Vžigalne svečke Denso

januar 27, 2022 8:02 pop Napisal

Kako delujejo vžigalne svečke? 

Večina voznikov ne pomisli velikokrat na svoje vžigalne svečke, vendar imajo ti majhni deli izjemno pomembno vlogo pri delovanju vašega avtomobila. Brez pravilno delujočih vžigalnih svečk avto sploh ne bi mogel delovati. V motornem ciklu ventili napolnijo valje z mešanico zraka in goriva, ki sta v medsebojni kombinaciji zelo eksplozivna. Ko se bat v motorju premika navzgor, to zmes stisne, dokler ni v izjemno majhnem prostoru, kar ustvari še več potencialne energije. Na vrhuncu tega stiskanja motor z majhno iskro vžge mešanico in ustvari eksplozijo, ki potisne bat nazaj navzdol, s čimer se zavrti ročična gred v motorju in ustvari moč, zaradi katere se vaš avtomobil premika naprej. Vaše vžigalne svečke so tiste, ki dovajajo iskro, ki vžge mešanico zraka in goriva ter ustvari eksplozijo, zaradi katere vaš motor proizvaja moč. Te majhne, a pomembne komponente ustvarijo električni lok na dveh vodnikih, ki se ne dotikata, vendar sta dovolj blizu skupaj, da lahko elektrika preskoči vrzel med njima. Vžigalne svečke so tako pomemben vžigalnega sistema.

Kdaj in kako zamenjati vžigalne svečke?

Na splošno so vaše vžigalne svečke izdelane iz izjemno trpežnega materiala in lahko zdržijo milijone in milijone eksplozij, preden se obrabijo ali jih jepotrebno zamenjati. Res pa je, da eksplozije in korozija sčasoma povzročijo manjše ali šibkejše iskre, zaradi česar se zmanjša učinkovitost vašega motorja, kar lahko privede do drugih težav, vključno z napačnim vžiganjem ali nezmožnostjo vžiga. Na srečo vžigalnih svečk ni treba pogosto menjati – približno na vsaje nekaj let.  Večina proizvajalcev avtomobilov priporoča vgradnjo novih vžigalnih svečk na vsake 30.000–50.000 kilometrov, vendar je življenjska doba vžigalnih svečk odvisna od stanja in vrste vžigalne svečke. Bakrene svečke imajo na primer najkrajšo življenjsko dobo, medtem ko lahko svečke, izdelane iz naprednejših in trpežnejših materialov zagotavljajo do štirikrat daljšo življenjsko dobo. Načeloma velja, da kakovostne vžigalne svečke zdržijo tudi 100.000 km. Znaki, da je čas za zamenjavo ali čiščenje svečk so: povečana poraba goriva, zmanjšanja moč motorja, težji zagon, tresenje avta med vožnjo. Če opazite vsaj enega od teh znakov, morate vžigalne svečke čim prej pregledati.

Postopek zamenjave vžigalnih svečk je sledeč:

  • Najprej poskrbite za varnost: Vozilo parkirajte na ravni in suhi površini ter poskrbite, da je motor hladen. Območje motorja očistite vseh nečistoč;
  • Odstranite žico vžigalne svečke;
  • Odstranite vžigalno tuljavo na svečki (nameščena na večini novodobnih vozil);
  • Odvijte vžigalno svečko z namenskim ključem;
  • Vstavite novo vžigalno svečko in pazite, da ne poškodujete navojev;
  • Ponovno namestite žice in vžigalne tuljave svečke;
  • Zaženite motor in preverite delovanje.

 

Vžigalne svečke Denso 

Denso je japonsko podjetje, ki proizvaja avtomobilske komponente, ustanovljeno leta 1949. Denso vžigalne svečke dobro delujejo z vsemi tipi evropskih in azijskih vozil – od lahkih avtomobilov do težkih tovornjakov. Izdelane so iz iridija – kovine, ki je veliko manj prevodna od bakra, vendar ima daljšo življenjsko dobo in sposobnost delovanja pri nižji temperaturi. Tako se lahko vžigalne svečke Denso pohvalijo z dolgo življenjsko dobo. Svečke so narejene iz sledečih materialov:

  • Niklja: Zagotavljajo maksimalno izgorevanje goriva in so poceni, vendar imajo krajšo življenjsko dobo;
  • Platine: Imajo daljšo življenjsko dobo od nikljevih in bakrenih ter ustvarjajo več toplote, kar pomeni, da je kopičenje nečistoč manjše;
  • Iridija: So v svetovnem merilu najbolj zmogljiva kategorija vžigalnih svečk z vrhunsko tehnologijo.

Ponudba izdelkov Denso vključuje IRIDIUM TT (z osrednjo elektrodo iz iridijeve zlitine premera 0,4 mm in ozemljilomiz platinove zlitine premera 0,7 mm), IRIDIUM POWER (osrednja elektroda iz iridijeve zlitine s premerom 0,4 mm), IRIDIUM TOUGH, IRIDIUM RACING (osrednja elektroda iz iridijeve zlitine s premerom 0,4 mm in ozemljilom iz platinove zlitine premera 0,8 mm, IRIDIUM PLUS, PLATINUM TT in NICKEL TT (tanka osrednja elektroda 1,5 mm).

 

Poglejmo si primer vžigalne svečke Denso Nickel TT, ki vsebuje eno svečko, navor 22 Nm in premer svečke 14 mm. Velikost ključa za to vrsto vžigalnih svečk je 16 mm, dolžina navoja 19 mm, teža svečke pa 43 g. Ta vžigalna svečka je idealna za številne modele Alfa Romeo in tudi druge znamke vozil.

 

 

 

 

 

Kategorije: