Zadnja zavora mi šteka... še vedno...

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Da najprej povem dolgo zgodbo. Začelo se je kake dve leti nazaj, ko mi je zamrznila zajla od ročne zavore na levem kolesu in sem se s takim avtom peljal nekaj kilometrov. Ko sem opazil da nekaj ni OK sem se ustavil ob cesti in čakal da je ročna popustila... seveda sem uspešno pregrel diske in ploščice ne levem kolesu.
To se je dokončno pokazalo dobrega pol leta kasneje ko so ploščice na levem zadnjem kolesu dobesedno razpadle v prafaktorje (zdrobile so se).
Takrat sem zamenjal komplet diske in ploščice zadaj (zajlo od ročne pa sem menjal že nekaj mesecev pred tem.)
Vse lepo in prav kako slabo leto, ko lani proti koncu poletja opazim da mi med vožnjo cvili leva zadnja zavora (ko sem pritisnil zavoro je cviljenje ponehalo). Ampak zadeva je bila random... lahko 100km cvililo kot noro... lahko 2 tedna nič.
In tako smo se vozili nekaj mesecev ko se mi zlepa pojavi ABS ASR VDC napaka nekega lepega silvestrovega dneva 2009 :D
Pogledam z Alfadiagom... piše levi zadnji senzor ABS.
Mal bentim mal kolnem. Se odločim da bom pogledal kaj je sploh s senzorjem preden ga naročim. In prva stvar, ki jo opazim, ko sem razdiral zadnjo levo zavoro, je da je zunanja zavorna plošica izrabljena skoraj v nulo, notranja ploščica pa je še skoraj cela. Disk je bil lepo vijolične barve. ABS napako pa je povzročil ABS obroč na ležaju s katerega senzor bere hitrost kolesa. Ta obroč je dobesedno razpadel (predvidevam zaradi vročine). Tudi zajla od ročne je spet kazala znake nedelovanja. Zato se odločim da bom menjal vse... zajle, diske, ploščice... in seveda nov ležaj, ker je obroč del ležaja.
Uspešno zamenjam pri lokalnem mehaniku, ki pa pravi da je verjeto kriva zavorna čeljust (oziroma del kateri kontrolira ročno zavoro) ki baje rada zašteka. Čeprav je bil mehanizem ročne zavore v čeljusti "mehek" in je lepo deloval, ko smo probali na roke, enako kot na desni strani ki ne povzroča težav.
Vzamem na znanje in rečem da če bodo problemi pridem nazaj z novo čeljustjo.
Seveda je veselje trajalo cca 1000km, ko se je cviljenje zopet pojavilo.

Naročim tovarniško obnovljeno zavorno čeljust, novo zavorno olje ter dodam še nove pletene bremz lajtunge, ki sem jih imel doma že en lep čas in so čakale na menjavo.

In tako s kompletno novimi zavorami veselo vozim... skoraj 2000km. Ko se pojavi jebeno cviljenje!!!!

Isto kot prej. Čist na random, enkrat ja drugič ne... bremza se pregreva, cvili smrdi... WTF?!?!?

Mi lahko kdo prosim pove kaj bi lahko bil problem? Ker mi zmanjkuje potrpljenja.

Mehanik mi je rekel, da glede na to da je komplet vse zamenjano, da je edina šansa da je kaj narobe v ABS centrali (ventil za popuščanje)...

Kakšne ideje?
Uporabniški avatar
Gricko
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: 156Sw
Kraj: Ljubljana

Sicer pri tebi ne vem.

Na linku je sicer podoben primer tvojemu, samo dvomim da je ista napaka....je pa za preverit. Na koncu topica je rešitev njegovega problema...če bo kaj pomagalo :doubt:

http://www.fiat-klub.si/forum/viewtopic.php?t=11171
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Ne ne... ne bo to. Njemu držijo vse 4 pa samo kadar je toplo.

Meni drži vedno samo zadnja leva... pa nima nobene veze s temperaturo... lahko je -20 al pa +20... k ga prime. Cviljenje pa se ponavadi pojavi po kakih 5-10km. Potem včasih tudi izgine.

Recimo v soboto, sem se peljal 25km. Cvililo zadnjih 15km kot noro. Na cilju bremza vroča da tud feltne nisi smel prijet. Potem sem obrnil avto na parkirišču (ga nisem niti ugasnil vmes), in šel nazaj domov. In od tretnutka ko sem avto obrnil nobenga cviljenja več. Avto pa je stal mogoče 2minuti na mestu...
Uporabniški avatar
Gricko
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: 156Sw
Kraj: Ljubljana

punci so podobno cvilile bremze...krivec je bil prah od bremz med ploščico in vodilom klešč.....tako da klešče niso lepo tekle.....samo ti praviš da imaš vse te sklope nove!

