1.8 TS vs 1.9 JTD M-jet

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

Bi izbrali alfo dizla ali bencinaca?

Dizla
36
48%
Bencinca
39
52%

Skupaj glasov: 75
Giorgio Armani
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0

V tvojem primeru bi vzel ziher dizlco.Za 30.000 na let ni debate.
Lp G.A.
Uporabniški avatar
Teo
Moderator
Moderator
Kraj: Slovenska Bistrica
Kontakt:

Avto ni zame, ampak za mojo mamo. In sicer si želi GT coupe in kolikor jo poznam, vem da se ne bo odločila ne za 1.8ts ne za 1.9jtd. Motor bo vsaj 2.0JTS, a ob razmišljanju o tem avto se mi je porodila zgoraj opisana dilema. Vseeno hvala za vse odgovore :)
Uporabniški avatar
AlfaJTD
Alfa Member
Alfa Member

Dodajam še svoje skromno mnenje:
Več kot dve leti sem vozil 156 1.8, pred kratkim sem imel priložnost vozit JTD M-jet 140 KM (cca 300 km). Na žalost še nisem vozil JTS, zato te primerjave ne morem dat, lahko pa povem še nekaj besed o navadni 1.9 in 2.4 JTD.
Bencinar je malenkost močnejši v najvišjih vrtljajih, sicer pa je do 4000 rpm zelo zaspan motor, od tam naprej je precej bolj živahen in odziven. V vsem ostalem je M-jet kategorijo višje, jaz sem bil enostavno navdušen. Odzivnost je dobra, šeststopenjski menjalnik je odličen, tudi zvok je bistveno boljši kot v navadni JTD, razlika v porabi z 1.8 pa več kot 3 l/100 km. Edina stvar, ki se pri JTD ne obrestuje je vrtenje do rdečega polja, bencinar pa je tam najbolj "srečen". Navaden 1.9 JTD je sicer zelo dober motor npr. za Fiat Stilo, ki ga vozim, ampak za Alfo nima (še čisto) pravega značaja in premalo moči. To so naredili z M-jet, ki je v celoti z menjalnikom gledano celo boljši od 2.4 JTD 8V.
Moje priporočilo:
Izbira motorja je torej odvisna predvsem od načina vožnje. Jaz ne maram (več) vožnje pri visokih obratih, vseeno pa želim dovolj moči in odzivnost pri nižjih vrtljajih, zato mi je dizel pisan na kožo.
Če torej voznik Alfe, ki jo kupujete ne more "živet" pod 6000 rpm in ne more počakat, da se motor ogreje preden ga vrti, potem priporočam bencinca - JTS, sicer pa priporočam JTD Multijet. GT coupe bo imela motor 1.9 JTD M-jet s 150 KM in če se ne motim kasneje tudi 2.4 M-jet 175 KM.

LP
Uporabniški avatar
AR-146
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: ljubljana

jep 1.9 bo mel 150 , 2.4 pa 175km kar zna trgat
Uporabniški avatar
smolko
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Radovljica
Kontakt:

Že "navaden" 1.9 JTD se fino pelje, kaj šele ko imaš 150PS pod haubo :loljeah:
Uporabniški avatar
AR-146
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: ljubljana

jst nasledno k kupm bo zihr jtd upam da 16V
Zadnjič spremenil AR-146, dne Po Nov 17, 2003 4:57 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
racingboy
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Unec
Kontakt:

JTD je zakon avto 16V pa res trga, če daš pa še kak čip not mora pa res it :D
Uporabniški avatar
Teo
Moderator
Moderator
Kontakt:

AlfaJTD napisal/-a:Dodajam še svoje skromno mnenje:
Več kot dve leti sem vozil 156 1.8, pred kratkim sem imel priložnost vozit JTD M-jet 140 KM (cca 300 km). Na žalost še nisem vozil JTS, zato te primerjave ne morem dat, lahko pa povem še nekaj besed o navadni 1.9 in 2.4 JTD.
Bencinar je malenkost močnejši v najvišjih vrtljajih, sicer pa je do 4000 rpm zelo zaspan motor, od tam naprej je precej bolj živahen in odziven. V vsem ostalem je M-jet kategorijo višje, jaz sem bil enostavno navdušen. Odzivnost je dobra, šeststopenjski menjalnik je odličen, tudi zvok je bistveno boljši kot v navadni JTD, razlika v porabi z 1.8 pa več kot 3 l/100 km. Edina stvar, ki se pri JTD ne obrestuje je vrtenje do rdečega polja, bencinar pa je tam najbolj "srečen". Navaden 1.9 JTD je sicer zelo dober motor npr. za Fiat Stilo, ki ga vozim, ampak za Alfo nima (še čisto) pravega značaja in premalo moči. To so naredili z M-jet, ki je v celoti z menjalnikom gledano celo boljši od 2.4 JTD 8V.
Moje priporočilo:
Izbira motorja je torej odvisna predvsem od načina vožnje. Jaz ne maram (več) vožnje pri visokih obratih, vseeno pa želim dovolj moči in odzivnost pri nižjih vrtljajih, zato mi je dizel pisan na kožo.
Če torej voznik Alfe, ki jo kupujete ne more "živet" pod 6000 rpm in ne more počakat, da se motor ogreje preden ga vrti, potem priporočam bencinca - JTS, sicer pa priporočam JTD Multijet. GT coupe bo imela motor 1.9 JTD M-jet s 150 KM in če se ne motim kasneje tudi 2.4 M-jet 175 KM.

