To se je dokončno pokazalo dobrega pol leta kasneje ko so ploščice na levem zadnjem kolesu dobesedno razpadle v prafaktorje (zdrobile so se).
Takrat sem zamenjal komplet diske in ploščice zadaj (zajlo od ročne pa sem menjal že nekaj mesecev pred tem.)
Vse lepo in prav kako slabo leto, ko lani proti koncu poletja opazim da mi med vožnjo cvili leva zadnja zavora (ko sem pritisnil zavoro je cviljenje ponehalo). Ampak zadeva je bila random... lahko 100km cvililo kot noro... lahko 2 tedna nič.
In tako smo se vozili nekaj mesecev ko se mi zlepa pojavi ABS ASR VDC napaka nekega lepega silvestrovega dneva 2009
Pogledam z Alfadiagom... piše levi zadnji senzor ABS.
Mal bentim mal kolnem. Se odločim da bom pogledal kaj je sploh s senzorjem preden ga naročim. In prva stvar, ki jo opazim, ko sem razdiral zadnjo levo zavoro, je da je zunanja zavorna plošica izrabljena skoraj v nulo, notranja ploščica pa je še skoraj cela. Disk je bil lepo vijolične barve. ABS napako pa je povzročil ABS obroč na ležaju s katerega senzor bere hitrost kolesa. Ta obroč je dobesedno razpadel (predvidevam zaradi vročine). Tudi zajla od ročne je spet kazala znake nedelovanja. Zato se odločim da bom menjal vse... zajle, diske, ploščice... in seveda nov ležaj, ker je obroč del ležaja.
Uspešno zamenjam pri lokalnem mehaniku, ki pa pravi da je verjeto kriva zavorna čeljust (oziroma del kateri kontrolira ročno zavoro) ki baje rada zašteka. Čeprav je bil mehanizem ročne zavore v čeljusti "mehek" in je lepo deloval, ko smo probali na roke, enako kot na desni strani ki ne povzroča težav.
Vzamem na znanje in rečem da če bodo problemi pridem nazaj z novo čeljustjo.
Seveda je veselje trajalo cca 1000km, ko se je cviljenje zopet pojavilo.
Naročim tovarniško obnovljeno zavorno čeljust, novo zavorno olje ter dodam še nove pletene bremz lajtunge, ki sem jih imel doma že en lep čas in so čakale na menjavo.
In tako s kompletno novimi zavorami veselo vozim... skoraj 2000km. Ko se pojavi jebeno cviljenje!!!!
Isto kot prej. Čist na random, enkrat ja drugič ne... bremza se pregreva, cvili smrdi... WTF?!?!?
Mi lahko kdo prosim pove kaj bi lahko bil problem? Ker mi zmanjkuje potrpljenja.
Mehanik mi je rekel, da glede na to da je komplet vse zamenjano, da je edina šansa da je kaj narobe v ABS centrali (ventil za popuščanje)...
Kakšne ideje?