Nakup Alfe 147 oz. čakanje na 149, Fiat Brava (varnost!)

Splošne informacije, izkušnje o Alfah
Odgovori
Uporabniški avatar
Bearex
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Štore

Alfaspider: Če gledaš na zvezdice pol kup 159 pa bo mir. Al pa še bolje, počakaj na 149, ki bo mela 6 zvezdic, pa boš mel najvarnejši avto.
Ne vem kaj si se vpiknil v te zvezdice. Kolk vem je Teo z svojo 147-ko doživel eno kr konkretno čelno trčenje pa mu ni blo nič, tako da je vsak trk štorija za sebe.
Uporabniški avatar
Alfaspider
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Glede na to, da se vsak dan vozim 2x po bivši cesti bratstva in enotnosti med Trebnjem in Novim mestom me še kako zanima, kako se bo avto obnesel pri čelnem trku pri višji hitrosti, kar je precej pogost scenarij na tej cesti. 33ka je preventivno morala iti od hiše zaradi tega, ker nočem nikoli v življenju preizkusiti kako bi se obnesla v takšni situaciji.

159 je precej drag špas, če gledam tudi padec cene vozila v 5h letih, pa še izven velikostnega razreda, ki mi je zanimiv, je.

Po več ali manj stestiranih vseh avtomobilih v golf razredu se bom zelo zelo verjetno vozil v novem Bravu. Škoda, ker ni zunaj že dlje časa, da bi imel boljši vpogled v kvaliteto izdelave ter da bi lahko kupil cca. leto ali dve starega.
You need two Ferraris powersliding around the bentley, that is also powersliding
Uporabniški avatar
Bearex
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Štore

Kaj jaz vem, jaz imam avto za moj užitek in ne za to da bom študiral kaj se bo zgodilo če se zaletim. To moraš najprej počistiti v svoji glavi. Sem videl posnetek crashtesta 147-ke že davno prej preden sem jo kupil. Pa sem jo kupil vseeno. Ker prej sem se pa vozil z poljskim fiatom, Golf I in Fiat Unom. In koliko zvezdic misliš da so imeli ti avtomobili? V primerjavi z tistimi jih ima Alfa vsaj 5x več. Še Xsara ki sem jo imel nazadnje je imela 2.
Če se že ukvarjaš z varnostjo 147-ke, potem malo razmisli kako varna je tvoja GTV-jka, po tvojem razmišljanju jo moraš čimprej prodati ker je verjetno smrtno nevarna, saj crash testa sploh ni bilo nikoli narejenega.
Zvezdice so najprej v tvoji glavi in šele potem kje drugje. Dokler se voziš kot je eden od uporabnikov tega foruma odgovoril na vprašanje zakaj mora biti avto trd: "Zato da lahko vse ovinke zvozim na polno" :roll: #-o , potem si zelo blizu tega da enkrat res preizkusiš koliko tvoj avto res prenese. A se mi zdi da se tak trk ne bo zgodil v tako idealnih razmerah kot na NCAP-u. Da ne omenjam da po bedastem ogrožaš druge udeležence v prometu.
Samo pomisli če dodaš tistemu trku po katerem ima avto 5 zvezdic nekaj nepredvidenih elementov kot so recimo prevračanje na streho, odboj po čelnem trku v zaščitno ograjo in nazaj na cesto v drugo vozilo. Pa še veliko takega se bi lahko našlo. Pa mam tak občutek da zna biti taka kombinacija zelo neugodna za vozilo.
Pa zanimivo je tudi tvoje pisanje da se za 159 ne bi odločil zaradi padca cene v 5-ih letih? A si mogoče jasnoviden, da veš kaka bo cena, glede na to da avto še ni na trgu toliko časa?
Skratka učinkovit marketing in paranoja sta očitno pri tebi dosegla željen učinek.
sleby
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

kaj bos z gtvjko?
Slika
Uporabniški avatar
Alfaspider
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

GTVjka se ne vozi mimo Trebnjega oz. vsaj ne 2x na dan v rush hour-u, tako da je statistično precej manj možno da se počim v njej. Poleg tega naredi 8x manj kilometrov na leto kot 1. avto pri hiši in se v njej sigurno ne bo vozila deca na zadnjih sedežih :) (avto kupujem za naslednjih 5 let) Vse to plus 2 airbaga + 35 cm debela vrata zmanjšajo riziko v moji glavi na sprejemljivo raven. Pa še lepša je in bolj leti kot 33ka :D Še vedno pa potrebujem družinskega varčneža s 5 vrati, 5 zvezdicami, dizelskim motorjem, avtomatsko klimo, usb mp3 radiem, bluetoothom, sprednjim pogonom, nekorejske izdelave (ok to hoče moja draga), majhnim padcem cene v 5h letih, udobnimi sedeži....

