Hoj.
Tisto s posebnim plinom (secur nekaj, ne?) je bolje zaradi manjka H20 v mešanici, ker se vode v navadnem zraku ne moreš znebit, zato je tlak konstanten, pri navadnem zraku pa ne.
Glede pritiska pa tole - sem govoril z razvojnim inženirjem v Sava Tires na to temo.
Njegova filozofija je: nabij gume za VSAJ 0,2 bara VEČ kot ti fabrka priporoča za avto, ker so fabrška navodila naštimana na tlak, pri katerem je vožnja najbolj tiha in mehka, da se mamice mirno furajo v službo.
Če želiš iz gume dobiti vse, kar nudi, pa 0.3-0.4 več oziroma po potrebi.
Predvsem pa experimentiranje z razmerjem tlaka spredaj/zadaj lahko (precej) vpliva na lego avtomobila. Če maš spredaj 2.4 zadaj pa 2.2, je avto podkrmarjen pri vhodu v ovinek (nos torej sili ven, če si prehiter), če pa imaš, recimo, 2.4 in zadaj 2.3, pa bo tega podkrmarjenja manj. Ti bo pa zato rit hitreje odneslo ob, recimo, hitrem spuščanju gasa na vhodu v ovink. Stvar preference, itak je čisto preprosto probat. Jaz sem mojo 145 1.4ts na 185 michelin pilotkah nabil na 2.5 spredaj in 2.4 zadaj. Mal bol buta na kratkih grbinah, samo lega je pa mnogo boljša, guma bolje in hitreje spremeni smer (ker je trša, se bok gume manj poda ob zavijanu, torej prej zavije), pa še drset se jo da bolj kontrolirano
Isti možakar me je tudi opozoril na naslednje dejstvo. KATERAKOLI guma, ki jo zavrtiš preko 140km/h, bo spustila zrak. Torej ji je treba dat še več lufta notr. Dodatnih 0.1.
'Dijo