Nakup rabljene GT - kaj je treba paziti?

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Kakor jaz vem je Heel/Toe v novejših Alfah in na splošno v večini avtomobilov samo pobožna želja, ker je elektronika narejena tako, da ko pritisneš zavoro avtomatsko "izklopi" gas...
iKst
Alfa Member
Alfa Member
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Trbovlje
Kontakt:

Hmm...ne vem. Jaz v swiftu redno prakticiram, pri malo hitrejši vožnji. Prav tako left foot braking. Vozil sem tudi nekaj drugih avtov, ki imajo gas krmiljen elektronsko (brez zajle) pa se tudi da (novejši BMWji, seat leon...)

Pri C5 od mame je zadeva bolj komplicirana. Gasa ne izklopi, ampak je stopalka tako neodzivna, da je treba pol sekunde držat da se sploh kaj pozna na obratih :) Podobno je pri nekaterih dizlih. Ampak itak nima veze, glede na to, da niso športni avtomobili.
cresh
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Litija

ha šele zdele vidu tvoj nick. Ti si un iKst k je mel črnega mat S13 in potlej belga bimerja. Mam prov, ne :D ?
iKst
Alfa Member
Alfa Member
Kontakt:

Ja. BMWja sta bila 2, oba iste barve :)
king4ever
Alfa Junior
Alfa Junior

Jaz sem tudi študiral med dizlom pa bencinarjem, pa sem se pol odločil za bencinarja, ker po hitrem izračunu ne delam letno tlko kilometrov da bi se mi dizel splačal. Mašina je 1.8TS, poraba povprečno 9-10 litrov z zimskimi gumami - pretežno mestne vožnje, na daljše relacije pade tam pod 9 litrov, kar pa se mi ne zdi neke dosti, ker pač ne nasedam raznim diezel foram o tem kako avto pije samo 5 litrov.
Photoblaz
Alfa Member
Alfa Member

GT 1,9 JTD je v izračunani porabi v 8650km porabila točno 6,73l/100km, od tega 4550 km z letnimi gumami, ostalo z zimskimi. Razlika med letnimi in zimskimi je 0,5l /100km.
Voženo 1/3 relacije in 2/3 mestne vožnje.

Upam da pomaga za primerjavo med dizlom in bencinarjem.
Miholl
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 156 sw
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

Porabo imaš zelo podobno kot jaz na 2.4 Mjetu v 156...
iKst
Alfa Member
Alfa Member
Kontakt:

Jaz grem jutri še enkrat gledat tisto 2.0 selespeed. Peljem na pregled na servis, pa če bo vse OK jo vzamem.

Sicer računam, da je razlika v porabi cca 3 litre na relacijah pri zmerni vožnji (JTD cca 6, JTS cca 9), kar pomeni na mesec slabih 100€ več. Ni se pozna, ni pa tako kritično.
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Kaj pa pogostost servisov? JTD ima na 20k in 120k kaj pa JTS?
iKst
Alfa Member
Alfa Member
Kontakt:

Nimam pojma, predvidevam da na 15k, jermeni pa nekje okoli 80 do 100k.
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm
Kraj: Puconci

@iKst: 2.0 motor z neznano zgodovino, neznanim servisiranjem in selespeed menjalnikom po super-duper ugodni ceni? ti pa dobesedno rineš v težave, ane? motorj je že bil enkrat menjan, zdaj pa se še vprašaj zakaj je bil in ali je bilo s tem ki je trenutno not delano isto...potem te čaka presenečenje na cesti, tak kot mene...

jaz bi na tvojem mestu še par noči prespal nad idejo nakupa tegale GT-ja...pa ne mislim nič slabega, lahko da je avto odličen, ampak kot vsi vemo, odlične alfe imajo odlične cene, ki nikakor niso nizke. odlične alfe imajo tudi znano servisno zgodovino.

če že 2.0 + SS, potem obvezno z garancijo popravil in vzdrževanja, ker 2.0 so preveč psi od motorja, da si misliš:"eh, pa saj bo, pa saj je vredu, tudi če ga je kdo malo kdaj..."

samo toliko, da ti ne bo žal nakupa alfe, ker so res odlični avtomobili, ampak od tapravih lastnikov :wink:
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm

iKst napisal/-a:Nimam pojma, predvidevam da na 15k, jermeni pa nekje okoli 80 do 100k.
jermeni na 60.000 oz. 3 leta po novem, ker jih je strgalo pred prejšnjo mejo.

citiram: "IMPORTANT NOTICE FROM ALFA ROMEO
As of 13/11/2006 the official service interval on cambelts on 1.6l, 1.8l, 2.0l Twin Spark engines and 2.0l JTS engines in all models has been reduced to 36,000 miles or 3 years, whichever is sooner."

the alfa workshop
iKst
Alfa Member
Alfa Member
Kontakt:

alfa_samec, hvala za opozorilo :)

Ampak, kot sem že napisal. Avto zgleda OK, ne samo za to ceno ampak na sploh. Sem v zadnjih dneh videl nekaj bistveno dražjih, pa ni nujno, da so kaj boljši (prej nasprotno). Nenazadnje je pa slabih 10 jurjev niti ni tako nenavadna cena za trenutne razmere in 2.0 bencinski motor.

Mogoče se res kdaj preveč brezglavo zapičim v kakšno stvar, ampak tole se mi zdi dober deal. Na servisu bom itak avto videl še od spodaj, pa mehaniki bodo svoje povedali. Če bo vse v mejah normale ne vidim razloga za skrb.

Kaj misliš s tem da so 2.0 psi? A je znano, da radi ribnejo al kaj? Motor v tej je sicer slišat in videt zelo OK. Spušča vse prave zvoke, lepo se vrti, lepo potegne...
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

iKst napisal/-a:alfa_samec, hvala za opozorilo :)

Ampak, kot sem že napisal. Avto zgleda OK, ne samo za to ceno ampak na sploh. Sem v zadnjih dneh videl nekaj bistveno dražjih, pa ni nujno, da so kaj boljši (prej nasprotno). Nenazadnje je pa slabih 10 jurjev niti ni tako nenavadna cena za trenutne razmere in 2.0 bencinski motor.

Mogoče se res kdaj preveč brezglavo zapičim v kakšno stvar, ampak tole se mi zdi dober deal. Na servisu bom itak avto videl še od spodaj, pa mehaniki bodo svoje povedali. Če bo vse v mejah normale ne vidim razloga za skrb.

Kaj misliš s tem da so 2.0 psi? A je znano, da radi ribnejo al kaj? Motor v tej je sicer slišat in videt zelo OK. Spušča vse prave zvoke, lepo se vrti, lepo potegne...
ja, 2.0 so znani po tem, da ribajo lepo po vrsti. sploh ob nemarnem lastniku ki ne kontrolira olja in ga menjava na več kot 10.000 km (čeprav so ribnili tudi tistim, ki so ga in bili res vzorni alfisti). malo uporabi Search funkcijo in boš o 2.0 motorju našel toliko "zanimivega" da se boš lepo nabral. je pa znano tudi to, da imajo baje konstruktorsko napako (sploh serija 16201 in 32xxx, o tem ti zna uporabnik Ozi kaj več povedat. pa mislim da Unicorn tudi), zaradi katere ribajo na določenih cilindrih. poleg tega, da ležaje obrablja preveč in jih je že marsikateremu (tudi meni) zavrtelo, pa je lepo šel avto na popravilo oz generalno obnovo motorja. in verjemi mi, ojnični ležaji se ne vidijo na zunaj, kako so obrabljeni...pa ti lahko mehanik pove kar če...tudi moj je lepo potegnil, lep zvok, lepi pospeški...in potem ribato.

če bi jaz kupoval na tvojem mestu, bi vzel 1.9 dizla, ki je baje zelo dober, čeprav je traktor :lol:

pameten nakup ti želim
iKst
Alfa Member
Alfa Member
Kontakt:

Spet hvala za opozorilo. Do zdaj nisem nikjer našel nič slabega o JTS motorjih. Sem predpostavljal, da so solidni, ker narediti 2.0 motor s tako močjo danes res ni nobena umetnost.

Glede na napisano me je že vse skupaj minilo. Tudi meni so ojnični ležaji skrajšali življenje za par let. Prav nič ne pogrešam tistega groznega zvoka.
Odgovori
  • Informacija