Veliki / Glavni servis - AR 147 / 156 / GT, 2.0 TS

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

ROBERTH
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Kranj

alfa_samec napisal/-a:
kaj naj še menjam?
Pri 2.0 TS definitvno ojnične ležaje. Komplet je malo čez 30€, tak da...
Glede na to, kako hitro je narejen veliki servis, si res lahko privoščiš menjavo ojničnih ležajev. Upam le, da ima 145 prijaznejšo obliko mostu od 166, za demontažo karterja.
Uporabniški avatar
ARfan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Preoblečen Fiat/Opel

Bi si malo sposodil temo.
Kdo kaj ve kako je kaj z 2.0jts motorji in ojničnimi ležaji?Kdaj jih je priporočljivo menjati?Sem slišal, da je problemov glede ribate precej manj v primerjavi s 2.0TS vendar vseeno bi bilo dobro slišati mnenje nekoga ki več ve okoli tega.
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm
Kraj: Puconci

Manj besedi je zato, ker je samih motorjev manj. Pravzaprav izredno malo. Tudi sama proizvodnja JTS-jev se je kmalu končala, vzrok pa je bil prevelik strošek izdelave motorja in preomejena serija vgradnje.

Glede samega ribanja pa ne bi vedel. Je pa možno, da imajo not drugačne ojnične ležaje, glede na to, da motor ni enak staremu TS-u. Ali pa vsaj drugačno porazdelitev sil.
Uporabniški avatar
Overs[t]eer
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 156 3.2 GTA
Kraj: Ljubljana

Motor je od glave navzdol popolnoma enak.

Da je kaj manj nagnjen k ribanju ne bi verjel, če je - je to splet sreče, drugačnih temperaturnih in ostalih obremenitev motorja zaradi direktnega vbrizga kot pravi alfa_samec...
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Poznam nekoga ki mu je JTS ribnu pri 110kkm.

Pomojem je isto sranje kot TS... zato so mu pa dal ime jebeni twin spark... ;)
Uporabniški avatar
spartan
Alfa Freak
Alfa Freak
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Slovenska Bistrica

ARfan napisal/-a:Bi si malo sposodil temo.
Kdo kaj ve kako je kaj z 2.0jts motorji in ojničnimi ležaji?Kdaj jih je priporočljivo menjati?Sem slišal, da je problemov glede ribate precej manj v primerjavi s 2.0TS vendar vseeno bi bilo dobro slišati mnenje nekoga ki več ve okoli tega.
Nekaj cajta sem 2.0 TS vozil. Po moje je za ležaje problematična poraba olja (ca. 1,2 l/3000 km ob zgledni vožnji do 4.500 obratov/min po AC, pri športnem priganjanju nad 5.000 obratov/min pa še več). Sicer poraba bencina 8,4 l/100 km.

Drugače je imela ta že drugi motor (prvi ribato pri 80.000 km ker prejšnji lastnik ni gledal olja).

Kaj imaš not: Selenia 20K? Smotrno je dodajati še tudi kakšne oljne aditive.

Do menjave ležajev pa hvala bogu nisem prišel.
Uporabniški avatar
ARfan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Preoblečen Fiat/Opel

Prvi lastnik je ves čas (do 100.00km) uporabljal Selenio 20K, jaz pa sedaj Mobil 1 Rally Formula 5w-50 . Poraba olja se trenutno ob dokaj normalni vožnji z občasnimi izpadi giblje okoli 1.5dl/1000km.Ob Zmerni vožnji je praktično nična se mi pa precej pozna na avtocesti ko ji malo dušo spustim :D .

Olje kontroliram redno tako, da nikoli ne pride pod polovico med min ter max.
Avtomobil ima 130.000km.

So kakšni znaki, kdaj je potrebna menjava ležajev preden se naredi večja škoda ali je takrat že prepozno?
Uporabniški avatar
spartan
Alfa Freak
Alfa Freak

Frend trdi da lahko gre 2.0 benz do 300.000 km ob rednih servisih ter rednem čekiranju nivoja olja.

