Termostat - AR 156, 1.9 JTD

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Uporabniški avatar
luni
Alfa Freak
Alfa Freak
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Maribor

The water temp rises too slowly, hitting 90c° only after 10Km (driving
about 90Km/h with 5c° outside), when temp reaches 90 it suddenly drops
to 75-80 and then rises a little but usually is always below 90c°.

Reason:
Alfa uses a different way of showing the temperature compared
to i.e. Opel, Audi, VW. I guess Seat is VW so......
The difference is that in fact the temperature always goes up and
down because there is a thermostat (in all cars!!) that opens when
the cooling circuit reaches a certain temperature like 90dgr.
When the thermostat opens, a whole lot of relativaly "cold" cooling

drops from 90 to 70-75dgr.
Alfa shows this immediately on the temperature indicator whereas many
other cars measure an AVERAGE temperature that goes up and down very
slowly and certainly will not show the peaks like the Alfa way.
I guess this is done because the "normal" car driver will get in panic
and goes and see their dealer to check if nothing is wrong and Alfa is
of the opinion that Alfisti, as real, true car drivers, as enthousiastic
and knowledgeable car dirvers and can "see through" this.

So, forget about bothering the dealer, just enjoy your Alfa and keep
a regular eye on all engine fluids; don't forget the fuel tank ;-)
Kaj je res presodite sami, o teh termostatih itak krozi tolk govoric pa mnenj da res ne mores vedet 100%.
Uporabniški avatar
SHadowX
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1

En preprost test, za vse ki sumijo okvarjen termostat in za vse tiste, ki so prepricani da je nihanje temperature normalno.

Poskusite ogret avto in se potem peljat recimo 10km po avtocesti pri recimo 130km/h, torej normalna potovalna hitrost, ce temperatura hladilne tekocine pade na recimo 70C in tam tudi ostane je zelo verjetno termostat ostal odprt. Potem pa se poskusite ustaviti in, ce se avto na mestu ogreje do recimo 90C in to temperaturo drzi, brz menjat termostat.

Mogoce to resi se kaksno misteriozno povisano porabo ...
Emperor of The Dark Realm
Scremer
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: AR159, AR spider veloce
Kraj: Kransterdam
Kontakt:

Jupi! :jump3: :jump3: :jump3:

Rešil problem s termostatom, tako, da lahko zaupam še svoj recept. Imam 1.9 JTD motor z 105-imi konji. S tem motorjem so ponavadi opremljene vse alfe 156 od letnika 98 do 00. Ker nov termostat na Avto-triglavu stane tam okoli 30.000 SIT in ker ponaradkov ni oz. ga vsaj jaz nisem uspel najti, lahko malček pogoljufate. Obstajajo ponaredki termostatov za ta tip JTD motorja, ki je prvotno namenjen fiatom. Termostat je iste oblike in ima enako število cevi. Žal je pa ena luknja za tipalo preveč (AR ima samo eno tipalo). Če luknjo zapreš dobiš uporaben termostat. Toplo odsvetujem mašenje luknje z navadnimi vijaki (verjetno sploh ne bodo šli notri vendar vseeno opozarjam) ampak rajši uporabite tisto, čemur je bila luknja prvotno namenjena. Sam sem vanj zatlačil odsluženo tipalo (v katerem avtomobilu je bil ni pomembno, samo da je primernih dimenzij), ki sem mu odrezal kable, saj je prostora okoli termostata dovolj. Zamenjal sem še eno tanjšo cevko, ki je neke vrste "oddušek" za odvečno vodo, saj ima ponaredek malce smešeno dolg nastavek za to malo cevčico (vsaj še enkrat daljši od originala) zato je bila prvotna cevka prekratka in sestavil. Voila. Po testiranjih deluje kot je predvideno. V teh hladnih dneh temperaturo drži med 90 in 80°C (tam pri cca 95°C mi zažene ventilator) oz. večji del časa umirjene vožnje presedi na 85°C. Kako se bo poleti obnašal bom še poročal, ampak mislim, da ne bo težav, ker termostat popolnoma odpre tam okoli 85°C.

Ponaredek prodajajo v Anetu (verjetno bi se ga dalo še kje dobiti), je pa po napisih na škatli namenjen za avto Fiat Bravo 1.9 JTD 99 letnik. Takisto sta po ePeru motorja od alfe in fiata praktično identična. Točne cene ne vem tako, da zgolj domenvam, da bi se ga dalo dobiti okoli 9k.

