Zanima me ce je ze kdo opazil neenakomerno obrabo zadnjih gum na AR 156 sw in sicer imam precej manj profila na notranji strani gum v sirini pribl. 2 cm - na obeh isto se pravi da so kolesa takole : /---\
dimenzije 215/45/17
optika je spredaj ok, zadaj pa se ne da nic nastimat.
Mogoce problem nastane samo pri tej dimenziji in ce je avto znizan?
(zimske 15' se mi pac niso tako obrable)
Dejstvo je da sam camber nikoli ne bo povzročal hudih težav. Problem se pojavi zaradi stekanja in/ali zaradi obrabljenih rok ki imajo preveč znucane gumice in zadeva preveč diha. S tem pa se med vožnjo stek spreminja preveč.
Na splošno je tako da se stek nastavlja tako da so med vožnjo kolesa poravnana. Oziroma imajo stek čimbližje 0. Ker gre za FWD avto prednja kolesa vlečejo avto za sabo, zato med vožnjo silijo v "negativni stek" (toe-in) in posledično je potrebno za optimalno obrabo nastaviti stek na zelo rahlo navzven.
Pri zadnjih kolesih pa je zadeva drugačna, saj se kolesa vlečejo za avtom. In je treba zadaj stek nastaviti ravno obratno kot pri prednjih kolesih.
Če je avto RWD razmišljamo podobno, le da se vse prezrcali.
Če je AWD in je razpored moči 50:50 je stek načeloma lahko nastavljen na 0. Vendar je redko tako in so potrebne "minimalne" spremembe...
Tako da najprej preveri kako je s tvojimi rokami in z njihovo zračnostjo. Če je kaj zračnosti bo treba menjati. Če ni zračnosti pa nastavi stek spredaj na 0 ali minimalno v + (skupni stek ne več kot 0°08'). Zadaj pa nastavi skupni stek na -0°30...
black napisal/-a:Če je pa tako, je pa moja napaka...
Skozi sem imel v mislih da je na vseh štirih prečnih rokah štelnga.
Rešitev bi bila tudi to
Lancia Kappa ima tako narejeno
tako sem imel tudi na moji lanci - sicer THEMA (na vseh štirih kolesih) in prav zato sem sel na optiko, da bi to resil ampak, kot sem ze omenil, z vulkanizerjem nisva najdla nic takega s cim bi se dalo kaj nastimat, zato sem tudi sam pomislil, da bo slo za "luft" v rokah (izkusnja na sprednijh pac )
..sej gre najverjetneje za minimalen luft a na takih gumah in dimenzijah se pozna...