... za vožnjo na relaciji NM-LJ-NM 5x tedensko.

Bi čakal na 149 pa me ne zanimajo alfa in beta verzije s proizvodnjih trakov, pa še čimprej bi se rad znebil punta - zgolj zaradi varnosti, da ne bo kdo imel pomislekov nad sicer superirornim varčnežem in zanesljivcem (1.3 Mjet ownz)
You need two Ferraris powersliding around the bentley, that is also powersliding
sleby
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

in kok denarja si pripravljen odstet?
Slika
Uporabniški avatar
Alfaspider
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

20.000 € za novega, 15.000€ za rabljen avto, ki naj ne bi bil starejši od 2005 in naj ne bi imel več kot 30.000 prevoženih kilometrov. Ne odstopam od 20.000 € niti za cent, ker je bila prvotna postavka 15k€ in je že to 5k€ več kot predvideno.

Btw moderator ali admin, a lahko zadnjih par postov prestaviš v novo temo z nekim pametnim naslovom, npr. "v čem se voziti, dokler ne bo na trgu 2 leti starih 149" :D
Uporabniški avatar
Vocko
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Šmarješke Toplice

Potem res priporočam Bravota, je prav fini avtek...
Fun is not a straight line!
Uporabniški avatar
Alfaspider
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Vem vem, samo sem imel priliko vozit samo dynamic opremo z 120KM, mika me pa sport zaradi kupa dodatne in varnostne opreme. Vendar je drugačno vse, od sedežev do podvozja itd... Zato ker ne bi rad kupoval mačka v žaklju bi rad preizkusil še tega, preden ga naročim, vendar trenutno v SLO ni moč dobiti takšenga testnega vozila, zato čakam, da se opogumijo pri kakšni avtohiši in ga registrirajo. Novomeški rdeči sport je pa irelevanten, ker ima benz motor in po mojem mnenju popolnoma drugačen karakter kot dizel.

BTW ne vem kaj sanjajo v Avto magazinu s porabami. Testiral sem 3 enake avtomobile kot oni v v svojem rednem dnevnem voznem ciklu dosegel od 2 do 3 litre nižjo porabo, kakor so jo imeli na testu. Npr. bravo 120km 5.8l/100km. Preden se kdo usaja, prevozil sem 400km v dveh dneh, šel normalno v službo, skakal ob 16h po centru mesta itd...
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Sam sem tudi gledal Bravota, vendar je bil zame malce predrag, manjši faktor pa je bila notranjost, oziroma v primerjavi s 147 njena neizpiljenost... (sej ne da je 147 nevemkaj, sam je za moj okus lepša notri kot Bravo...)

Drugače pa Bravo z 1.4 T-jet motorjem je WAW. Če bi ta motor obstajal v 147 bi ubijal zanj...
Dizla pa res ne bi vzel, bencinski turbo pokrije vse slabosti bencinca v primerjavi z dizlom, poleg tega pa je avto lahek, agilen, in tišji... Ter v mrzlih zimskih dnevih ne rabi 10km da se segreje na delavno temperaturo...
Uporabniški avatar
Alfaspider
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Meni je pa ravno notranjost zakon oz. mi vsi ostali avtomobili delujejo, kot da so ostali 10 let za bravom.

Pri 40.000 km na leto ter 2.000€ razlike v nabavni ceni nimam kaj razmišljat na dolgi rok (5let oz. 150.000 km) o bencinarju. Žal.

Morda edino z vidika zanesljivosti NA vs. turbo motor, ampak ker sta oba turbinca, pričakujem enake stroške vzdrževanja. 90KM in 1.4 NA motor je pa enostavo premalo za brava.

