Povečanje moči JTD-u / Chip tuning / Čipiranje

Izgled Alfic, povečanje moči
Odgovori
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Še ena izmed mnogih tuning-box rešitev...

The second best thing.
Doew
Alfa Junior
Alfa Junior
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Kamnik

TribesMan napisal/-a:Še ena izmed mnogih tuning-box rešitev...

The second best thing.
Kako pa je potem z življensko dobo samega motorja.
Ali se motor s tem kaj "kvari"?
ERROR!!!
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Vsaka predelava vključno s čipanjem na dolgi rok pusti posledice na motorju...
Uporabniški avatar
Creed
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Doew napisal/-a:
TribesMan napisal/-a:Še ena izmed mnogih tuning-box rešitev...

The second best thing.
Kako pa je potem z življensko dobo samega motorja.
Dej prvo kot prvo si preberi celo temo, pol pa uporabi search ker o tem smo pa res ze tolko predebatiral da glava peče.

LP
Uporabniški avatar
q_verde
Alfist
Alfist
Kraj: celje

Doew napisal/-a:Kako pa je potem z življensko dobo samega motorja.
meni so tlak turbine dvignili za 0,37 bara. to zelo blagedejno vpliva nanjo, saj je skoz pod pritiskom in se ti zracnost ne more pritihotapit v lezaj! to, da mi je pri cipani alfici po 15k km crnila sklopka, nima veze s cipom, bolj z zeno, ki je od navdusenja neekonomicno speljevala od semaforja do semaforja. kaj pa zena ve, kako se vozi cipan avto!!!

:D :oops: :D

glej, vsako povecanje moci sigurno vpliva na manjso zivljensko dobo! ce cipas v mejah normale, se ti bo ta le neznatno zmanjsala, ce cipas na ful (vsaka turbina ima omejitev) pa drasticno!!!

naceloma so prirastki tja nekje do 15% dokaj neproblematicni! razen 1,9 m-jetk v 156/147, ki imajo tezave s sklopko ze brez cipa!!!
crna alfa 145 1,6 16V TS (bivsa '00)
rdeca 156 M-JET (bivsa '05)
siv bmw 320d e91 ('06)
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

q_verde si ti siguren okoli tega 0.37bara? To je ogromno, sploh pa s tako visokim tlakom skoraj nič ne dobiš, ker je originalen intercooler totalno prešvoh da bi ohladil tako količino zraka.
Uporabniški avatar
q_verde
Alfist
Alfist
Kraj: celje

ja, vsaj tako mi je tipcek rekel. sam sem dal kao povecat na maksimum tistega, kar naj bi turbina ob >>normalni<< voznji se prenesla. prav tako motor in motorni sklop. sam sem bil pri nalaganju cipka sicer zraven, vendar mi tiste hitroletece cifre niso bile v ne vem kako pomoc. ce me je nagnil ok, vendar ne vidim vzroka zakaj bi me. je pa bil avto zelo brutalen po cipu, ampak nikol na dynotestu, tako da o konjih je sedaj zelo tezko razglablajti (zal je sel avto prehitro od hise, kot ze sam ves, tako da ga izmeriti nikoli nisem dal).

sklopka mi je skripnila zelo hitro, ostalih tezav z njim nisem imel. zato pa sva menjala, a ne?

:D
crna alfa 145 1,6 16V TS (bivsa '00)
rdeca 156 M-JET (bivsa '05)
siv bmw 320d e91 ('06)
dromly
Alfist
Alfist
Kraj: Šmarje-sap

Čipanje preživi vsak jtd motor, ker so narejeni za miljon km AMPAK ne poznam alfe, ki ma več kot 1/2 miljona razen moje (pa še ta je mela števc zbit), ker motor bo preživel karoserija bo prej razpadla.... Sklopka crkne za zaradi "dinamične vožnje" :)
Hm kača je šla ostal mi je samo še križ in težave... bed carma:) (PIŠI KAKO PRIĆAŠ) JTD POWER!!!!!!!
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Nisem rekel da ni možno da si imel toliko več pritiska... samo v splošnem je znano da samo z višanjem pritiska bore malo dobiš. Sploh ko greš v ekstreme, ker priganjaš turbino izven optimalnega območja delovanja. Kar ima za posledico veliko višje temperature zraka ki gre iz turbine, in veliko več dela za intercooler, ki je že tako ali tako poddimenzioniran. In na koncu imaš visok pritisk in visoko temperaturo zraka, kar je precej kontraproduktivno.
Moj avto je recimo imel original 1.4 bara boosta, zdaj čipan ima 1.5 bara.

Na angleškem forumu ravno v teh časih poteka "sveta vojna" proti tunerju ki vgrajuje tuning boxe in viša pritisk turbine na skoraj 2 bara. To je že v mejah nevarnega, in kar je še bolj hecno moč ki jo dosežejo s to predelavo je cca 190HP, medtem ko isto moč bolj resni tunerji s čipanjem dosežejo že z 1.5bara.
Uporabniški avatar
žival
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Litija

To verjetn misliš z atmosferskim tlakom skupaj, 1.5 bara?
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Ne, 1.5 bara boosta, ali 2.5 bara absolutno.
"Novi" dizli uporabljajo čedalje nižje kompresije in čedalje višje pritiske polnilnega zraka... s tem se zvišuje izkoristek mašin.

1.6JTD v MiTu recimo deluje s tlakom polnjenja 1.7 bara oziroma 2.7 bara absolutno, kompresija pa 16.5:1. Pravtako je čedalje višji pritisk skupnega voda. JTD 16V ima 1400barov, JTDm 16V ima 1600barov, medtem ko ima novi 2.0 JTD že kar 1800 barov pritiska v skupnem vodu.
Uporabniški avatar
žival
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Ok res da mam jz stara jajca, ki so zmožna filat 0,5 bara v turbino, pa še pritisk skupnega voda je precej nižji. Sam to je 3x povečanje napram moji, valda da more pol kej zlo hitr crknt. :doubt:
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

O to pa ne bo res, 2.4 JTD mislim da ima cca 1.2 bara boosta... sigurno pa nad 1 bar...
Uporabniški avatar
Alan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Giulia 2.0t rwd in 156 3.0 24V V6 GTAm

Žival ja neki si zašuštral, to so danes čisto običajni tlaki dizlov.
Uporabniški avatar
žival
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Ja zdej pa res ne vem, ko me je jebal safety mode mi je tlak narastel do 2,2 bara (seveda atmosferski vključen) in je elektronika metala v safety mode, videl na lastne oči k sem računalnik držu v roki med vožnjo z mehanikom. Zdej ne vem kolikšen je, sam je sigurno precej nižji, glede na to da vem kako je takrat podivjala preden je vrglo v safety mode, zdej pa pospešuje precej boring in zvezno. :wink:
Odgovori
  • Informacija