LP
Napisal si točno to kar tudi sam mislim in sem po delčkih napisal že po drugih forumih. Ampak nekaj pa je vseeno za priznat, karakterja alfinih bencincov pa dizli najverjetneje ne bodo nikoli dohajali.
Uporabniški avatar
Teo
Moderator
Moderator
Kontakt:

Ojla AlfaJTD, kaj trenutno voziš? :?:
Uporabniški avatar
AlfaJTD
Alfa Member
Alfa Member

Ojla, trenuno vozim Fiat Stilo JTD (od Mlakarja), ki sem ga zamenjal za AR156 1.8 (limuzino), kasnej bo pa odličen drugi avto. Na žalost sem se AR moral odpovedat zato, ker je Stilo bolj prostoren, predvsem pa bolj prilagodljiv od 156 SW (drsna zadnja klop in nekoliko višji avto mi pomeni skor tolk kot passat variant), da o ceni sploh ne govorim. V prtljažnik moram poleg otroškega vozička spravit še psa, to pa pri SW ni blo možno. Moram pa priznat da sem dolg časa tuhtal kaj naj kupim, ampak ker je mela žena tud nekaj besede pri tem, je tako kot je. Alfam se (še) nisem odpovedal, samo zaenkrat je v finančnem načrtu pomebnejši projekt od Alfe :cry: . Upam, da ne za dolgo.
LP
zupi13
Alfa Junior
Alfa Junior
Kraj: CE

mel sm 2,4 JTD, pa nikoli (NIKOLI) več ne bi kupu bencinca, ker dizl je zakon! navora ma kot tovornjak (305Nm), porabo okol 6,7 tut če ga teraš ni take krize! tak da...... edin če keš za bencin ni problem, pol bi pa GTA!
Uporabniški avatar
AlfaJTD
Alfa Member
Alfa Member

Se strinjam z zupi-jem. Tud jest nikol več na bencinarja, zadovoljen sem bil z vsemi JTD-ji, ampak M-jet ima še bolj športni značaj. Motor se vrti z lahkoto in ma bistveno manj upora proti vrtenju kot navaden JTD. Morda je za to zaslužna nova konstrukcija motorja al pa 6-stopenjski menjalnik, mogoče oboje. Tistim, ki vam je 140KM premalo, počakajte na 2.4 in jo testirajte.
Kar se tiče karakterja (za Teo-ta) je pa odvisno kaj s tem misliš in kaj pričakuješ od motorja. Res je, da ima bencinar določene prednosti, ampak v veliko situacijah se hitreje (in bolj športno) pelješ s "traktorjem". Tudi kar se tiče zvoka nimam več nikaršnih pripomb.
LP
PS: dokler ne bom spet imel Alfe, si ne upam podpisovat kateri avto vozim ](*,) .
zupi13
Alfa Junior
Alfa Junior
Kraj: CE

AlfaJTD napisal/-a:Se strinjam z zupi-jem. Tud jest nikol več na bencinarja, zadovoljen sem bil z vsemi JTD-ji, ampak M-jet ima še bolj športni značaj. Motor se vrti z lahkoto in ma bistveno manj upora proti vrtenju kot navaden JTD. Morda je za to zaslužna nova konstrukcija motorja al pa 6-stopenjski menjalnik, mogoče oboje. Tistim, ki vam je 140KM premalo, počakajte na 2.4 in jo testirajte.
Kar se tiče karakterja (za Teo-ta) je pa odvisno kaj s tem misliš in kaj pričakuješ od motorja. Res je, da ima bencinar določene prednosti, ampak v veliko situacijah se hitreje (in bolj športno) pelješ s "traktorjem". Tudi kar se tiče zvoka nimam več nikaršnih pripomb.
LP
PS: dokler ne bom spet imel Alfe, si ne upam podpisovat kateri avto vozim ](*,) .
Uporabniški avatar
AlfaJTD
Alfa Member
Alfa Member

Zato pa nisem nič manj alfist! Verjetn še bolj kot prej.
Uporabniški avatar
Teo
Moderator
Moderator
Kontakt:

Tudi sam vozim sedaj alfo 147 jtd in mi bolj ustreza kot kakšen 1.6 t.s, je pa res da moj dizel ni tako odziven, da bi se po zdrsu v zavoju zlahka ujel s plinom, kar lahko enostavno počneš z bencincem. Res je tudi, da so dizli mnogo bolj nagnjeni k podkrmerjanju in tako itak pride do siljenja nosu k zunanjemu robu ovinka mnogo hitreje. Se pa da na vse navadit, tako pač pritisneš polni plin že pri vstopu v zavoj, ko pa si na sredini pa začne dizl ravno vlečt in lepo zaključiš zavoj. Vseeno pa se pri ostri vožnji bencinci lepše obnašajo, vsaj zame. Žal tudi več spijejo.
Odgovori
  • Informacija