Fifth gear - Alfa 159

Splošne informacije, izkušnje o Alfah
Odgovori
Panter
Alfa Junior
Alfa Junior
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Kranj
Kontakt:

Čezmerna teža povzroča velike težave tako ljudem kot njihovim štirikolesnim prevoznim sredstvom.

Očitno zavedajoči se težav, Italijani napovedujejo dieto za alfo 159. Ena izmed najlepših limuzin med jeklenimi konjički alfa 159 ob vseh pohvalah zasluži tudi kritike prav zaradi prevelike teže.

Težava je še toliko izrazitejša pri modelu Q4 s 3,2-litrskim šestvaljnikom, ki je še za 200 kilogramov težji od navadnega brata.

Pri Alfi so se težavo odločili rešiti, zato so se z vozilom pozabavali v dveh delih. Prvi se nanaša na obnovljeno šasijo in obeso ter uporabo aluminija, s čimer bi se teža avtomobila zmanjšala za 150 kilogramov. V drugem delu bodo pri podjetju v "športno srce" vgradili lahki 5-cilindrični turbodizelski motor, ki bo kupcem na voljo pri modelskih vozilih za leto 2008.

Vir: RTVSlo
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

to bi pa res bilo lepo! =D> =D> =D>
Bjorn
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana

mal offtopic...k sm takrat kritiziru porabo moje 145 v tej temi...se mi je v pondelk zahvalila tko da je spraznla akumulator hehe. Čedalje bol verjamem, da majo alfe dušo hehe, od zdej naprej bom lepo o njej govoru :)
Uporabniški avatar
Gorkichev
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Nova Gorica - Ljubljana - Nova Gorica

Teo napisal/-a:Jaz osebno ne vdim problema v odvecni tezi 159,.........
Jaz pa ja. za več teže je potrebno več moči za premikanje!!! :x
............. posledično večja poraba gorica, za bolše zmoglivosti nakup močnejšega motorja + večji storški pri zavarovanju ........ :roll:
Uporabniški avatar
r2
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Domžale

zakaj imajo angleži lahko rumene kratke luči , mi pa ne
Uporabniški avatar
Teo
Moderator
Moderator
Kraj: Slovenska Bistrica
Kontakt:

gorkichev napisal/-a:
Teo napisal/-a:Jaz osebno ne vdim problema v odvecni tezi 159,.........
Jaz pa ja. za več teže je potrebno več moči za premikanje!!! :x
............. posledično večja poraba gorica, za bolše zmoglivosti nakup močnejšega motorja + večji storški pri zavarovanju ........ :roll:

Kolikšna je razlika v teži med 330xi s polnim tankom in 100kg težkim voznikom in med 159 3.2, ki bi jo vozil jaz s 68kg in recimo 20l bencina???

Večja poraba goriva pravite: 159 3.2 pije v povprečju 15l, recimo da bi bila enaka BMWjevi porabi 330xi pa bi morala piti 13l. Torej 2l razlike na 100km, 20l razlike na 1000km, 600l razlike na 30000km, torej na eno leto. 600l krat 260Sit je 156000Sit.

Torej cirka 150000Sit v enem letu. Oba avtomobila pa v prvem letu izgubita več kot 3 milijone svoje vrednosti. Se je torej res vredno pogovarjati o 150k Sit razlike. Sploh glede na to koliko je bimmer dražji?

Postanimo objektivni in glejmo dejstva. Ker pri avtomobili za ceno okoli 12 mio, se človek ne ukvarja s 2 litroma razlike v porabi.

Seveda pa to ne velja za nabijanje po forumih, večinoma ljudi, ki niti blizu nimajo 50000€ za svoj naslednji avtomobil.
Nekdanji alfist....kaj pa človek drugega preostane.
Uporabniški avatar
alro
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Nova Gorica/Gorenje pri Divači

=D> Teo
Slika
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Ja Teo maš povsem prav... če gledaš bi isto opremljeni bmw 330xi vsekakor stal kak milijon več od 159ke. Torej si z Alfo z isto opremo in višjo porabo še vedno v plusu.

S preveliko težo je pa tako; je že res da večino potencionalnih kupcev ne moti, vendar pa moti večino zagriženih poznavalcev avtomobilizma in alfiste, kajti na račun teže trpijo performanse in niso več na nivoju ki jih je večina lastnikov 156k vajena. Zato je v dosti testih negativna kritika glede teže saj z njo izgubi avto eno mero športnosti, ki ima pri Alfi zgodovinski pomen.

