Zadnja zavora mi šteka... še vedno...

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

Uporabniški avatar
milaneze
Alfa Junior
Alfa Junior

@El Barto
A je to mogoče to ta zadeva, da bom vedel kaj moram naročit:
http://ricambi.alfisti.net/product_info ... ious-.html

ali to:
http://ricambi.alfisti.net/product_info ... 6--GT.html

Mater, človeku ni lahko če želi prišparat €€€ na precenjenih servisih #-o
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Milaneze:

To kar je na sliki je vodilo in puša... pa gumica okoli. Torej to kar je na tvojem prvem linku. To samo zamenjaš dobro namažeš in je to to.

Na drugem linku so samo gumice za obnovo čeljusti, tega ti ne rabš.

...

Jaz sem mislim da odkril vzrok moje težave. Ni kriva čeljust, ampak vodila po katerih se gibljejo ploščice.
V torek popoldne sem zadevo še enkrat razdrl in ko sem jemal ven ploščice sem takoj opazil da ploščice zelo na tesno stojijo v vodilih. Da sem jih odstranil sem jih moral "spajsat" ven.
Prva stvar ki sem jo opazil je da je spet pobrana samo zunanja ploščica, v primerjavi z notranjo 1.5mm bolj pobrana. Kar je ogromno za 3000km... :)

No in potem sem si ogledal vsa tista vodila (ki so ubistvu en tak zvit pleh, ki se obnaša kot vzmet da ploščico drži na mestu, da ne vibrira in cvili).
Na teh vodilih je bilo polno raznih sumljivih stvari. Zato sem jih temeljito spucal in zbrusil do sijaja. Potem sem pozkušal na novo zmontirat. Ampak zadeva je bila še vedno čisto preveč tesna. Brez pomoči kladiva nisem dobil ploščic v ležišče. Zgledalo je kot da je ploščica predolga (oziroma vodilo preozko). Zato sem vzel v roko pilo in pobral samo kakšno desetinko dol na vsaki strani. Po tem je šla zadeva veliko lepše v ležišče (še vedno precej na tesno). Ko sem bil približno zadovoljen z naleganjem sem vsa vodilo dobro premazal z bakreno mastjo in zmontiral nazaj.
In od torka se cviljenje ni pojavilo več...

Ko bom menjal gume bom pogledal kako je z desno zadnjo zavoro, če ne drugega bom zadevo očistil in namazal.
Ampak se že kažejo pozitivni znaki. S polovico tanka sem naredil točno 600km, kar je približno 40km več kot all time record. :oops:

Ploščice so Green Stuff, diski pa Ferodo. Ampak mislim da ni problem v plošicah (ker so štekale že prejšnje), ampak v vodilih. Mogoče jih je zvilo ko sem pregrel zadnjo zavoro zaradi zaštekane zajle za ročno... kaj vem.

Upam da bo zdaj mir do nadaljnega.
Uporabniški avatar
milaneze
Alfa Junior
Alfa Junior

Pri meni gre tudi za GreenStuff, diski so pa Brembo. Verjetno je to le naključje, drugače je minilo leto dni od menjave do problema, kar se tiče ustavljanja pa zadeva deluje kot se šika.

Nauk: z ročno žlajfaj samo če imaš zadaj bobne :D
Uporabniški avatar
minimi
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 156GTA

@TribesMan
Se pravi da ploščica v vodilu ni imela dovolj lufta, da bi se premikala naprej nazaj in je rahlo drgnila disk in ko se je le ta segrel se je pojavilo cviljenje :?:
129ps
Alfist
Alfist
Vozilo: Alfe
Kraj: notranjska

Potem je bilo to kar sem ti napisal

Problem se pa reši tako,da ploščice ki so pretesne in tam kjer drsijo po čeljusti enostavno malo pobrusiš in to je to :D
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

minimi tako je... vsaj zaenkrat tako zgleda... če se bo cviljenje še pojavilo... bo treba pa še malo "fine tuninga"...

129ps... ;)
Uporabniški avatar
OBELIKS
Alfa Member
Alfa Member
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Idrija
Kontakt:

Super, imam podobne probleme, tako da vem kam gledati.
Začelo se je pa ravno tako z zaribano zaljlo.
Slika
Uporabniški avatar
Damijan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Lady "K"
Kraj: Gabrje (nedaleč od Preshgain)

Sem imel pri moji Kappi enak primer, da mi je med zaviranjem zadaj potresavalo in bobnelo. Ko sem zadevo razdrl, je bila na L strani zavorna ploščiva tako blokirana v vodilu sedla, da sem jo komaj izbil z macolo.

