alfa 75 - ne vžge

Tehnična teme o modelih 33, 75 in starejših

Moderator: Tehnika moderatorji

Uporabniški avatar
Grilzz
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Lj

Meni naredi isto, samo da tudi 5ič ne vžge (zanimivo da to dela le takrat ko se vozim po dežju, ali ugasnem mlačno mašino), če ga potem priključiš na kable kresne iz prve.
"Anyone who has driven anything from an Alfa 75 to an old Giulia Super or GT Junior will know their real magic lies in the way they come alive in the corners."
Uporabniški avatar
Unicorn
Alfa Freak
Alfa Freak
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Dravograd

GTA lover: kolker se mi zdi, ti nimaš te alfe ne vem kako dolgo, tako da ne vem če si ravno probal kako to dela na "toplem" (se opravičujem, če se motim - me popravi)
Tvoja fora je pa po vsej verjetnosti slaba masa štartejra - kar je bilo tudi že omenjeno. Ti resno predlagam da pogledaš kaj okol tega, ker tako je pa meni nekaj časa delal. Včasih "klik,klik,klik,klik", včasih popolnoma nič - niti lučke niso izgubile toka, včasih pa vžgal čisto normalno.
Enkrat se mi je to zgodilo, ko sem avto postavil rahlo na rob ceste... ponoči... pa deževalo je... pa totalno sranje okol avta... in avto kot mrtev. Za crknit! Poklical kolege okol, da so prišli z avtom preko kablov dat tok, pa nič. Vse poberemo dol, zaprem pokrov, pa se pripravimo da avto vn potisnemo in bi ga tako vžgal - ko smo ga pa pritiščali čez rob na cesto, sem pa slučajno kar tako še enkrat ključ zasukal, je pa avto v prvo takoj zavrtel in vžgal. Skoraj so me linčali, ker so mislili da se norce iz njih delam.
Ko boš mel avto dvignjen (najkasneje ko boš gume zopet menjal) poglej za vsak slučaj tisti pleten kabel na štarterju, če je res fajn fiksno pritrjen. Moj se je komaj še držal - in je zajebaval - ko sem ga dobro pritrdil, nikoli nisem mel več takega problema.
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Stelvio Q4 2.0 MA 280 2019
Alfa Romeo 166 2.5 V6 2001
Kraj: Gorje

Ja pa ni sam tist kabl možen za tist klik, klik, klik,...

Pri moji in od mami 75 1.6 I.E. se je dogajal, da po dalši vožni ni hotla več vžgat (lučke svetile normalno, štarter se pa ni zavrtel) :? , aja una pletenica za maso na mašino je bla pri obeh OK.
Najprej se je domneval štarter in se ga je zrihtov, pa ni blo razlike. :evil:

Problem se nahaja v klučavnici pri volanu, ki se nekolko zgreje po dalših furah in nima več dobrega stika (zgleda ni najbolš materjal za kontakte) in ko obrneš ključ za zagon, kontakti ne prevajajo dovolj toka za vklop selenoida na štarterju. :?
Rešitev je bla namestit še en rele, ki ga premika impulz iz klučavnice, štrom za naprej (selenoid štarterja) pa direkt iz akumulatorja (OK preko zihrnge). 8)
Nosilček in rele z zihrngo (mism,da je biv za hupo alpa za ventikator hladinika, OK oba, ker sta obe Alfici dobili to modifikacijo) sem vzel iz ene povaljane 75 in stvar je zgledala kukr original izdelava, pa še problem se do sedaj ni več pojavil (3 leta ) tok, tok, tok :D :lol:

Žal pa sem mojo pred štirimi mesci prodal, vendar še sedaj odlično deluje. :)
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
Uporabniški avatar
GTA lover
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana

Unicorn: ne, to je res, mam jo dobra 2 tedna, samo je vsen razlika med -20 pa 0, al ne? ker pri -20 mam omenjene probleme, tam blizu 0 pa niti slučajno...Jaz sem prepričan da ni akumulator kriv, je pa res, da nimam razlage za to...

LP
don1
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Gora

Tako kot je El barto napisal sem tudi jaz naredil in avto vžiga cca 3 leta brez problema. Res je problem v slabem stiku nekje okoli klučavnice. Poznam 3 75-tke letnik 92 + moja ki so imele isti problem.
Uporabniški avatar
Grilzz
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

El Barto napisal/-a:Ja pa ni sam tist kabl možen za tist klik, klik, klik,...

