Letne gume

Splošne informacije, izkušnje o Alfah
Odgovori
Uporabniški avatar
Creed
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Inti napisal/-a:
alfa_samec napisal/-a:Goodyear Eagle je odlična guma za po suhen in grozna po mokrem.
Creed, replika?
Ja za moje pojme najbujs guma kar sem jih imel do sedaj. Da pa ne bo pomote. Govorim za asimetricno GYF1 (ne GSD3)! Takoj za F1 je bila pzero nero, pol, pa toyo proxes t1r. Samo se bridgestone 050 in pa continental c03 nisem vozil...in to samo zaradi cene. Vse omenjene gume sem dal max 115€/kos. Pzero nero sem nabavil pri klubskem partnerju za 90€, f1 pa 110 na gume takoj.

LP
Uporabniški avatar
Creed
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

punkfan napisal/-a: Glede obrabe na 156 tudi sam nisem zaznal tezav, tudi moj avto je spuscen, sprednje res malo bolj pobira po notranjem robu, ampak le za spoznanje.
To je zdaj spet relativno. Za tebe lahko le za spoznanje pobira notranji rob...jaz bom pa lahko za isto gumo rekel da zelo pobira notranji rob.

Pri meni je tako da ce notranji rob nebi postal popolnoma gladek, bi komot gumo vozil se 1 sezono. Toyo sem porabil do platna, pa je bil zunanji rob gume se od 2-3mm profila.

LP
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Foggy napisal/-a:To glede gum in obrabe je neskončna debata z neskončno možnostmi. Na različnih avtomobilih se enaka guma različno obnaša, potem, spet odvisno od voznika, kaj komu paše itd......tu je težko biti pameten.

Je pa zanimivo to, da imajo očetove letne pnevmatike na znižani 147 za seboj že 3 sezone (eno seznono vozil jaz na 156 in dve oče na 147) in je notranjega roba še več kot preveč, je samo malenkost več obrabljen kot ostala pnevmatika. Prevoženih imajo okoli 30.000km in imajo profila še dovolj za najmanj sezono, vendar so postale zelo glasne, kar je moteže in se bodo morda zaradi tega letos menjale.....tako da nevem od kje imate nekateri tako velike probleme z obrabo notranjih robov, s tem da je 147 vožena daleč od penzionistične vožnje. Morda porazna optika, uničujoč stil vožnje.....

Lp
30k km v 3 sezonah je precej malo... in se ne čudim da notranji rob ni "pobran".
Ker verjetno gume menjaš iz osi na os vsako leto je še toliko manj opazna obraba na posameznih gumah.
Jaz naredim na sezono 25kkm+ na letnih. In se hudo pozna.
Po prvi sezoni so bile Dunlop Sport Maxx TT (sorodna guma GY Eagle F1 Asymetric) pobrane precej dobro po notranjih robovih. Potem sem zamenjal prednje in zadnje gume drugo sezono in sedaj je po 55kkm na sprednjih gumah samo še za vzorec profila na notranjem robu, zadnje pa so malo "boljše". Predvidevam da še kakih 10kkm pa bo fertik z njimi.

Uglavnem, problem notranjega roba ostaja neglede kaj narediš, največ kar lahko narediš je da optiko nastaviš na 0° toe-in... torej gume vzporedno. Samo v tem primeru je dobro paziti na stanje rok, ker vsak luft v rokah s toe-in na 0° se pokaže kot zelo nepredvidljivo obnašanje avta.

Kakrkoli drugega (toe-in ali toe-out) bo ribalo gume, tle ni rešitve...

Drugače pa so GY Eagle F1 Asymetric (pa tudi Dunlop Sport Maxx TT) zelo dobre gume v mokrem. Dobesedno greš kot po suhem.
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Aja, pa še nekaj :)

Pumpajte prednje guma na 2.6 bara hladne (to velja za 17" 215/45). Podatki v knjižici so napačni... tam mislim da piše da se pumpa na 2.2 bara.
Preveč prazne gume povzročijo še hujši problem z obrabo.
Zadaj pa 2.4bar
blazo
Alfa Member
Alfa Member

Mislim, da v knjigci piše za 17col 2.4bara normalna uporaba, polna obremenitev 2.6bara

Drugace imam pa tudi sam GY F1, zadovoljen tako v mokrem, kot v suhem.
Faktroji obrabe so nam pa vrjetno nekak vsem jasni :wink:
Uporabniški avatar
Creed
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Enako mam jaz gume pumpane...spredi 2,5-2,6, zadi 2,2-2,4.

LP
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Definitivno je boljša opcija da vzamete simetrične gume namesto simetričnih... In jih potem obračate iz leve na desno stran avta, tako da se enkrat obrablja notranji rob, potem pa ko zamenjate pa se obrablja "zunanji" rob...

In tako gumo znucate z obeh strani enako. Optimalno pa je če lahko gume recimo na vsake 5kkm zamenjate. Tako bo obraba bolj enakomerna. Je pa res da malo trpi udobje, saj so gume nekaj 100km po obračanju precej glasne.
Uporabniški avatar
Creed
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Simetricne namesto asimetricnih :wink:

LP
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Jup :D my bad...
Uporabniški avatar
Inti
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 147

Lansko pomlad sem zapeljal v luknjo in naredil bulo na prednji desni gumi, in sem takrat kupil nov prednji par PZeroNero, ki sem jih do konca sezone kar dobro zradiral.
Tako da bo en par za eno, drug par pa za drugo sezono, kar mi je čisto OK.
In če gledam po testih, da se manj Eagle F1 obrabljajo manj kot P0Nero, bom kar zadovoljen z njimi.
Uporabniški avatar
Gregson007
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: LaFa ...... 404
Kraj: Laibach

katere bomo obuli? to je sedaj vprašanje :-k
Slika
Uporabniški avatar
kovach
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

jaz imam željo F1 ali proxes nevem točne oznake samo podobne kot t1-r, ali pa michelin pilot sport :steering: pa vredestein sessanta so mi tudi všeč :mrgreen:
Uporabniški avatar
Matjaz46
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ljubljana

Inti napisal/-a:Lansko pomlad sem zapeljal v luknjo in naredil bulo na prednji desni gumi, in sem takrat kupil nov prednji par PZeroNero, ki sem jih do konca sezone kar dobro zradiral.
Tako da bo en par za eno, drug par pa za drugo sezono, kar mi je čisto OK.
In če gledam po testih, da se manj Eagle F1 obrabljajo manj kot P0Nero, bom kar zadovoljen z njimi.
F1 se precej radirajo, ker je zelo mehka guma. Med Pzero nero, F1, Bridgestone in Dunlop sportmaxx, sta prvi dve najmehkejši. Bridgestone so zelo dobre gume in so bistveno trše od Nero in F1. Meni dobro služijo. Se pa F1 bolje držijo na suhem, na mokrem pa niti ne toliko, v kolikor niso asimetric.
Living life on the fast lane. Gumball baby.

Slika
Uporabniški avatar
Alfa Dog
Alfist
Alfist
Kraj: Pivka, Ljubljana

Katera Pirellijeva guma je po trdoti najbolj podobna npr. Bridgestone Turanzi?
Odštevamo čas do nove alfe...
Uporabniški avatar
kleva
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Izola

Odgovori
  • Informacija