P0419 Secondary Air Injection System Relay "B" Cir

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

&rej
Alfa Junior
Alfa Junior
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ljubljana

Imam težave z mojo 147 1,9 JTDm l.07 in sicer pri pospeševanju popolnoma izgubi moč motorja. Če se to zgodi na klancu, sploh ne morem speljati. Takrat motor trokira in zelo počasi dobiva obrate.

Pogledal sem EGR ventil, ki je bil popolnoma sajast. Zadevo sem očistil in ni bilo nič bolje. Danes pa sem še preventivno zamenjal filter za gorivo, kar je na prvi pogled kazalo na bistveno izboljšanje, še posebej v višjih obratih. Vendar žal problem še vedno obstaja, na mojo srečo v manjši obliki.

Priklopil sem gor OBD tester, ki mi je najprej kazal vse OK. Vmes se je pojavila napaka Exhaust Gas Recirculation, točnega podatka ne vem. No, zginila je, zato se je ne spomnim. Zatem pa se je pojavila napaka P0419 Secondary Air Injection System Relay "B" Circuit Malfunction. Kaj hudiča je to in kje bi našel ta rele.

Prosim za kakšen nasvet. Hvala!
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm
Kraj: Puconci

Vmes se je pojavila napaka Exhaust Gas Recirculation
EGR :wink:
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Stelvio Q4 2.0 MA 280 2019
Alfa Romeo 166 2.5 V6 2001
Kraj: Gorje

P0419 se nanša na vakum za krmiljenje turbine, lopute, ... kaj pa je tu problem ti pa nebi vedel povedat.
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
Uporabniški avatar
serik
Alfa Junior
Alfa Junior

Tudi sam imam podobno težavo, namreč avto mi pri nizkih obratih ne vleče, nima moči, nekje nad 2500 pa gre brez problema.
Prav tako sem se lotil čiščenja EGR ventila, vendar očitno ni nič kaj pomagalo, oz. je stvar še poslapšalo.
Ali si že našel rešitev, ali ja menjava filtra nafte edino pomagalo?
L.P.Erik
Uporabniški avatar
JC29
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: Peugeot 308 SW GT / 2.0 BlueHDi / 180 KM / EAT 6

Zgleda bo potrebna menjava EGRja, če čiščenje ni pomagalo? Vsaj pri bratu je bilo tako. Po čiščenju slabše, po menjavi kot novo
Uporabniški avatar
ramo
Alfist
Alfist

EGR na jtdm se da relativno enostavno obnoviti. Dejansko zarjavi in se ne zapaca s sajami.
Uporabniški avatar
serik
Alfa Junior
Alfa Junior

Se pravi, da je potem dejansko problem v elektromagnetu? Torej tisti batek, ki služi odpiranju ter zapiranju ventila. Predvidevam, da je sedaj problem, ker je ostal v enem položaju, se pravi verjetno je odprt (batek zunaj), ker pri nizkih obratih avto ne vleče!
Ali obstaja kdo, ki bi lahko obnovili elektromagnet, oz. so kje navodila kako se to naredi?
L.P.Erik
Uporabniški avatar
Alfaspider
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

You need two Ferraris powersliding around the bentley, that is also powersliding
Alfista
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio
Alfa Romeo Stelvio 2.0 Q4 GT Junior
Kraj: Brda

El Barto napisal/-a:P0419 se nanša na vakum za krmiljenje turbine, lopute, ... kaj pa je tu problem ti pa nebi vedel povedat.
Počena cevka, ki kontrolira-premika lopatice turbine...... deluje pa na vakum!
20 cm gumijaste cevke fi cca 8mm in 5 minut dela.

Ciao Alfista :mrgreen:
Slika
Uporabniški avatar
serik
Alfa Junior
Alfa Junior

Ni problem v čišenju EGR ventila, tudi na tem forumu je dovolj navodil, kako to storiš. Problem je v tem, da kljub čiščenju ventil še vedno ne dela!
Se pravi je verjetno nekaj narobe z elektromagnetom, ki premika batek.
Vprašanje pa je, ali se da elektromagnet obnovit, oz. kako drugače popravit.
Ker nekako se mi ne zdi smislno kupovati celotnega ohišja EGR ventila, če je problem samo v elektromagnetu!
L.P.Erik
Uporabniški avatar
Alfaspider
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

potem si ga pa slabo očistil. Opcije so da zarusta oz. se zapaca feder ali pa batek. Vprašanje je, do kakšne mere se da tisti električni del podreti in koliko je zalitega v plastiko.

Drugače pa od štarterja potisnega gor pa bo zihr dost močno :)
You need two Ferraris powersliding around the bentley, that is also powersliding
Uporabniški avatar
ramo
Alfist
Alfist

Batek moraš izbiti ven, tako, da na vrhu zvrtaš luknjico. Nato vse skupaj dobro zbrusiš stran rjo, podmazeš in je kot novo vse skupaj. Problem je vsekakor v batku, ki se zaskoči.
Uporabniški avatar
Crazy Alfista
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

ti si ocistil verjetno tam kjer je ventil mehanski, ko si podrl ppa je batek v elektromagnetu gledal ven mogoce par milimetrov-tisti batek gleda iz elektromagneta ven skoraj centimeter, in ja nozti se naberejo saje in verjetnot udi malo rje, in batek zasteka-zdj ga ornm namoct prespricat ce bo spustil , z vrtanjem pa se nisme poskusil
Alfa Romeo 145 1.7 8V boxer
Uporabniški avatar
serik
Alfa Junior
Alfa Junior

Aja, da se lahko tist batek tud ven dobi, to pa še nisem slišal?
V vsakem primeru se samega elektromagneta ne da razdret, ker je zalit z plastiko.
Sej pomoje ni problem kolk batek ven gleda, važno je da se premika med delovanjem motorja. Verjetno bi se dalo stvar tud sprobat, samo elektromagnet bi moral ločiti od ohišja, pa prižgat mašino, pa verjetno gas dodat, pa videš. če se stvar premika. No ne vem tko si jest razlagam delovanje ERG ventila, ko je malo obratov je zaprt, ko pa dodaš gas se mora odpret, mar ne :?:
L.P.Erik
Uporabniški avatar
serik
Alfa Junior
Alfa Junior

Včeraj sem zadevo še enkrat razdrel in spucal. Na koncu pa sem opravil še resetiranje računalnika v avtu (po tistem protokolu 45/15/10).
Avto dela ko strela, ni več problemov pri nizkih obratih, uglavnem, stvar funkcionira :D
Aje potem možno to, da ko spucaš EGR ventil, je potrebno še računalnik zresetirat, da dobi taprave parametre :?:
L.P.Erik
Odgovori
  • Informacija