To je to. LP
Uporabniški avatar
Ronnow
Alfist
Alfist
Kraj: Lenart

Vau, ko Mcgyver :mrgreen:
J T D power
Scremer
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

A ne :D
2.4 jtd
Alfa Junior
Alfa Junior

Jaz sem pri svoji 2.4 jtd problem s termostatom rešil skorajl popolnoma enako kot Scremer. Termostat kupil v A netu (edin ponaredek, ki ga je možno dobiti- francoska znamka Vernet ali nekaj podobnega). Za zamašitev luknje pa sem uporabil primeren vijak in sedaj že približno pol leta termostat dela b.p. Temperatura pa je od 75 do 90 stopinj.
Uporabniški avatar
bass
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana

Kok si pa ti dal za ta ponaredek ?
Jeremy Clarkson napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa...
2.4 jtd
Alfa Junior
Alfa Junior

Ce se prav spomnim mislim, da je bil cca 7.000 SIT ali 8.000 SIT v A netu. Gledal pa sem po skoraj vseh drugih trgovinah z avtodeli, vendar nisem našel nobenega drugega ponaredka in se mi je zdel original (okrog 25.000 SIT) občutno predrag. Ponavadi se pri drugih avtomobilih menja samo vložek termostata pri 156 jtd pa je potrebna menjava s celotnim kovinskim ohišjem zato je tako drag.
Scremer
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

Ravno to je problem, ker so ga vtaknili v ohišje. Če se ne motim je za 1.9 termostat celo malo dražji od 2.4. No za mojo so mi rekli 30k. :oops: Sej ne da ne bi zamenjal z originalnim, ampak bi rad še tolko drugih stvari naredu in če bom moral tolko dat samo za termostat ne bo nič z željami.

lp
bosko001
Alfist
Alfist
Kraj: Krško

čudno, sem ga kupu za AR 156 (77kw) in je imel lukenj ravno toliko kot je senzorjev - DVA! Čudno! :oops: Zanj pa sem odštel 7.500 sit.

L.p.
2.4 jtd
Alfa Junior
Alfa Junior

Kje pa si kupil termostat, če ni skrivnost? Jaz sem spraševal in gledal v večini trgovin z avtodeli, pa sem ga dobil samo v Anetu, pa še ta naj bi bil za Fiat Bravo JTD, ki je skoraj popolnoma enak, razen tiste luknje, ki jo je treba zamašiti.
bosko001
Alfist
Alfist
Kraj: Krško

Avtosen, Krško
Foggy
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana

2.4 jtd napisal/-a:Kje pa si kupil termostat, če ni skrivnost? Jaz sem spraševal in gledal v večini trgovin z avtodeli, pa sem ga dobil samo v Anetu, pa še ta naj bi bil za Fiat Bravo JTD, ki je skoraj popolnoma enak, razen tiste luknje, ki jo je treba zamašiti.
Preveriti se splača tudi v I.S.T. na Litijski, sam sem preklical in obiskal pol Ljubljane in ni bilo nikjer nič. Sem se že sprijaznil da bom dal 20k za original, a na koncu sem ga v I.S.T.-u dobil. Tako da se splača še tam preverit.

LP
NovinecZalfo
Alfa Junior
Alfa Junior
Kraj: Kranj

Pozdravljeni!

Pred kratkim sem postal lastnik srebrne Alfe 156 karavan z dizelskim motorjem. Vozilo sem kupil rabljeno, letnik 2003, vkljucno z garancijo. Vozilo je ze slab teden na servisu ker:
- pri normalni voznji se temperatura vode zgreja na samo 70 stopinj ali mogoce malenkost vec. Pri hitri voznji, cca. 160kmh ali po klancu navzgor pa se segreje tudi na 110 ali 115 stopinj. Ker sem imel enak motor v Stiloju letnik 2004 se mi to zdi nepravilno, ker je temperaturno nihanje preveliko. Pravtako pri stiloju nisem opazil takega nihanja temperature. Dejansko je bil kazalec konstantno na 90C, razen v mrzlih zimskih dneh po klancu navzdol je padel mogoce na 80C.
Kaj misltite, da je narobe. Govoril sem z vecimi mehaniki. Termostat odpade, ker bi tezko blokiral v obe smeri, se pravi gor in dol. Mogoce rotor vodne crpalke, ampak potem bi se bolj pregrevalo. Kaj sploh se ostane. Enostavno sem brez idej, ocitno pa tudi mehaniki ker avto se ni koncan. Moram poudariti, da smo menjalo ze upro ventilatorja, ker je delala le druga stopnja. Po tem se je situacija malo popravila se vedno pa ni ti to kar bi moralo biti. Kaj mislite vi strokovnjaki?

- vozilo v podvozju mocno poka. Sploh ko je mrzlo jutro ali tam okoli 5C. Tudi to se ze pojavlja, pa ceprav smo komaj septembra. Menjali so sipko stabilizatorja. Potem je bilo malo bolje ampak moram poudarit, da poka se vedno. To smo tudi ugotovili in sedaj cakamo se nove zgornje roke, ki imajo luft. Zal pa je zaloga na AT bolj mizerna in to kar traja in traja!

Drugace pa sem z avtom zelo zadovoljen. Ima vse kar si zelim, dejansko nima samo navigacije in kaksnih bednih senzorjev. Ostalo pa vse. Sem zadovoljen, kljub temu, da je ze en teden na servisu.

Moram pa pohvaliti tudi firmo, kjer sem vozilo kupil. Podarili so mi garancijo in se tega resno drzijo. Vse stroske popravila krijejo sami in mi za cas popravilo dajo tudi nadomestno vozilo.
Svaka cast!

Hvala za vaso pomoc in lep pozdrav!

A.
Uporabniški avatar
luni
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Maribor

Um, slisi se kot radiator :)

Kar se tice pokanja so najpogostejsi krivec stabilizatorji. Roke ponavadi bolj skripajo.
Odgovori
  • Informacija