Posledica tega je bilo pregrete in deformirane zavorne klešče na L strani, uničeno sedlo in zavorni disk se je začel luščiti v luskah.

Zato vedno pri menjavi zavornih ploščic, spredaj ali zadaj, dobro očistite vodila zavornih ploščic v sedlu. Lahko jih kar s pilo. Če je malo več zračnosti ni problema. Bo vsaj za sigurno spustilo. Edini minus je, da zna pri vožnji čez luknje malo zacingljati, ker se zavorne ploščice, zaradi večje zračnosti, premikajo po sedlu.
Uporabniški avatar
kukec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Slov. Bistrica

da opišem moj podoben primer..
že med menjavanjem gum sem opazil da sploščice drgnejo in sem si mislil pač ok.. no problem je sledeč. če zategnem ročno in nato popustim je enako kot prej(torej na rahlo drgne), če pa stisnem zavoro pa se ploščice ne vrnejo čistno nazaj, dokler rahlo ne potolčem s kladivom po čeljusti.. (kolo se težje vrti), tudi če vzamem dol tisti del čeljusti z batkom ploščice ko so v tistem plehu oz. vodilih še vedno na rahlo drgnejo ob disk. doma mam sicer nove ploščice ampak zanekrat nisem menaval ker imajo še te ene 5mm mesa..med vožnjo se ne sliši nobenga zvoka ali cviljenja razen ko je ugasnjen avto se malo sliši.. ob zaviranju in nato ponovnem speljevanju se pa prav čuti da nekaj šteka ker avto v prvi in prestavi nenormalno hitro zabremza če spustim gas. se da kako to rešit? al je problem v tistem zvitem plehu v katerega sedejo ploščice?

LP
Slika
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Če ne vrača nazaj potem je ali zavorni cilinder, ali pa (bolj verjetno) štekajo ploščice v vodilih. Razdri, vzami čeljust dol, in poglej kako se gibajo ploščice v vodilu. Morajo iti na lahko. Če ne gre spucaj vodila in namaži z bakreno mastjo (samo vodila, ne mazat po disku ali ploščicah). Če še vedno šteka, vzami pilo in malce pobrusi "učesa" na ploščici, toliko da je potem zadeva potuje mehko po vodilu. Ne brusit toliko da bo luft...

Pri meni zaenkrat po tem postopku ne šteka nič več.
Uporabniški avatar
kukec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

evo. delno sem odpravil sobanje, fajn sem scistil ploscice, rahlo zbrusil vse robove, tudi po povrsini ker se je na ploscicah malo ze poznalo od robov diskov, namazal vodila . ce na mestu stisnem se vedno malenkost prime kolo, ampak takoj po nekaj cm voznje popusti. se mi kr zdi kot da ima avto kaksnih 10 KM vec :)
Slika
Uporabniški avatar
kukec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

sem se prehitro veselil :? po cca. 50km vožnje je enako kot prej :( bom šel potem parkrat močno zavirat pa da vidim če bo še vedno enako..
Slika
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

PIČKA JI MATERNA!!!!!

U grabn jo bom zapelal in to bo zlo kmal. MATERNO!

Zadnji mesc gre narobe vse kar narobe sploh lahko gre. Začel se je s kompresorjem klime. Pol mi je prejšnji teden spustila injekcija na pnevmatiki (ki je bila zaflikana eno leto nazaj)... ker niso priporočal še enkrat injekcije flikat... sem bil primoran v nakup novih gum, edino zadoščenje je bilo to da so bile prve praktično na limiti (imajo 60kkm za seboj), zadnje so pa tko tko... za kakšen mesec dva še bodo. No in sem se odločil zmontirat nove gume samo na zadnjo os, rabljene gume ki so bile prej zadaj sem pa namontiral na prednjo os. Vse lepo in prav, dokler nisem prišel do prvega resnega ovinka... rit pa napočez. brownpantsmoment.press

Uglavnem avto se pelje obupno, je nestabilen kot svina (nove gume so enak tip kot prejšnji komplet, Dunlop Sport Maxx TT, s katerimi sem bil super zadovoljen).
Uglavnem sem si najprej rekel da je to verjetno problem ker je na gumah še kakšen "tavrhnji" sloj ki ga bo treba obdelat. No in po 200km ki sem jih prevozil od petka je zadeva še praktično čist enaka. Zanimivo mi je tudi to, da ima guma po 200km še vedno vse "ježke" gor, ki ostanejo od vlivanja gume...?!? Gume niso stare, letnik 2010...
Kar je še bolj zanimivo, vklaplja se VDC v najbolj nemogočih trenutkih. In me je prov strah se vozit z avtom. Prideš v ovinek, zaviraš pred ovinkom, začne VDC šopat k fukjen lučke gorijo... štala. Pa ne da bi norel, to je pri vožnji kjer je rezerve čez glavo. Po domače povedano, če bi norel bi šel čez ta ovinek 130, tukaj pa vozim 90 in je vse v luftu.

No potem je bil danes na vrsti še redni servis... privoščil sem ji najboljše tekočine, ležal sem pod njo cel dopoldne, se jo posvetil 200%. Spustil sem še tistega pol litra olja ki se nahaja v oljnem hladilniku (da je bil postopek bolj temeljit). Vse naredim, vse full dobr, grem na testno furo...

Po 15km začne na polno cvilit zadnja leva bremza... ja točno tista jebena bremza, ki je bila povod za odpiranje te teme pred ohoho časa, in sem že mislil da je zadeva zdavnaj sanirana.
No in ker mi preden sem še stotič razdrl zadnjo levo zavorno čeljust ni bilo jasno kaj je narobe, sem se priklopil na ABS računalnik (zaradi vseh VDC pizdarij od menjave zadnjih gum)... In gledam vse možne zadeve, VSE ok, senzorji hitrosti koles delajo, ABS ne blokira koles... in pol za štos pogledam senzorje "jaw", pozicija volana in G sile v ABS centrali. Jaw pri mirujočem avtu lepo stoji na 0.000°, volan OK ... G pa javlja 0.5m/s^2?!?! krneki... Upam da ni ABS centrala zjebana, sploh nevem zakaj bi bla zjebana in ni mi jasno zakaj bi bila od menjave gum...

OK... popizdim, in razdrem zadnjo levo bremzo, ki je bila še vedno tok vroča da sem komaj feltno držal v roki. Simptomi so pa popolnoma enaki kot so bili na začetku ko sem odprl to temo. Zašteka "zunanja" ploščica v vodilu. Zadevo sem moral spajsat ven iz vodila, kljub temu da sem ploščico že dvakrat konkretno pobrusil, vse sem tudi vsakič namazal z bakreno mastjo,... VSE... itak pa je bilo ČISTO VSE NOVO. Vključno z ležajem, ki je razpadel zaradi vročine ki se je generirala ob blokirani zavori.
Zunanja ploščica je tako praktično pobrana na 4mm. medtem ko je notranja še kot nova... WTF?!?!?!
Znorim, vzamem pilo in brusim dokler ploščica nima pol milimetra lufta v vsako smer... PRASICA PA ZDEJ ZAŠTEKAJ ČE MOREŠ!

Uglavnem... zdej ostaja samo še problem, zakaj se avto pelje kot šajtrga čez ovinke. Lufta ni nikjer čutit, vse roke in to sem pregledal vse je OK.
Uglavnem grabn jo čaka...
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Stelvio Q4 2.0 MA 280 2019
Alfa Romeo 166 2.5 V6 2001
Kraj: Gorje

Povej ker grabn, pa kdaj, da avtovleko naročim ... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Si pomislil, da so mogoče gume za en k***.
Menjava sprednje zadnje, bi verjetno povedala kaj se dogaja ali pa maline v bližini/na avtu ... :lol:

Ploščice imam jaz ponavadi s precej lufta, še nikoli ni bilo problemov.
Tako je pa zato, ker sem imel enkrat na knap in so komaj šle noter, čez en teden so se že zatikale, od takrat vse padejo v režo in imajo placa, da lahko svobodno poskakujejo.
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Hja nevem no, gume bi mogle bit OK, sej niso glih en krš... :D

Sem pa zdajle pripeljal do šihta in je spet leva zavora bolj topla od desne.

Ni mi več jasno kaj naj naredim s tem sranjem.
Odgovori
  • Informacija