Tlak v gumah 215/45/17

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

jurko82
Alfa Junior
Alfa Junior
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Lendava

Zanima me kako naj imam pravilno "napumpane" gume na Alfi 156 1.6TS..imam 215/45/17 gume gor...trenutno imam 2,4 vse 4 pa opazam da mi odzadaj bolj trosi gumo..pa sem bil na optiki pa vsem pa se zmeraj odzadaj bolj troši gumo kot spredaj!! Prosil bi za nasvet za tlak, povprečno se pa vozimo 4 osebe..

Hvala za nasvet,LP =D> =D>
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Za polno naložen avto je 2.4 premalo, pri tej dimenziji pnevmatike. Nizkopresečne gume hočejo več pritiska...
Jaz večinoma vozim 2 v avtu in imam 2.7 spredaj, 2.4 zadaj... V tvojem primeru pa bi pumpal kar povsod 2.7

Kako se pa gume obrabljajo? Bolj po robovih ali bolj po sredini?
jurko82
Alfa Junior
Alfa Junior
Kraj: Lendava

Ja, obraljajo se skoraj enakomerno ni nikjer nobene razlike...zanimivo pa je da sem naredil nekje 9.000 km od menjave gum..pa spredaj so kot nove odzadaj pa se vidi da so mal bolj obrabljene...se pravi 2,4 definitivno premalo??
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Če se obrabljajo enakomerno, potem je to kar dober znak da je vse OK.

Katere gume imaš? Z višjim tlakom bi rešil situacijo če bi ti pobiralo robove.

2.4 je kot sem rekel, OK če voziš pretežno "prazen" avto. V tvojem primeru je mogoče malo premalo. Lahko probaš 2.6... Samo glede na to da ti obrablja enakomerno je to bolj problem same gume, kot pa tlaka ali optike.
Uporabniški avatar
Matjaz46
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana

Tako kot je Tribes napisal, malo je odvisno od znamke gume (kvaliteta). Alfa ima drugače tako postavljena kolesa, da ponavadi zadaj na notranji strani kar pobira gume... Predlagam da isto pogledaš spredaj, se pravi na notranji strani gume, ne na zunanji.
Ter seveda je tudi odvisno od stila vožnje koliko pobira gume. jaz imam 2,5 tm nekje napumpane vse. Se več ali manj sam vozim.
Living life on the fast lane. Gumball baby.

Slika
Uporabniški avatar
Creed
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Preveri malo zadnje roke in pa puse na precnih rokah. Ker zadnje gume bi mogle zdrzat 2x toliko km kot prednje. Prednja kolesa delajo vse...vlecejo, zavirajo in ovinkajo avto.

LP
Miholl
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 156 sw
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

Jaz sem mel toyo na 2.8 bara,pa sem se vecino sam vozil. Kar je bilo manj, je bilo cigumasto.

Preveri zadnje vzmetenje. Ti avto kdaj kaj porajsa ko ste 4 notri in greste cez kaksno mal bolj konkretno luknjo ali na kaksnem daljem valu na avtocesti :?:
Uporabniški avatar
milaneze
Alfa Junior
Alfa Junior

Jaz filam na GY E-F1 GS-D3 na 2,4 za solo vožnjo brez nekih obremenitev, za na morje ali s ful prtljage pa 2,5 ali 2,6. V vseh primerih je dober občutek in enakomerna obraba.
Uporabniški avatar
mihecmiha
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Creed napisal/-a: in ovinkajo avto.

:lol: =D> :lol:
blazo
Alfa Member
Alfa Member

milaneze napisal/-a:Jaz filam na GY E-F1 GS-D3 na 2,4 za solo vožnjo brez nekih obremenitev, za na morje ali s ful prtljage pa 2,5 ali 2,6. V vseh primerih je dober občutek in enakomerna obraba.

tudi jaz, tako tudi piše v navodilih za uporabo.
Uporabniški avatar
Creed
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

mihecmiha napisal/-a:
Creed napisal/-a: in ovinkajo avto.

:lol: =D> :lol:
Ja no...razumel si :mrgreen:
Foggy
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana

Jaz imam 2.4-2.5 vse pnevmatike, vsaj toliko spomladi napolnim, koliko je pa tekom sezone, pa nebi vedel :mrgreen:

Aja pa še to, pnevmatike se enakomerno obrabljajo :wink:

Lp
Uporabniški avatar
Inti
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 147

C c c Foggy, tlak je potrebno vsaj 1x mesečno kontrolirat, ne pa enkrat letno :mrgreen:

Da ne bo čist off, svoje pumpam 2.5, in mi je kul. Zadaj nobene obrabe, spredaj pa klasika - po notranjih robovih.
Uporabniški avatar
Dejan156
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: ljubljana

A lahko še kdo pove za dimenzije 245/35/19? Gre se za alfo 159....se pravi lahko tud tist ki ima original TI in ima napisan kolikšen tlak naj bi bil...sicer razlika v dimenziji gum je minimalna med original in mojimi, tako da bi po vsej verjetnosti moral bit približno enako.
Hvala tistemu ki napiše in ob prvi priliki dubi za pivo oz karkol pije 8)
\°/
blazo
Alfa Member
Alfa Member

Jaz sem našel podatek samo za 235/40/19

normalno obremenjena alfa: 2.7 spredaj, 2.5 zadaj,
polno obremenjena (odvisno kako to tolmačiš :lol: ): 3.0 spredaj, 2.8 zadaj, seveda pri mrzlih pnevmatikah

kot praviš verjetno ni bistvene razlike ..
Odgovori
  • Informacija