Si pa čedalje bolj ogledujem rabljene 159ke. Tistega jurja čez 20 bi morda še stisnil za lepoto z malo kilometri.
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Hja, če res delaš tako veliko kilometrov moogče, samo vseeno.
Moj izračun kaže da se ti bo razlika v ceni med dizlom in T-jetom (2500€ razlike za 150KM modela) pri upoštevanju navedene kombinirane porabe (7,1 za T-jet in 5,6 za JTDm) in trenutnih cenah bencina/dizla, povrnila po 180kkm
Torej malce manj kot 5 let...

Prijateljski namig. 2500€ naloženih v en kolikortoliko spodoben sklad bo v 5 letih naredilo toliko donosa da boš komot pokril razliko še za nadaljnih nekaj let.

edit: še tole moram dodati... teža Brava z dizlom je 1360kg, medtem ko T-jet tehna 1275kg... to je hudičevo velika razlika, predvsem zato ker je vsa razlika v teži direktno na sprednji osi... Voznelastnosti.press

Pospeški bencinca so pa tudi pol sekunde boljši kot pri dizlu... :)
Uporabniški avatar
zdravc
Alfa Freak
Alfa Freak

uff tale T-jet se pa super sliši, a to ima kompresor+turbino? ce bom kupoval kaksen avto za prevazat se sem pa tja, bom o tem bravu definitivno razmislil.
eden redkih novejsih avtomobilov, ki bi ga kupil.

edit:
seveda imam v mislih 150 konjskega
Uporabniški avatar
Alfaspider
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

@tribesman:

vse lepo in prav, če tole ne bi bil šele 2. poskus avtomobilske industrije v downsizingu bencinarjev v zadnjih letih (1. je recimo VWjev TSI) oz. fiatov 1. poskus, v katerem ne mislim igrati vlogo poskusnega zajčka. Še posebej zato, ker imam na drugi strani preverjeni JTD motor. Potem je tukaj še tržna vrednost obeh po 5h letih, kjer se z bencinarjem spuščam v neznano, medtem, ko za 1.9 jtd približno vem, kje sem.

Za vozne lastnosti je doma GTVjka, ostalo je samo toliko, da me varno pripelje domov. JTD se pa prav spodobno pelje za svoj razred, kljub nabijanju novinarjev o premalo neposrednem volanu.

in še JTDm pije 6, t-jet pa 8,1l/100 km, vsaj pri mojem stilu vožnje.

Aja BTW ena revija se je obesila na to, da 150KM jtdm preveč zdrsujejo kolesa pri pospeševanju v 1. in 2. prestavi. Mi zna kdo razložiti kako lahko napišeš, da je avtomobilu s 150KM za zameriti, če zakoplje ko nabiješ plin v 1. prestavi. Huh tile italianski inženirji pa res ne vedo kaj počnejo, bi morali že takoj 4x4 noter ruknit. Sorry za offtopic, me včasih malo pogrejejo kakšni članki.
Gasper23
Alfa Junior
Alfa Junior
Kraj: Domžale

Jaz sem mel pirložnost vozit tega bravota 150k, oprema je bila ne veem kera ta sredinksa verzija, motor niti ni bil tolk švoh, poraba za dizla sicer bistveno previsoka in tud bolj mal navora od ostalih zanmk ki imajo 150k, je pa res da se vrti do 6 al kolk že. Mene Bravo ni prepričal. Torej če bi že zbiral da kupim bravota bi moral vzeti opremo sport da bi saj blizu prišel 147, kar pa je 20k€, sicer pa sem gledu na avto.netu da bi dobu tudi že 159 za tak dnar 2 leti staro, počakaš še pol leta pa bi se dal že kako vredu najdit. Sam kakor si že omnu da bi mel rajš bravo klaso ti bi jaz bolj priporočal alfo, jaz mam 147 sem znjo ful zadovoljen laudlink si kupiš in se lahko voziš ure in ure.

To je moje mnenje, ti pa toplo priporočma da narediš vsaj testne vožnje, načeloma avto dobiš skoraj za cel dan tako da ga lahko pregledaš v detajle.
Odgovori
  • Informacija