Ampak če drži kar so napisali na rtv da gre na shujševalno in da bo zgubila 150 kg, bo tudi ta "problem" odpravljen, s čim bo 159ka pridobila na dinamčnosti itd...

Pa lepo pozdrav.
Alfista
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio
Alfa Romeo Stelvio 2.0 Q4 GT Junior
Kraj: Brda

lizard napisal/-a:Ja Teo maš povsem prav... če gledaš bi isto opremljeni bmw 330xi vsekakor stal kak milijon več od 159ke. Torej si z Alfo z isto opremo in višjo porabo še vedno v plusu.

S preveliko težo je pa tako; je že res da večino potencionalnih kupcev ne moti, vendar pa moti večino zagriženih poznavalcev avtomobilizma in alfiste, kajti na račun teže trpijo performanse in niso več na nivoju ki jih je večina lastnikov 156k vajena. Zato je v dosti testih negativna kritika glede teže saj z njo izgubi avto eno mero športnosti, ki ima pri Alfi zgodovinski pomen.

Ampak če drži kar so napisali na rtv da gre na shujševalno in da bo zgubila 150 kg, bo tudi ta "problem" odpravljen, s čim bo 159ka pridobila na dinamčnosti itd...

Pa lepo pozdrav.
No, če bi vozil 159 in 156 nebi zdej bluzil, kako 159 zgublja na performansah, ker te niso samo 0-100km/h ampak tudi lega na cesti, togost karoserije, nečrički itd...

Ciao Alfista :mrgreen:
Slika
Uporabniški avatar
bass
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana

Alfista ima prav. Ni vse power/weight.
Jeremy Clarkson napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa...
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

No oprosti ker sem v raznih testih prebral da 159ka ni več tako športna in dinamična kot 156ka (vizualno je vseekakor bolj). Ceprav bi se v vsakem primeru odločil za nakup 159ke... ampak zgleda da me najbolje nisi razumel kaj sem hotel povadat. In še; če ta teža res ne bi bila tako napačna potem tudi pri Alfi ne bi razmišljali o zmanjšanju le te.
Valda je pa vsakemu jasno, da če je višja težja so performanse slabše... nevem s kje tebi obratno mnenje.
Torej bi potem 159ka pridobila tudi na legi in postala tu še bolj superiorna.

Saj pa vse avt. tovarne težijo k čim manjši teži svojih izdelkov mar ne?

Mene osebno sicet všija teža napram konkurence ne moti, bi pa vsekakor rajši videl da bi bila lažja. Tu upam, da se vsak strinja...

P.S. Smo si 8 let lastili 156ko, tako da nekaj v 3 dni spet ne bluzim.
Uporabniški avatar
Unicorn
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Dravograd

Moram rečt da me počasi že moti to citiranje raznih testov. Se opravičujem tistim, ki so oba primerjana avta resnično vozili in pišejo na podlagi lastnih izkušenj - drugim pa preprosto predlagam da poskusijo in bodo sami videli razliko (156 - 159).
Bom napisal kar realno iz izkušenj. Imamo doma že nekaj časa 156 SW, pred kar nekaj časa pa sem vozil tudi 159 SW (obe z 1.9 JTD).
Razlika? Dan in noč glede materialov (obe distinctive oprema), je pa še najti kakšen kiks na 159 (zame posebej zadnji brisalec, katerega pokrovček čez vzmet je ob prvem prijemu odpadel)

Performanse? Zame prav dobre. Pa tisti ki me poznajo, da kar rad pritisnem - in avto je mojim željam prav lepo "sledil". Prosim ne zdaj razlik mJTD in JTD - čas je šel naprej in tako je ter pika. Prevelika teža? Je nisem opazil tako kot jo 3/4 folka tu gor ocenjuje (na tehtnici), ampak v bolj nabitem avtu, ki deluje kompaktno, tišje - skratka pač bolk kot AVTO... stabilen in tako. Ovinki? Mala malica! Pospeški - zame, kot sem rekel - čsito ok. Se slučajno podim po dirkališču vsak dan? Speljujem na semaforju na nož z vsakim drugim avtom? Lupim gume na vsakem metru? NE - tako kot tudi 80% drugega folka na cesti NE.

Dajte se umirit že enkrat s to težo! Teo je imel čisto življenski prikaz, ne pa rally variante. Vse skup liči že na ostale poste, v katerih bi imel vsak 800 konjev, pa najraje 3 sekunde do 100 itd.
159 je odrasel avto, ker Alfa rabi odrasle kupce da bo preživela krizo, ne pa dirkačev z 10 let starimi avti, ker od njih nekako nimajo nekega profita. Če bi ga imeli, potem Alfa zagotovo ne bi bila tako nizko v očeh javnosti, kot pa je sedaj. In gre navzgor, ker je marsikateri "ata" videl, da je Alfa naredila nekaj, kar ne "škriplje" in "crkuje" na vsakem vogalu - kakršno je splošno mišljenje.
Zakaj weight reduction? Ravno zaradi tako napumpanega folka. Splošno je znano da je Alfa pretežka. Zakaj? Ker je na nekih testih tako pokazalo. In zakaj je tako poudarjeno? Ker niso našli česa drugega, so se pač vsi obesili na težo. In sedaj javnosti ne gre več "pumpati" s full pokvarljivimi avti od Alfe, ampak s pretežkimi. Kako se tega obraniš? Hja - rečeš da boš pač naredil malo lažji avto. Kriza. Podobnost ala Opel. Delajo dobre avte, pa se vseeno ne morejo otresti preteklosti. Zmeraj se nekaj najde.
Kolega jih prodaja in sva se objektivno pogovarjala o kakovosti - in ena takšna je, da njihovim kabrioletom teče voda v avto v pralnici ali dežju. Vsi to govorijo. Pa pravi da so imeli kakšno večjo reklamacijo - a še NIKOLI zaradi kakšnega puščanja strehe.
Pač - zmeraj se nekaj najde - ČE ŽELIŠ. Sem vozil obe - in 159 JE AVTO. Ne pisat v tri dni, zato ker je en test tako pokazal - peljite se sami z avtom in ocenite. Mene je prepričal. Fotr ni alfist in je full kritičen do avtov, pa ga boli k* za znamko - njemu pač mora avto sest - in 159 mu paše. Drugo leto bo menjal. Trenutno med kandidati daaaaleč vodi 159 SW (2.4 mJTD).
Največji testi - in najbolj kredibilni so testi avtov skozi življensko dobo. Naša 156 ga je do danes opravila z odliko - pa še jo čaka kilometrov...
Zaključek: 159 je težka le na papirju. Primerjava z drugimi avti in vsakodnevne preizkušnje kažejo drugače.
Uporabniški avatar
GTAm
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Postojna

Unicorn samo to =D> =D> =D> =D>
Mislim, da se z vsako tvojo napisnao besedo 100% strinjam!
Uporabniški avatar
alro
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Nova Gorica/Gorenje pri Divači

Se pridružujem =D>
Slika
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

zgleda da se nismo najbolje razumeli.. pa ok naj bo, več ali manj sem hotel povedat da me je novica za zmajšanju teže zelo pozitivno presenetila in razveselila in da na tem ni nič slabega, sem pa vse skup malo zakompliciral, ker zgleda se je vedno treba zapičit samo v en del kaj kdo napiše in ga na max skritizat po potrebi še osebo užalit, namesto da bi lepo odgovoril na post kot eno celoto.

Sem PAR KRAT napisal da mene osebno NE MOTI večja teža in prav tako ne večino ljudi na tem planetu (in da se pri vožnji to ne pozna zelo) ampak to ste spregledali, je pa dejstvo da če ima auto večjo težo se nekje more poznat, medtem ko eni to na veliko farbate da se kao nikjer ne pozna.

In kot si rekel, Unicorn, da bojo zmanjšal težo zaradi napumpane folka... delno že, ampak pomojem to ni poglaviti razlog, ker se auto dobro prodaja... pomojem želijo predvsem izbolšat že tako ali tako odličen auto in zadovoljit tudi lastne potrebe po avtu ki želi krojiti sam vrh automobilizma. Iz leta v leto se uporablja več aluminija in enostavno temu je treba sledit, kajti ko enkrat zaspiš pri razvoju se je težko vrnit nazaj... In na podlagi kritik potem to tudi izboljšujejo avto, z raznimi face lifti ipd stvarmi. Pa če so kritiki novinarji ali pa napumpan folk.

Nekako sem tudi od vas pričakoval pozitvno reakcijo o napovedani zmanjšani teži, ampak ker je vse bilo tiho, sem se pa pač sam oglasil in pričakoval prijetno debato, ne pa dobil brco v rit z odgovorom da nekaj bluzim (res kolegialen odnos)... ampka zgleda da znate (večina) kritizirat samo ko Alfa nardi kaj slabega. Ko pa nekaj hoče popravit pa ste kar naekrat zadovoljni in zagovarjate da je staro zadosti dobro. Če bi temu bilo tako, bi logično ne bilo razvoja.

LP
Odgovori
  • Informacija