Moderator: Tehnika moderatorji

Napisal si točno to kar tudi sam mislim in sem po delčkih napisal že po drugih forumih. Ampak nekaj pa je vseeno za priznat, karakterja alfinih bencincov pa dizli najverjetneje ne bodo nikoli dohajali.AlfaJTD napisal/-a:Dodajam še svoje skromno mnenje:
Več kot dve leti sem vozil 156 1.8, pred kratkim sem imel priložnost vozit JTD M-jet 140 KM (cca 300 km). Na žalost še nisem vozil JTS, zato te primerjave ne morem dat, lahko pa povem še nekaj besed o navadni 1.9 in 2.4 JTD.
Bencinar je malenkost močnejši v najvišjih vrtljajih, sicer pa je do 4000 rpm zelo zaspan motor, od tam naprej je precej bolj živahen in odziven. V vsem ostalem je M-jet kategorijo višje, jaz sem bil enostavno navdušen. Odzivnost je dobra, šeststopenjski menjalnik je odličen, tudi zvok je bistveno boljši kot v navadni JTD, razlika v porabi z 1.8 pa več kot 3 l/100 km. Edina stvar, ki se pri JTD ne obrestuje je vrtenje do rdečega polja, bencinar pa je tam najbolj "srečen". Navaden 1.9 JTD je sicer zelo dober motor npr. za Fiat Stilo, ki ga vozim, ampak za Alfo nima (še čisto) pravega značaja in premalo moči. To so naredili z M-jet, ki je v celoti z menjalnikom gledano celo boljši od 2.4 JTD 8V.
Moje priporočilo:
Izbira motorja je torej odvisna predvsem od načina vožnje. Jaz ne maram (več) vožnje pri visokih obratih, vseeno pa želim dovolj moči in odzivnost pri nižjih vrtljajih, zato mi je dizel pisan na kožo.
Če torej voznik Alfe, ki jo kupujete ne more "živet" pod 6000 rpm in ne more počakat, da se motor ogreje preden ga vrti, potem priporočam bencinca - JTS, sicer pa priporočam JTD Multijet. GT coupe bo imela motor 1.9 JTD M-jet s 150 KM in če se ne motim kasneje tudi 2.4 M-jet 175 KM.
LP
AlfaJTD napisal/-a:Se strinjam z zupi-jem. Tud jest nikol več na bencinarja, zadovoljen sem bil z vsemi JTD-ji, ampak M-jet ima še bolj športni značaj. Motor se vrti z lahkoto in ma bistveno manj upora proti vrtenju kot navaden JTD. Morda je za to zaslužna nova konstrukcija motorja al pa 6-stopenjski menjalnik, mogoče oboje. Tistim, ki vam je 140KM premalo, počakajte na 2.4 in jo testirajte.
Kar se tiče karakterja (za Teo-ta) je pa odvisno kaj s tem misliš in kaj pričakuješ od motorja. Res je, da ima bencinar določene prednosti, ampak v veliko situacijah se hitreje (in bolj športno) pelješ s "traktorjem". Tudi kar se tiče zvoka nimam več nikaršnih pripomb.
LP
PS: dokler ne bom spet imel Alfe, si ne upam podpisovat kateri avto vozim.

Po forumu brskajo: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti