AR 145 - lambda sonda, variator faze, računalnik za ABS

Tehnične teme o modelih 145, 146, 155 in GTV/Spider

Moderator: Tehnika moderatorji

Uporabniški avatar
AR-146
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: ljubljana

variator faze le menjaj ker če crkne čist ti tud avto tko da bolše prej kot kasnej lonec sm na svoji menjal pri laušu
darko567
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: ljubljana

Varijator če crkne čist tko k ti pravš ne crkne motor, ker ti je to povedu se ti je zlagau k norc motor dela sam ropota varijator. Brez problema ga zrihtaš pa dela k preju

LP
Darko Q4
PE_Niko
Alfa Junior
Alfa Junior

Tech talk. Preveč ste zakompliciral, itak ne vem, kako nek varijator deluje. Da o lambda sondi ne govorim.

Enivej, 25-30 jurjev z delom vred za varijator menjat nej bi mi Strajnar zaračunal. :oops:

Je to OK al' preveč? :?:

BTW, bitch mi pije 9,5l ob lagodni vožnji, če jo pa nabijam na visokih obratih, pa 9,2 (sem probal en tank skurt s prvim, drucga pa z drugim režimom vožnje)!?!?!?! Oboje je PREVEČ, glede na to, da sem iz Trzina in je polovica kao mestne vožnje v resnici obvoznica pri konstantni hitrosti 90-100 na uro. Kje je tu logika mi pa itak ni jasn.... Mogoče zato, ker je nabijanje prek 4000rpm delovanje v drugi fazi variatorja, pa tam pravilno mešanco daje, pod 4000 pa prebogato oziroma narobe odpira ventile al'kva? WTF? Mislim, štirje avti pri bajti, meni VSAK pije litr pa pol manj kot drugim uporabnikom, sam tole mi pa ni čist nč jasn. Na magistralki Koper-Ljubljana mi je pa 6,6 uspel nardit, ob živahni vožnji. Go figure, ni mi jasn.

A mi lahko kak (ne)srečn lastnik 145 1.4TS pove, kolk mu avto pije? 98oktanca, seveda. 95 bi itak pil še 5-7% več. Po mojih izkušnjah je blo s katerimkoli avtom vedno tko, da je nenadno povečanje porabe ponavad pomenlo štalo z mašino. Tko da...
Uporabniški avatar
LaserJaMM
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

Če boš član kluba boš ob predložitvi izkaznice ( potrjene) pri Strajnarju imel še dodatni popust :)
Lancia
Alfist
Alfist
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Ne se razburjat, to, da ti avto pri večjem tišanju popije manj kot pri nižjih obratih, ti kaže na to, da avto v spodnjem režimu ne dela pravilno. Kriviš lahko variator, ali pa tudi lambdo. Torej poraba v visokem režimu je OK, je zelo ugodna, kar pa se spodnjega režima tiče; poštimej variator, do takrat se ne razburjej, potem pa meri dalje porabo. Sej ni tko hudo. 8)

Dr:

Če te zeza motorček od ABS je za to lahko krivo tudi to, da je nekak prišla voda v sistem, namreč zavorno olje veže vodo nase, kar pa ni ugodno za kondenz, zato se zavorno olje tudi zamenja na 3 leta, ker je strošek zares minimalen 2 čuka. Poišči računalnik, ali motorček, ne vem zdej kaj ti je crknilo na odpadu. Če se je pa sam uštimov pa pusti pri miru, oz. če še nisi nikol menjal zavornega olja, ga menjaj.
PE_Niko
Alfa Junior
Alfa Junior

ABS? Ga ni :wink:

Zavorno olje menjano 3k km nazaj. =D>

zalivanje je pa treba porihtat. #-o včas se človeku tud ne da tišat. včas. :D :twisted:
PE_Niko
Alfa Junior
Alfa Junior

LaserJaMM napisal/-a:Če boš član kluba boš ob predložitvi izkaznice ( potrjene) pri Strajnarju imel še dodatni popust :)
AHA! Kje, kdaj, kaj? Čak, grem gledat po forumu za prijavnco. =D>
Uporabniški avatar
Damijan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Lady "K"
Kraj: Gabrje (nedaleč od Preshgain)

Lancia napisal/-a:Ne se razburjat, to, da ti avto pri večjem tišanju popije manj kot pri nižjih obratih, ti kaže na to, da avto v spodnjem režimu ne dela pravilno. Kriviš lahko variator, ali pa tudi lambdo. Torej poraba v visokem režimu je OK, je zelo ugodna, kar pa se spodnjega režima tiče; poštimej variator, do takrat se ne razburjej, potem pa meri dalje porabo. Sej ni tko hudo. 8)
Bom še enkrat!!!

Lancia, se ne strinjam s tabo!
Sem to že omenil, ampak izgleda da sploh ne berete vseh postov, ampak samo nabijate na zadnji post...

Jaz sem imel tudi pri moji 155-ki problem s porabo, ki je imela na relacijski vožnji porabo 16 litrov, pri tiščanju in višjih hitrostih pa je bila poraba takoj blizu 10 litrov! Tako pa ne moreš stalno vozit, ker prekoračuješ hitrost. So mi na servisu v LJ našteli vse živo za zamenjavo, da bi to sprobal pa ni variante. Potem pa sem šel k ZEGI, in mi je na poizkus vgradil nov debimeter in je bilo to to!
in zdaj že iz nizkih vrtljajev vleče!

Če je lambda fuč, se pozna tudi pri delovanju hladnega motorja, ki težko teče oziroma tudi crkne.
Variator pa na to tudi ne vpliva, saj mora stalno pravilno delovati, le po določenih kilometrih avto začne dizelsko ropotat, ker se plastični prenosi v variatorju obrabijo, pride do zračnosti v ujemu prenosov! Ampak natančnost prenosa pa mora biti še vedno kot pri novem!
Uporabniški avatar
MITT
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Lj.si
Kontakt:

Damijan: tebi v nizkih vrtlajjih ni nikoli nič cukal!?!?! Meni še vedno (samo takrat, ko pospešujem do nekje 2.300 vrtljajev) malce pocuka, sicer sedaj po menjavi motorčka prostega teka manj, upam pa, da ne čedalje bolj. Isti motor - 2.0 TS 16V '96.

Zanimivo je tudi, ko zalaufam motor, včasih prve ~3 sekunde vrtljaji dvakrat zanihajo (od ~800 do 1.300 in nazaj), potem se pa umirijo.
:evil:: "Yes, if you wanna run cool, you got to run on heavy heavy fuel!" :mrgreen:
Lancia
Alfist
Alfist
Kontakt:

Sm pogledu skico 1.8 T.S Alfinega motorja v starih Quattroruotah, zdej mal vem kako nej bi to delovalo. Ta variator faze je zelo fejst zadeva (kadar dela) in med drugim tudi omogoča, da se Alfini motorji tako radi vrtijo in tako visoko, hkrati pa so dovolj uglajeni pri nizkih vrtljajih. Namreč, variator je nameščen tik pred jermenico odmične gredi, ki poganja vsisne ventile. Skica ni bila toliko popolna, skratka z relativnim zamikom glede na jermenico se hkrati z njim relativno zamakne tudi domična gred za določen majhen kot, kar omogoča različne režime delovanja, umirjenega v spodnjih vrtljajih in športnejšega do zelo visokih vrtljajih. Fazni zamik poskrbi zato, da se motor ne upira visokih vrtljajev, pa da tam lahko tudi neškodljivo deluje. Pa seveda da se moč poveča. Namreč Alfini motorji dosežejo zelo lepo litrsko moč. Torej spremeni se čas začetka odpiranja vsisnih ventilov glede na en cikel. Mislim pa da reč deluje zvezno, kolikor je iz skice razvidno, torej da se faza nenehno spreminja glede na obrate in ne tako, da ima zgolj 2 poziciji. Če tu nimam prav me popravite.
Torej Alfin motor je na nek način dvoživka. Namreč športne motorje nastavljajo na režim delovanja v višjih obratih in zato so v nižjih nemirni, brez moči, cukajo, to variator faze izniči.
Zelo dobro pa se variator faze ujame še z T.Spark tehnologijo, za temelitejši vžig. Tle je Alfa zakon.
Nism pa vedu, da se te variatorji toliko kvarijo, koliko pa naj bi zdržali. Mislm pa da so jih danes že kej poštimali.
Lancia
Alfist
Alfist
Kontakt:

Aja kot pravite naj se variator ne bi mogel tako pokvariti, da bi zadeva ostala v določenem režu, pač pa le tako da zadeva dobi zračnost v svojem poševnem ozobljenju, kar potem povzroča nezaželjen hrup. Slednje bi se mi zdelo logično.

Še to, v teh Quattroruotah (iz leta 96) je bil primerjalni test Audi A4 1.8 in Alfa 155 1.8 T.S, pa v tej primerjavi po zmogljivostih Audi proti tej Alfi ni imel za burek, kljub povsem identični teži (3 kg razlike) 0 - 100km/h ta Alfa pospeši v 9,6s, Audi pa 10,8, prav tako so vse ostale vrednosti izmerjene v prid Alfi 155. Tudi vodljivost in ostalo. To tut jez vem, da 1,8 Audijev motor je šit, če nima turbine, s turbino pa se njegove lastnosti bistveno spremenijo. Aja, njegova 5 ventilska tehnika je zgolj okras.
Uporabniški avatar
MITT
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Lj.si
Kontakt:

Ja no, problematični so bili predvsem variatorji prvih serij. Naj bi bilo tako, da ko zamenjaš fabrško vgrajen variator, nej z njim ne bi bilo več problemov.

Obstaja pa ali menjava celega variatorja (?~30kSIT?), ali pa nakup kit kompleta (?12kSIT?), ob čemer potem razstavljiš zadevo in zamenjaš tist kolešček/zobniček. Rabiš pa seveda posebno orodje, ki si ga v tujini veselo sposojajo med sabo (alfa155.com forum), enako z orodjem za menjavo zobatega jermena, s katerim pričvrstiš odmični gredi v osnovno lego.
:evil:: "Yes, if you wanna run cool, you got to run on heavy heavy fuel!" :mrgreen:
PE_Niko
Alfa Junior
Alfa Junior

http://www.alfa145.co.uk/technical.html

evo slikc kokr hočeš :))

WARNING : Regarding TS engines - Cambelt changes have been (unofficially) re-scheduled to 36k miles following many premature failures of the tensioner bearing &/or variator

Torej ne zajebava le variator oziroma zajebava posledično. Jst sm seveda 15k km čez. Supr. Argh. #-o
Uporabniški avatar
LaserJaMM
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

http://home.hccnet.nl/jaap.bouma/PhaseVariator.htm

Tko se zamenja. Drugače pa jih zna darko567 popravit. pa verjetno še kdo s foruma.
Uporabniški avatar
tobika
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Obala

kaj je še kdo tu na forumu,ki mu je že trikrat crknil variator??!!
če ne,sem edina.... #-o
prvič mi je šel po enem letu - praktično še nov avto...,potem lani oktobra in zdaj je spet moja lubica postala "traktor".
Zega me ima po moje že poln kufer...hehe :lol:
uno...due cuori e un cuoricino sportivo
Odgovori
  • Informacija