Začetek prodaje modela 4C v ZDA

junij 21, 2014 8:58 dop Napisal
Pa so jo le dočakali, Američani, tako težko pričakovan nov model znamke Alfa Romeo, ki je svojo vrnitev načrtovala že od ukinitve modela 164 v 90-ih letih. Prve ocene so več kot pozitivne, sprejem je odličen in prednaročila se že vrstijo. Kako tudi ne, 4C je čez Lužo namreč skoraj 20.000€ cenejša kot v Evropi.
Tako je moč naročiti 4C pri enemu od 86 prodajalcev v Severni Ameriki za 40-50 tisoč €, večina trgovcev je Fiatovih, trije med njimi pa zastopajo tudi Maseratijevo prodajo.

Tako bo dobila vsaka prodajalna svojo ekipo tehnikov in mehanikov, ki bodo izurjeni posebej za storitve na 4C v času predaje avta novemu lastniku in v nadaljevanju pri vzdrževanju modelov.

Iz teh prvotnih 86 prodajaln pa želi FCA ustvariti 300 prodajnih in servisnih točk po Severni Ameriki.

Prva serija 4C bo omejena le na 500 primerkov, cena modela Launch Edition pa bo 50.300€, kar je 15.000€ manj kot v Evropi in jo bo moč naročiti že poleti, cena standardnega modela 4C pa ne bo presegla 40.000€ in bo na voljo jeseni.

Tako kot v Evropi bo tudi ameriška 4C LE imela posebno plaketo v kabini z oznako številke omejenega avta, LED dnevne luči, bi-xenon liuči, karbonski spojler in ogledala, športni izpuh, športno vzmetenje, mat črne 18' spredaj in 19' platišča zadaj, rdeče Brembo čeljusti, črne športne sedeže iz mikrofibre, notranjost pa bo sprememnjena in bo oblečena v usnje - tako armaturka kot tudi vratni paneli.

Spremenjene so tudi luči, ki so bile v Evropi močno kritizirane, kot tudi plastična armaturka, ki je po novem oblečena v usnje. Američani bodo tako dobili prenovljene luči brez pajkovskega izgleda.


Bo pa zato ameriška 4C malo težja in sicer predvsem zaradi ameriških predpisov o standardni opremi. Tako bo recimo dobila dodatne odbijače pri zadnij tablici, dodati so morali aluminijaste elemente v šasijo zaradi ameriških standardov pri trku, preoblikovan je rezervoar za gorivo in vse napeljave goriva.

Tako je teža narasla na 1050 kg skupne teže, kar je kakšnih 100 kg več kot jih ima evropska 4C.

Ameriški prodajalci pa z veseljem že poročajo, da je zanimanje za 4C ogromno in da imajo veliko prednaročil že v tem trenutku. Nič drugače torej kot v Evropi, kjer je bil model LE razprodan že na Ženevskem sejmu, veliko primerkov pa so prodali že 1 leto pred samo predstavitvijo avta v živo.

Vseeno pa ostaja za ta predel Amerike na voljo le 500 primerkov v prvem letu prodaje, skupano pa samo 1000-1200 do leta 2016, ko naj bi se znamka na ameriški trg vrnila s čisto prvim množično izdelovanih modelov po letu 1995, ko se je iz Amerike umaknila.

Nasvet avtomobilističnih novinarjev torej vsekakor velja tudi za ZDA: "Kupite jo, dokler je še na voljo!"

Avtor:
Aleš Horvat
Vir:
Carscoop, Autonews, WCF, FCA
Foto:
FCA

Kategorije: