Sam peljem k pooblaščencu na "pregled" in mu ga plačam. V kolikor mi želi prodati "okvarjeni" del za Ohoho€, se odločim za menjavo morda drugič.
Vmes se pozanimam za cenami, sam nabavim originalni nadomestni del za manj kot 1/3 njegove cene, ter kasneje menjam sam.
Seveda je to v kolikor ne gre za nekaj posebej vijačenja po avtu, posebne pripomočke in podobno. Recimo, da karkoli ima veze z zavorami in krmilom nikoli ne grem delat sam, ampak prepustim njim in pač plačam kolikor pride.
V primeru LMM, raznih stikal, ali karkoli podobnega... termostata, EGR,... pa me pooblaščenec ne vidi nikoli več. Lani sem jim pustil kar zajeten kupček denarja, ker sem pač bil budala in želel da se odpravi ena malenkost ki me je motila.
Izkupiček je bil sledeč:
- menjava vžigalnih kablov (2.0 TS)
- menjava LMM (original)
- menjava termostata
- menjava lambda sonde
- bencin filter
- menjava amortizerjev zadaj (ampak to je moja druga muha)
- menjava ležajev zadaj (v povezavi z drugo muho)
Mislim, da je bilo kar nekaj € v igri ter še nekaj drugih delov, ki se jih sedaj ne spominjam več (a imam račune zanje). Recimo da sem za odpravo rahlega mrzlega "cukanja" ali recimo temu res rahla izguba moči prvih nekaj metrov vožnje (ki sem ga opazil le jaz in nihče drug) zapravil kakšnih 900€, nisem pa bil upoštevan, ko sem hotel odpravit to zadevo z druge (cenejše) strani najprej. V dveh mesecih sem tako zmetal stran (mimo podvozja, ki tu ni všteto) pooblaščencu eno takšno povprečno SLO plačo. Pa ni bilo nič boljše. Skoraj sem se že sprijaznil, ko sem letos pred kakšnim mesecem sam naročil 2 tipali za temperaturo (za zrak in vodo, kar sem predlagal pooblaščenemu serviserju že takoj ob prvem obisku, pa bil "ignoriran") ter ju potem še zamenjal. Rabil sem 33€ za dele in pol ure mojega časa (skupaj s pripravami in bandidosom) da sem napako lepo odpravil sam. Nisem se oziral katero tipalo je okvarjeno, ampak lepo zamenjal obe - zadeva rešena in Spiderca gre kot mora. Celo uporabnica (moja boljša polovica) opazi razliko - torej zadeva res rešena.
Pooblaščenca s tem menim, da nisem "prinesel naokoli" ali kakorkoli drugače na*egnil, saj je dobil svojo storitev prav lepo plačano. Denar je moj in porabljam ga tako kot se meni zdi. Lahko pa opaziš "užaljenost" serviserja naslednjič, ko vidi da je del lepo zamenjan, pa da ni od tega on nič kasiral. Takšno pač je življenje. Vzemi ali pusti. Če me bo htel še drugič videt, bo opravil storitev strokovno, pa se morda bolj potrudil zame - js nosim denar, torej bi moral biti js car - pa pri naših serviserjih na žalost takšno mišljenje izginja. Potem moram bit js počaščen da se spravi popravljat mojo "kripo".

...in ne kupim raje novega avta, ki ga ima v salonu - po tem ključu sem že apriori vreden 40% manj kot tisti izbrani kupci.
To, da imaš okvarjen EGR, bi popravil s kakšnim kolegom. Pač avto ni vozen tisti dan, a prihranil boš ogromno. Če si tehnični tip, pa imaš "starega" (JTD) dizla, lepo dobiš EGR ter ga sčistiš, naslednji dan pa zablendiraš in je (naslednji dan = toliko da vidiš da avto gre normalno).
Ko boš dobil EGR dol, ti bo jasno kako zapacan je lahko in da ni čudno, da te zajebava. Na forumih je kar nekaj gradiva kako in kaj (celo slikovnega), tako da se lahko lotiš. Pogoj je, da si tehničen in logičen tip. Drugače lahko takšnemu tipu poveš in morda slikovno prikažeš kako in kaj.
V najslabšem primeru boš pač šel na pooblaščenca. Če se ti ni ubadat s tem, raje pojdi direkt tja, da si ne zjebeš česa kar ne bi blo treba.
Pa je zopet šlo nekaj minut za moj dolgi post