Pri moji in od mami 75 1.6 I.E. se je dogajal, da po dalši vožni ni hotla več vžgat (lučke svetile normalno, štarter se pa ni zavrtel) :? , aja una pletenica za maso na mašino je bla pri obeh OK.
Najprej se je domneval štarter in se ga je zrihtov, pa ni blo razlike. :evil:

Problem se nahaja v klučavnici pri volanu, ki se nekolko zgreje po dalših furah in nima več dobrega stika (zgleda ni najbolš materjal za kontakte) in ko obrneš ključ za zagon, kontakti ne prevajajo dovolj toka za vklop selenoida na štarterju. :?
Rešitev je bla namestit še en rele, ki ga premika impulz iz klučavnice, štrom za naprej (selenoid štarterja) pa direkt iz akumulatorja (OK preko zihrnge). 8)
Nosilček in rele z zihrngo (mism,da je biv za hupo alpa za ventikator hladinika, OK oba, ker sta obe Alfici dobili to modifikacijo) sem vzel iz ene povaljane 75 in stvar je zgledala kukr original izdelava, pa še problem se do sedaj ni več pojavil (3 leta ) tok, tok, tok :D :lol:

Žal pa sem mojo pred štirimi mesci prodal, vendar še sedaj odlično deluje. :)
Evo to se je dogajalo meni.
Samo zakaj potem vžge na kable???!!!

Imam še eno kontaktno ključavnico doma, ker mi je fotr reku da je njegova delala isto in je zamenjal kjučavnico potem pa je bilo vse normalno.
Ali lahko kaj s to ključavnico skombiniram?
"Anyone who has driven anything from an Alfa 75 to an old Giulia Super or GT Junior will know their real magic lies in the way they come alive in the corners."
Uporabniški avatar
Unicorn
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Dravograd

Točno, na te kable s ključavnice sem pa pozabil!

Tudi to so meni najprej govorili naj menjam (ali popravljam)... pa mi na žalost potem ni pomagalo (bi pa prav res tut to blo lahko, ja)

Rešitev - najboljša, če si tolk uriban kot sem js - našel en "push" gumb in zvezal kable čez njega. Rezultat:

Prideš, daš ključ noter, daš kontakt ter na konzoli desno od volana pritisneš gumb - avto štarta :lol: (no - tako mam js... lahko pa tut preprosto samo ključ do konca zasučeš in normalno štartaš ter izpustiš foro s pritiskanjem gumba)
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

OK sej sta naši tud po ene 10 minutah tud normalno vžgali (pa ni blo treba nč kablov) :?
Ampak se je ta cajt zmerej bl dalšov in je blo treba nekej narest. :evil:

Aja pa prever tiste kable, ki so našraufan na "+" klemo na akumulatorju, tista M6 matica se zlo rada sama odšraufa (se dogaja pri mami), pa mal kontakte spucej pa lepo z mastjo namaž. 8)
Uporabniški avatar
Grilzz
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Bi se dalo komu narisati shemo te vezave ključavnice, releja,...
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

V besedi zgleda nekako takole

- rabiš rele kot je za dodatne meglenke ali če imaš možnost dobit rele s podstavkom iz kakšne druge 75-ke za vklop ventilatorje za hlajenje, hupe,... skratka tistega z varovalko na vrhu
- rele namestiš kamor te je volja le kabli naj ne bodo predolgi. Če imaš pa original podstavek in rele, ga lahko daš za akumulator, k je eno prosto mesto, ali pa da natakneš na enega od štirih relejev, ki so na požarni stenei pred sopotnikom.
- odklopiš kabel, ki pelje na selenoid štarterja in ga priklopiš na en kontakt navitja releja
- napelješ nov kabel za maso do releja na drugi kontakt navitja releja
- napelješ kabel iz akumulatorja + na delovni kontakt releja
- in končno še en kabel iz drugege delavnega kontakta releja na selenoid štarterja.

Bom pa poiskusil nekej načečkat, žal ne vem točnih oznak na releju.

Slika
Uporabniški avatar
Grilzz
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

No sem rešil problem tako da nisem vezal releja, sicer je malo dražje ampak vseeno.

Snel sem štarter z mašine in ga probal priklapljati direktno na akumulator.
Pri tem je avtomat večinoma samo porinil zobnike naprej ni pa hotel zavrteti štarterja, po menjavi avtomata pali iz prve, pa nima veze ali je vroč, hladen,...
Odgovori
  • Informacija