Edina logična razlaga bi bila (za 156 vem da nima, verjetno tudi 147 nima), ker avto nima regulatorja zadnjih zavor (klasičen način na fedr) ampak ima to elektronsko izvedeno, je da ti ta krmilnik kaj bluzi ....ali pa dejansko abs centrala, da dobiva kakšne čudne odčitke iz senzorja....se ti kdaj vklopi oz malo "sodeluje" VDC tako za brezveze...v kakšnem blagem ovinku?
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Ne... vse je normalno... VDC se aktivira samo če pretiravaš.
Uporabniški avatar
Creed
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Probaj za foro se en cas vozit brez varovalke od ABS in VDC (saj tega tako ali tako 99,9% casa ne rabis). Ce bo pol ne bo vec cvililo zna bit kaj na kontroli abs kot si omenu.

LP
Uporabniški avatar
Creed
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Drugace pa tole si videl?

viewtopic.php?t=20480

LP
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Ne verjamem da je to... Glede na to da je celjust "nova".

Sem se pa vozil brez absa kar nekaj casa ko mi je sel senzor hitrosti na kolesu... Pa mislim da ni bilo nic drugace... Je vseeno skripalo.
Tevž156
Alfa Member
Alfa Member
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Sevnica/Trebnje/Ljubljana

Imel sem podoben problem na prvem desnem kolesu na moji 156. Cisto rendom je cvililo, sva pa z mehanikom zamenjala ploščice in pa namazal mi je zavorni bat. Sedaj je zaenkrat vredu tko da upam da je bilo to to...
Če ti je kaj v pomoč...
Uporabniški avatar
Creed
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Tribes....ste mogoce slabo odzracli zavore? Olje mislim da si tudi ze menjal...tako da res le brcam v temo.

LP
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Olje je bilo komplet menjano... Mislim da če ne bi bila zadeva odzračena bi bili problemi malce večji kot cviljenje vedno na istem kolesu.

Bah... za popizdit. Danes sem naredil 100km... niti enkrat se ni oglasila...
Uporabniški avatar
dejan031
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 2009 159 Tbi with Squadra chip
Kraj: cerkno

hm zgleda kot da bi se ti neka zatikalo oz nekaj ne bi stekalo uredu. zdaj če si menjal komplet vse je res čudno, kaj pa čeljust kot si napisal naj bi bila rabljena obnovljena? mogoče z čeljustjo kaj ne štima, kako pa same ploščice lepo sedejo vanjo oz. so verjetno namazane? pa batki lepo stekajo?

lp
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Čeljust je "nova" od budwega... budweg obnavlja čeljusti.

Ko sem jo dobil v roke je bila lepa sijoča srebrna (srebrna je ubistvu še zdaj...) Tko da lahko rečem da je s čeljustjo skoraj 100% vse ok. Glede na to da se napaka ohranja od prej sem skoraj siguren da tudi s staro čeljustjo ni bilo nič narobe.

Ploščice lepo sedejo in so namazane z bakreno mastjo po vodilih. Vodila čeljusti so čisto mehka... drsijo k putrček.

Uglavnem ni mi jasno.

Aja. Pa ko cvili zadeva začne cvilit, spreminja zvok ali celo neha glede na to ali gre avto naravnost ali zavija... Včasih je tudi tako da v ene ovinke cvili v druge ne.

Misteriji...

Včeraj sem priklopil ABS centralo na računalnik in stestiral vse ventile. Vse je slišat kako klikajo... vsi enako....
129ps
Alfist
Alfist
Vozilo: Alfe
Kraj: notranjska

A li si ti zamenjal samo čeljust ali komplet z cilindrom in batom vred?

Kajti če je vse novo je edino ta možnost,da tam kjer ploščica laufa oz.drsi po čeljusti nima dovolj zračnosti in ti občasno šteka
:wink:
Zadnjič spremenil 129ps, dne So Mar 27, 2010 8:00 pm, skupaj popravljeno 2 krat.
pero666
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 166 3.0 V6 & 159 TI

bluzim, ker se ne spoznam na sraufanje tolko, ampak:
ce niso cilindri, ce ni abs centrala, ce ni zajla od rocne: pol ko stisnes bremzo, pritisk ne popusti takoj in ploscica drsa. Bi lahko bla kaka lajtunga za olje kje stisnjena, pa da je not v lajtungi kaka kroglica al pa umazanija. Ko stisnes bremzo, olje gre naprej, nazaj grede pa umazanija al pa kroglica la pa neki pac v lajtungi povzroci, da olje ne more nazaj. In cilinder je se malo pod pritiskom in se ti greje.
Odgovori
  • Informacija