušenje glave, vsaj za polovico nižje.
Računa še sicer tudi nisem dobil le list papirja kateri je bil odposlan na asistenco in na katerem je pisalo izteka hladilna tekočina, menjan izmenjevalec topolte. Hm, meni je povedal, da je menjano ohišje egr ventila, zdaj nevem, ker nimam toliko izkušenj s temi motorji ali gre tu za isto stvar?

Ampak vseeno, popravljana je bila desna stran motorja namesto leve ob prihodu, katero smo si skupaj ogledali. Na srečo še nisem rabil plačat zneska, ker sem mislil da dobim kje v tem času drug motor in poravnam vse skupaj na koncu. Zdaj se sprašujem, če bi sploh dal pri njemu popravljat vozilo naprej, verjetno ne. Pa ta račun, dosedanjaga zneska, ali naj zahtevam pojasnilo zakaj je popravljal desno stran, koliko je stal ta del original račun...itd. Predlog?

Drugače pa je po mehanikovih ocenah, zatajil senzor in je težava pri tem modelu, da ko zmanjka hladilne tekočine senzor ne zazna dejanske temperature na armaturki, ker je senzor previsoko, posledično bi naj prišlo do pregretja glave. Omenil bi tudi, da mi je enkrat alfica v hrib na poti na Roglo preden ko sem menjal termostat popila vodo, avto vrglo takoj v rezervni program in obvestilo na armaturki, nekaj v zvezi z hladilno tekočino, temperatura se je povzpela malo nad 90°C, se nato ustavim, opazim, da je pod minimumu nivo, dolil vodo, vse ok. Zdaj, ko pa je prišlo do ekstremnega iztekanja, takoj ko je zmanjkalo vode in je bilo pod minimumu nivo ali še manj, pa je kazalec temperature nihal, tudi ko je bil hladen na 90, kasneje realno, in enkrat nad 90, ter se vrnil na dejansko temperaturo motorja.

Morda je res zatajil senzor in morda nebo nič narejeno le s brušenjem pač pa le s menjavo glave ali motorja, ter vseh delov kateri so popustili ob vročini.

Kakšen predlog?
Odgovori
  • Informacija