To ni nc narobe, imas avto k nima kaj prevec moci in navora in ga klima zjebe (isti problem). Za klimo so nekak najbolsi dizli oz. katerkol avto z dosti navora v nizkih obratih.
Ampak vsaj vroce nam ni, drugi vecinoma se klime nimajo, majo pa nemca v garazi.
Izguba moči se pozna tudi meni pri moji 2.0, prav tako pa pri novem dizlu z 170km.
Se pri skoraj vseh malo pozna, ampak to ne bi smelo biti preveč. Najbolje je da najdeš en podobno Alfo, greš na eno probo z njo in vidiš koliko se tam pozna.
Tako boš najlažje ugotovil, če pri tebi ni prevelika izguba moči
Sam imam 1.4 boxerco, pa se na prostem teko lepo cuti ko pozenes klimo.
Ima pa boxerca (mogoce tudi drugi modeli) zanimivo izvedbo, namrec, ko recimo stojis pri semaforu, ali kje drugje, in v tistem trenutku ko speljes, klimo za trenutek izklopi, da da zadosteno kolicino navora za speljevanje, hitro za tem pa klimo zopet pozene. Sam nimam obcutka da bi z klimo kaj vec pila, saj pije ze brez dovolj .. he he ...
Manjsi avti imajo vecinoma elektro gnan kompresor. Kako se to teoreticno razlikuje niti ne vem, vem pa, da je Punto 1.2 60KM cisto lepo vozil tudi s vklopljeno klimo.
Lahko pa tudi da alternator slabo polni akomulator,ko pa prižgeš klimo je pa še slabše.To se je meni naredilo,ko sem se peljal proti LJ.Imel sem občutek kot da cel avto nekaj bremza.Pridem na cilj opravim svoje in avto ni več vžgal.Kličem AMZS, pridejo ga na kable vžgejo,pomerijo polnjenje alternatorja in voila-slabo polni,klima mu je pa le še pomagala do končnega rezultata.
Občutek je ko prižgeš klimo, ali pri Twingu z 60km, ali Audiju z 250km, ali dizlu z 200 km podoben. Malo se čuti, ampak malo, toliko da veš da je vklopljena.
Malo se pozna še z leti uporabe avtomobila, samo 30% moči ti pa v normalnem stanju ne sme pobrat.
Je pa možno da če niso opravljani servisi, slabe svečke, da če imaš kje kako slabo maso, kotakt ......... da klima samo ojača vse skupaj in se res pozna malo preveč
Zato sem ti pa napisal da pojdi testirat, pojdi se peljat z nekom, ki ima po možnosti Alfo 145 1,6 z klimo, pa boš videl, kaj dela tvoja, kaj njegova