MAF?? Al kaj? (Avto nikamor več ne gre)

Tehnične teme o modelih 164 in 166

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Rock
Alfa Junior
Alfa Junior

Pozdravljeni vsi skupaj!

Že nekaj časa na avtu (AR 166, 3.0 V6 - Sportronic) opažam, da gre zadeva vedno slabše. Zasledil sem, da je zato lahko kriv MAF?

A vendar se mi zdi čudno, saj avtomobil odlično vžge, ne cuka in ne kadi. Tudi olja ne pije nič ali skoraj nič ( v 10.000km je še vedno na full).

V glavnem, zadeva je ratala precej požrešna ( Od začetka 12-13l, sedaj 15-16l) in popolnoma počasna 10,5s do 100, končna hitrost okoli 220km/h in podobno. Glede na to, da je pred zimo skočila do 100 v 8s in dosegla skoraj 250 km/h je to popolnoma porazno.

Izgleda kot bi vsaj 100 konjev pocrkalo...

Morda kdo ve kateri mehanik bi to lahko sprobal (če je to kupim nov MAF, drugače ne), ali je imel kdo od vas že take probleme in na splošno, ali je sploh možno, da je za tako veliko razliko kriv MAF??

Hvala za odgovore.
Uporabniški avatar
vesoljc
Alfa Freak
Alfa Freak
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Kranj, Celje

Lahko je maf ali pa tudi lambda sonda. V večini primerov je pri 166tki MAF, bi rekel da so sanse zlo dobre...edini problem je da je fino da je orginal, ki pa ni poceni....pokliči avto triglav al kaj so ze pač uradni uvoznik za ar, fiat....bo ceneje kot na servisu
Pepo
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Ljubljana

Čeprav menda svoje delo solidno opravljajo tudi drugi MAF (menda zlasti nek Boschev, ki je sicer delan za VW), je res najbolje kupiti original. Najhitreje in najceneje ga po mojem vedenju zrihta Zega, ker daje na ceno cca. 20 % popusta.
Rock
Alfa Junior
Alfa Junior

Hja...

Danes sem se lotil čiščenja MAF-a. Pa mi očitno ni preveč dobro uspelo. Zadevo sem ščistil z alkoholom in vatiranimi palčkami (v bistvu sploh ni bil umazan) in zmontiral nazaj.

Tudi kontakte sem našprical s kontakt-sprayem

Zadevo sestavil skupaj...je sicer užgalo ampak performanse so bile še slabše (tudi lučka za vbrizg je gorela - prej ni), ko sem v prvi pohodil do konca je avto crknil - očitno ga je zalilo.

Avto sicer vžge takoj ampak takoj spet ugasne (teče morda 2 sekundi)

Še enkrat sem ščistil MAF (ker sem mislil, da sem pač kaj zajebal), zložil skupaj - avto je vžgal. Pustil sem ga pod štantgasom kakih 10 min...potem je spet crknil in ista zgodba. Po lastni neumnosti grem jutri na avtobus...:)

Je za odšravfat svečke veliko dela?
Uporabniški avatar
andreiro
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Dravograd

en moj kolega avtomehanik mi je povedal za način kako ugotovi ali je lambdna sonda hin in sicer da izpušni plini smrdijo z nekim prav posebnim vonjem, probaj to mal povohat, vem da zveni zelo smešno sam je pa menda zelo učinkovito, sam mi pa ni jasno kk bi lahk zdej določo a je to tak smrad( vsaj js verjetno ne bi mogo) upam da sm kako pomagal
bivša alfica
145 1.6 boxer
Uporabniški avatar
Overs[t]eer
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 156 3.2 GTA
Kraj: Ljubljana

Kako deluje z odklopljenim MAFom?
moofdi
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: GT 2.0JTS
155 3.0 V6 24V
Kraj: Radovljica

Pepo napisal/-a:Čeprav menda svoje delo solidno opravljajo tudi drugi MAF (menda zlasti nek Boschev, ki je sicer delan za VW), je res najbolje kupiti original. Najhitreje in najceneje ga po mojem vedenju zrihta Zega, ker daje na ceno cca. 20 % popusta.
Z MAFa se prepišejo cifre dol, pa se vzame identičen Boschov senzor, je El Barto pisal o tem v svoji temi, pa tud jst sm si tako zrihtal nov MAF. Kakšen VW v alfi, ne ga srat... :roll:
Če je ravno, ni zabavno.
Alfa sport
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Rock napisal/-a:Hja...

Danes sem se lotil čiščenja MAF-a. Pa mi očitno ni preveč dobro uspelo. Zadevo sem ščistil z alkoholom in vatiranimi palčkami (v bistvu sploh ni bil umazan) in zmontiral nazaj.

Tudi kontakte sem našprical s kontakt-sprayem

Zadevo sestavil skupaj...je sicer užgalo ampak performanse so bile še slabše (tudi lučka za vbrizg je gorela - prej ni), ko sem v prvi pohodil do konca je avto crknil - očitno ga je zalilo.

