Alfa 33 1.5 boxer motor

Tehnična vprašanja, ki se dotikajo različnih modelov

Moderator: Tehnika moderatorji

Ziiga
Alfa Junior
Alfa Junior
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ljubljana Bežigrad

No skratka, se bom malo bolj razpisal. JE v povezavi z alfo, vendar se gre za drugo vozilo. Namreč to je VW transporter letnik 73. Motorja zanj nimamo, imamo le menjalnik. Se gre pa tako... Motor bi lahko dali ABX, torej zračno hlajen vw 1.6 štirivalni boxer. Vendar to premore komaj okoli 45-50 konjev. Ker pa bi se vseeno rad normalno vozil, in je ta vw-jev motor tudi težko dobiti, močno razmišlam v smeri alfinega in verjetno tako tudi bo.

Se pravi, čaka me izdelava in upasovanje distančne plošče in modifikacije vztrajnika, da bo to pasalo na vw-jev menjalnik. Me je pa danes spreletela ideja, da bi uporabil (videl v temi alana) alfin menjalnik, saj so polosovine praktično enake. Vendar tu nastopi problem. Bi bilo izvedljivo za 180 obrniti diferencial ali je možna predelava košare menjalnika se pravi, da se le to obrne za 180 stopinj, menjalnik obrne na glavo, tako da bi imel normalno prestavno razmerje, ker 5 prestav za vzvratno vožnjo mi ne pomaga prav dosti, razen to, da bi bil kombi na spredn pogon.

Torej delalo se bo čisto nove nosilce za motor, ker tudi pride druga šasija darovalca. Kolikor je blo videno pridejo nosilci na prednji del motorja, se pravi pri jermenih. Tako, da v avto bo sigurno šlo, gre se sedaj le za problematiko, ali se bol splača izdelava distančne plošče in zajebavanje z lovlenjem prave pozicije menjalnika glede na glavno gred v bloku, ali pretehta predelava menjalnika od alfe in je prenos vztrajnik -> menjalnik sigurna zadeva in tukaj sem potem lahko miren. Nevem kako je narejen menjalnik, če je kej zakompliciranega grem resnično raje distančno ploščo narest. Ampak se vseeno navsezadne bolj nagibam k varjanti alfin motor in alfin menjalnik. Saj ta povezava bo vredu. Glede polosovin so pa praktično skoraj enake kot pri alfi, tako da tu nebi smelo biti nobenih komplikacij, čene je pa skoraj najlažje podaljšati prenos polosi na menjalnik.

Ve kdo mogoče za kakšen poceni motor? delujoč?

Ker se v to nisem kaj prav dosti poglablal me tudi zanima kako je s tem? Ima motor električni vbrizg? je to frgazr verzija? No sej tudi z elektriko ni nevem kakšnega problema, saj bodo vse žice in inštalacija na novo napeljane, ker je trenutno vse že dotrajano.

Najlepša hvala za odgovore. Žiga
Uporabniški avatar
DaviiD
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Maribor
Kontakt:

Od tega kar si napisal je najlazje dobiti menjalnik in motor od alfe in obrnes diferencial.

Kar se pa motorjev tice pa so obstajali:
* 1.3 Boxer twin weber IDF 32 or Dell Orto DRLA 32 86 hp
* 1.5 Boxer twin weber IDF 40 or Dell Orto DRLA 40 105 hp
* 1.7 Boxer twin weber IDF 40 or Dell Orto DRLA 40 117 hp

in pa z elektroniko:

# 1.4 Boxer, 88 bhp (some markets under 1.3 logo)
# 1.5 Boxer, 97 bhp
# 1.7 Boxer 8v, 110 bhp (IE) (no catalizer)
# 1.7 16v Boxer, 137 - 132 bhp (QV)

Najbolje bi bilo ce dobis kaksnega z elektroniko in komplet ozicenjem. Fajn je ze zaradi porabe goriva in zato ker vzge iz prve tudi pri -20 zunaj.

Glede nabave motorja pa bi bil pravi naslov Dare (Nuovolari na forumu).
birdy
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

ce se bos odlocu za alfo ti toplo priporocam 1.5IE -prakticno neunicljiv, edin navora nima bog ve kok

drugace ti pa priporocam da pogledas malo u subarujeve vode EJ20 motor je neunicljiva zadeva z nekaj vec konji kt alfin 1.5 in goro vec navora kot 1.5...komplet s potrebno elektroniko(zice, rac....) se da dobit za nekje 200 eur

kar se tice vzvratne voznje, pa je za subaruja resitev, da vzames menjalnik od leoneta kjer se da dif okol obrnt in gre v (zate) pravo smer

premisli
lp
Uporabniški avatar
Crazy Alfista
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana

Alfa Romeo 145 1.7 8V boxer
Ziiga
Alfa Junior
Alfa Junior

s kastelicom sm tut namreč zmenn in točno za ta motor :) Zdej mene zanimajo predvsem informacije v možnosti predelave. Ker sicer zgodba je taka, na začetku smo bli trije, ki si naj bi delili stroške, ampak so bl kt ne ostali obupal pr obnovi. Nevem kok denarja lih nimam ane, me pa še čaka uff... velik dela. In to d bi se kombi lahko premiku bi mi zelo olajšal delo.

Moje omejitve pri iskanju so bile da je motor zmožn razviti vsaj 130km/h, de nebi blo preveč komplikacij z montažo, po možnosti, da paše na menjalnik, ozr dam drug menjalnik ki s predelavami paše na axe.

Tako da stvari, ki me zanimajo... 1.5 potem pravite, da je vzdržljiv motor? To je tudi ena izmed najbolj pomembnih stvari, ki jih iščem, saj bo kombi le za na morje in občasne počitnice.
Pepsi
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Lahko poveš kakšna je teža tega kombija... Oz če prebereš kakšna je teža v originalu :) :?:
It doesn't matter what you drive, but how you drive it :)
birdy
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

brez zamere, sam na temu motorju ni videt kablovja - je kdo explicitno vprasal ce se kablovje dobi poleg? pa racunalnik in vse ostale pripadajoce pripetije

ps
poisci strani, ki opisujejo(dosti bolj obicajno) predelavo T1/2/3/4 v subaru xy motor, pa si dobr preberi, ker potreboval bos prblizen enake prijeme(vpetja motorjev so in pr alfi in subaruju podobna) - ce slucajn srecam kako tako stran ti prlepim sem
Uporabniški avatar
GTAm
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Postojna

Pepsi napisal/-a:Lahko poveš kakšna je teža tega kombija... Oz če prebereš kakšna je teža v originalu :) :?:
Masa Pepsi....masa.
Ziiga
Alfa Junior
Alfa Junior

Pepsi kombi tehta cirka okoli 1500kg z motorjem, torej ni tako težak.

birdy sm videl, in pri kastelicu so mi zatrdili, da ima to vse v skladišču, tako da to nebi smel biti problem.
Drugače sem pa že dosti prebrskal za takšnimi projekti, vendar jih nisem našel. Povsod so le slike, da bi pa bil objavljen potek modifikacij. Dejansko je vpetje motorja zadnja stvar, ki me skrbi, oziroma me NE. Jaz samo potrebujem informacije, če se da diferencial pri alfinem menjalniku zasukat. Oziroma če ima kdo kakšno idejo kako glede prenosa.

Žiga
Uporabniški avatar
Crazy Alfista
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana

masa je kar ogromna za ta motor 1.5

sej 33 dobr gre, sam je pa masa avtomobila dobirh 900 kilogramov

glede diferenciala pa ne vem :cry:
Alfa Romeo 145 1.7 8V boxer
Uporabniški avatar
Grilzz
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Lj

Dvomim da hoče podirati s kombijem hitrostne rekorde, ampak le slediti prometu in ne delati guzve v vsak mali klanec.
Vsekakor je 100KM za to boljše kot tistih 50.
"Anyone who has driven anything from an Alfa 75 to an old Giulia Super or GT Junior will know their real magic lies in the way they come alive in the corners."
birdy
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

slabih 90km :)

sam je tezji tale transporter tvoj kt sm mislu

kar se tice manjalnika pa pr 33 99% NE gre obrnt diferenciala, da bi se vse skp vrtel v pravo smer

koker vem se motor od alfe in VW vrtita v isto smer, tko da ce das vmes adapter plato bi ti moral oroginalen menjalink it gor
Ziiga
Alfa Junior
Alfa Junior

Kt sm že povedov je moj cilj avto sam postavt na 4 kolesa, z obnovljenim plehom in šasijo, ter da se pelje, neki zaneslivga in da gre. Tko kt je blo povedan, nočm delat gužve, neki normalni pospeški, končna pa tm cirka 140.

Glede teže kombija, se mi sploh ne zdi velika za tašn "bus". Se tut s predelavam ne da obrnt diferenciala?

Edina stvar kar me skrbi zarad menjalnika vwja je kako bi se kej ujemala sklopka, vztrajnik in osovina menjalnika.
birdy
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

ta letnik avta je kr tezek - pa kje si drgac dobu podatek(men se ga ne da iskat) ker tisto v prometni direktno pozabi....mamo par avtov k so isti model z enako opremo pa razlicne mase vpisane v prometno

glede menjalnika itd mas pa vw klub oz hrosc klub (celo ime: klub zracnohlajenih boxerjev), tam prasej ce je kdo to ze naredu(sam pricakuj, da te bo keri malcek zafrkaval(ker to je po njihovo bogoskrunstvo....
Ziiga
Alfa Junior
Alfa Junior

sm na tistmu forumu, in na klub vw dolenska, sam še noben se ni spravu tega delat. Večina napade 2.1 WBX motor ponavadi, in ga predela. Samo cena tega motorja je precej visoka napram dejanski moči in tudi motor je težko najti. Se pravi da tudi delov ni za dobiti in je cena tudi temu primerna.
Odgovori
  • Informacija