Za znake bi bilo smotrno vprašati koga, ki je že imel ribato.
Uporabniški avatar
Overs[t]eer
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 156 3.2 GTA

Zloraba motorja po pameti, ne preveč eksperimentrianja z oljem (takih je največ zaribal) to je to...
Preventivna menjava ojničnih ležajev je pa zame nesmisel... potem raje preventivno avto zamenjam.
Miholl
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 156 sw
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

Kok zahteven pa je poseg menjave ojničnih ležajev? Zna to vsak popoldanec al je to bolj filigranska zadeva?
Uporabniški avatar
DaviiD
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Maribor
Kontakt:

Ne vem kaksne popoldance poznas, ampak ti ki jih jaz znajo. Od orodja pa rabis moment kljuc in mislim da tisti zvezdasti nastavek (ne vem za TS motorje kake sraufe imajo na ojnicah).
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm
Kraj: Puconci

Tribesman napisal/-a:zato so mu pa dal ime jebeni twin spark...
Od kje ti pa to? JTS pomeni Jet Thrust Stoichometric in nima nobene veze s Twin Spark-om. Tudi sam način delovanja motorja je popolnoma drugačen.
spartan napisal/-a:Nekaj cajta sem 2.0 TS vozil. Po moje je za ležaje problematična poraba olja (ca. 1,2 l/3000 km ob zgledni vožnji do 4.500 obratov/min po AC, pri športnem priganjanju nad 5.000 obratov/min pa še več). Sicer poraba bencina 8,4 l/100 km.
Ne bi se strinjal, ker firma v knjižici pravi, da je 7 dcl na 1000 km "normalna" poraba olja. Torej so nagnjeni k temu, da olje porabijo, vendar je bolj ko ne vprašanje servisnega intervala 20.000 km plus dejstvo, da se je not nalivala Selenia, ki zdrži max polovičen čas tega intervala (tako 20K kot tudi Racing, kar je tudi zapisano na njihovih nalepkah). Se pravi, če si se strogo držal priporočil proizvajalca po servisni knjigi, ti ribato ni mogel uiti.

Zanimivo je naslednje dejstvo: enaki ležaji so v dizelcah 1.9 in ne ribajo. Ko pa se vrtijo v 2.0 TS-ih, ki ima nižjo temp delovanja, višje vrtljaje in manj navora, pa ribajo. Za količino olja pa nisem siguren, zato ne bom nekaj na pamet govoril.
Za znake bi bilo smotrno vprašati koga, ki je že imel ribato
Znakov ni, ko je ribato tu, ni več poti nazaj. Edini znak, ki ga slišiš je nabijanje ojnice v motorju, vendar je takrat že prepozno. Preventivna menjava na velikem servisu in je to to. Vseeno tistih 35€ ni tak velik, da bi zaradi tega ubobožal.
Oversteer napisal/-a:ne preveč eksperimentrianja z oljem (takih je največ zaribal) to je to...
Na Selenii pa jih je res največ zaribal :wink:
ARfan napisal/-a:Ob Zmerni vožnji je praktično nična se mi pa precej pozna na avtocesti ko ji malo dušo spustim
Nevem, če bi se ti morala poraba olja "precej" poznati na AC. Definiraj precej.
Uporabniški avatar
colibry
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

hm. cudne porabe olje omenjate za 2.0 ts 16V motorje. meni namrec na 10.000km porabi piclih 2deci maximalno ( Castrol RS sport 10W 60 ), Je pa mesana voznja. vcasih priganjam vcasih ne. avtoceste nikoli pod 150-160km/h.
Uporabniški avatar
spartan
Alfa Freak
Alfa Freak

Olje se menja za polovico prej, torej na 10.000 km.

Potrebno ga je menjati, ne glede na to koliko si novega čez ta interval zraven dolil.
alfaboy
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Krško

Meni 2.0 TS na 3000 km 3 do 4 litre olja.... Vozim se zmerno in je ne priganjam v nevem kako visoke obrate...... Kam gre tolko olja mi ni jasno!!
Alfist po duši!!
Odgovori
  • Informacija