Avto sicer vžge takoj ampak takoj spet ugasne (teče morda 2 sekundi)

Še enkrat sem ščistil MAF (ker sem mislil, da sem pač kaj zajebal), zložil skupaj - avto je vžgal. Pustil sem ga pod štantgasom kakih 10 min...potem je spet crknil in ista zgodba. Po lastni neumnosti grem jutri na avtobus...:)

Je za odšravfat svečke veliko dela?
Drugič si pa prej preberi. O teh MAFih in morebitnih čiščenjih je bilo že veliko napisanega. Vatirane palčke okol tiste žičke... jaoooo.
Tipični sinptomi odpovedi MAFA so, da nekako od 4000 obrt/min avto ne gre in ne vleče.
Naj me kdo popravi, če se motim .... original (v uradni servisni mreži) MAF je možno kupiti na dva načina .... kupiš novega ... ali pa daš starega v račun ... za nižjo ceno novega seveda. Ko sem se jaz zanimal (ne zase) za MAF je bil Bosch kar cca 20% dražji od originala.
Če hočeš kaj prišparat na naslednjem MAFu prični bolj pogosto menjati zračni filter. Na 40000km je že malce pozno.
Glede sveč .... če imaš nekaj znanja ti bo uspelo ... sploh zadnje tri so nočna mora in brez podiranja sesalnega dela (tiste škatle na kateri piše alfa romeo) ne bo šlo.
Če bi bile sveče ali ena izmed njih bi ti avto trokirat in najbrž niti 220km/h ne bi spravil skupaj.
Glede na to kako si se lotil MAFa ti vseeno priporočam obisk mehanika, ki se nato spozna.
Rock
Alfa Junior
Alfa Junior

Hja, na Mazdi ni bilo takega problema...spucal in zadeva je klapala...

Danes zjutraj je sicer vžgal. Vendar lučka ostaja, očitno sem si po neumnostii prislužil nov MAF.

P.S. Svečke sem mislil odšraufat v primeru, da so zalite, ne zato, da bi s tem izboljšal performanse.
Uporabniški avatar
sofoiks
Alfist
Alfist

probaj se odklopit akumulator za vsaj eno uro raje vec in potem spet probaj to dostikrat deluje. Vsaj pri meni je ko ni hotel ventilator nehat delat na hladilniku :)
Rock
Alfa Junior
Alfa Junior

V glavnem...stvar je taka.

Zamenjan je bil MAF, ščiščeni injektorji, obenem narejen tudi servis. Avto gre res bolje, še vedno pa to ni to kar bi hotel (9s do 100, 240km/h končne). Verjetno je razlog tudi v feltnah (235/35-19) in temu, da se vozim na plin.

Konec koncev se nimam kaj pritoževat, če gre malo slabše saj se vozim vsaj pol ceneje :D

Kolikor je po eni strani avtomatski menjalnik fajn (človek lahko normalno je sendvič, telefonira, šlata sopotnico za koleno ipd...) po drugi strani od njega ni za pričakovat nekih blaznih pospeškov.

Če bo kakšna ugodna šansa menjam za 3.0 166-ko s 6 gang shaltgetriebe...
Uporabniški avatar
žival
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Litija

Avtomatik v 166 žal ni sposoben premakniti avta do 100 na uro prej kot v 9ih sekundah in bo tole kar normalno, sploh pa če imaš še takšna kolesa gor.
Alfa sport
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Rock napisal/-a:V glavnem...stvar je taka.

Zamenjan je bil MAF, ščiščeni injektorji, obenem narejen tudi servis. Avto gre res bolje, še vedno pa to ni to kar bi hotel (9s do 100, 240km/h končne). Verjetno je razlog tudi v feltnah (235/35-19) in temu, da se vozim na plin.

Konec koncev se nimam kaj pritoževat, če gre malo slabše saj se vozim vsaj pol ceneje :D

Kolikor je po eni strani avtomatski menjalnik fajn (človek lahko normalno je sendvič, telefonira, šlata sopotnico za koleno ipd...) po drugi strani od njega ni za pričakovat nekih blaznih pospeškov.

Če bo kakšna ugodna šansa menjam za 3.0 166-ko s 6 gang shaltgetriebe...
Dobr, da na koncu poveš, da imaš plin.
A si se kdaj vprašal, da zaradi plina avto ne doseže 240 km/h pa, da je zadeva kakšno desetinko počasnejša.
Odvisno, kako so ti avto oz. plinski sistem nastavili. Da se marsikaj nastaviti.
Rock
Alfa Junior
Alfa Junior

Je bilo merjeno s pogonom na bencin. Plin imam pa tako nastavljen, da gre avto verjetno kar isto...mam pa porabo kakšen liter več kot bencina.
Uporabniški avatar
veloce
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo 156 1.8 16v TS Sport Pack 02
Alfa Romeo 159 2.0 SW TI 2.0 Mjet
Kraj: Ajdovščina

Mogoče neumno vprašanje. Nisem kak mehanik, ampak a je MAF senzor pretoka zraka al kaj?
Slika
Odgovori
  • Informacija