Če imaš preko 150.000, in finance niso problem jih kar menjaj, razliko boš sigurno opazil. Ob tem da se bo avto bolje obnašal v ovinkih, in lepše požiral luknje, bo tudi zavorna pot krajša. Se pa da izmerit amortizerje, na AMZS-u sigurno. Med vožnjo pa ponavadi ne opazimo slabših lasnosti amrotizejev skozi čas, dokler niso že res fuč.
Namesto orgnalnih lahko gledaš kaj v smeri Monroe Reflex (Potokar), Kayaba (Olef, Euroton), Sach oz. Boge (Motomat).
"There are a lot of good sports car on the road."
"I know, I pass them all the time." Alfa Romeo. Engineered to Excite.
Včeraj sem opazil, da so zadnji amortizerji skoraj čisto fuč (če ga odzadaj z roko dol pritisnem najprej zaniha, če to ponovim pa je ok, čez čas pa spet isto), zato sem se odločil da zamenjam kar vse 4, ker s prvimi bo verjetno podobna zgodba.
Sedaj me pa zanima katere amortizerje bi naj vzel (povpraševanje sem že dal za Kayabine amortizerje na euroton in olef in čakam na odgovor). Na alfisti.net sem gledal tudi nekatere komplete z vzmetmi, vendar mi ne diši 30mm nižji avto zaradi cest ki so v moji okolici.
Torej kaj, kje, kako, zakaj? Najraje kakšno mnenje iz prve roke.
Na 145-ki sem imel KONI-je (Sport linija - nastavljive trdote) in morm rečt da sem bil navdušen! V bistvu sem najprej kupil sprednje amortizerje in dal zadnje samo obnovit, vendar je bila razlika prevelika in sem naknadno dokupil še zadnje.
Vožnja je po mojem mnenju enako udobna, čuti se le mnogo bolj stabilna in nadzorovana lega v dolgih in hitrih ovinkih (tudi v najmehkejši nastavitvi).
Kako hudiča naj se navežem na avto, kjer vse deluje brezhibno tja v tri dni ?
Jaz sem orginalne menjal za Monroe Reflex, in sem zaodovljen, udobje je ostalo enako oz. še boljše, v ovinkih pa je tudi lega boljša. Ni zdaj to neki vau, ampak, drugega kot to da bo avto udoben niti nisem iskal.
Eni so s temi amortizerji zadovljni drugi ne (nekomu na forumu je baje spustil zadnji precej hitro oz. nekaj v tej smeri), imajo pa dokaj prijetno ceno.
Mogoče bi bilo pametno pogledat tudi h Koni FSD, ki bi naj ohranili udobje, a ob tem tudi izboljšali lego. Več lahko prebereš na spletu.
Drugače ti pa ostanejo še firme, ki sem ti jih naštel v prejšnjem postu, vse te firme so ene boljših kar se amortizerjev tiče in verjetno z nobeno ne zgrešiš.
Hvala vama za odgovore. Je kakšen KONI zastopnik za slovenijo, al se to bolj splača vzet v tujini? Pa še zanima me, če je ob menjavi amortizerjev pametno menjati tudi vzmeti? Lizard, ti si pustil originalne?
Lizard, kako dolgo že uporabljaš reflexe?
Nimam ravno dolgo, ene pol leta, tako da glede tega kako se obnesejo na dolgi rok ne bi znal povedat.
Vzmeti sem menjal, a nisem kupil orginal. Hotel sem od Kayabe, pa sem dobil samo sprednje, zadnje pa so mi zrihtali potem od Suplexa, kupljeno pa je bilo oboje v Eurotonu, vsak je stal 35€, torej dobrih 100 € vsi 4-je. Gre pa seveda za OEM nadomestne dele. Za tako ceno mi niti ni bilo treba 2x premišlejvat če vzamem ali ne.
Vse je seveda odvisno od tega v kakšne stanju imaš vzmeti. Ampak če boš kupoval športne amortizerje, potem tu zraven vsekakor sodijo nižje in trše vzmeti.
Če boš pa kupoval OEM amortizerje, pa bi ti mogli imeti enake lastnosti kot orginal amortizerji, v tem primeru, vsaj za moje pojme, kakšne športne vzmeti odpadejo, ker miksat športno z navadanim ni optimalno. Ali oboje eno, ali oboje drugo.
V tvojem primeru bi jaz gledal nekaj v smeri Koni FSD amortizerjev pa Eibach Pro Kit vzmeti, kot ima na svoji 147-ici tudi TribesMan (on sicer pravi da so mu fedri odzadaj premehki). Če pa športnost ni važna, potem pa ene od predlaganih OEM amortizerjev + OEM fedre.
Sam sem na svoji 147 pred tednom dni menjal amortizerje. Gor sem dal Monroe reflex in dozdaj nimam nobenih pripomb. Itaq pa karkoli bos dal gor bo obcutno boljse,kot pa stari amortizerji ki so po moznosti se zelo iztroseni.
Tako da mislim, da je Monroe amortizer kar prava izbira, pa tudi relativno ugodno jih dobis.
Sem pa dal za vse 4 amortizerje 260€ + 40€ za delo = 300€ vse skup.
optiko edino se moram naredit.
No, nižan avto mi najbolj ne diši zaradi cest po katerih se vozim (sem imel prešnji avto znižan 40mm, pa so bli vsedno problemi), al pa da bi mogoče bil znižan 10 ali pa max. 20mm.
Čakam na odgovore iz trgovin, potem pa se bom odločil kaj vzamem. Bom še sporočil cene tukaj gor, če še bi koga drugega zanimalo.
Evo dobil sem odgovor iz Evrotona (ne delam reklame, zanima me le, če je to vredu ponudba):
Citiram:"Lep pozdrav,
spodaj so dopisane cena na vašo povpraševanje. Vse cene so z davkom.
V primeru da se bi odločli za nakup se oglasite v trgovini za individualni dogovor.
Možnost ca. 10-15% popusta na določene, od vas zahtevane artikle.
V primeru da vozilo ima sportno podvozje kaj nebi bilo čudno pri 2.5 V6 motorju potem je možnost dobave amortizerjev le od nemškega proizvajalca Sachs kajti le ta jih ima v ponudbi.
Cene za Sachs so 104€ prvi amortizer, 111 € zadnji amortizer. To so amortizerji za "Sportfahrwerk" oziroma športno podvozje. Razlika pa je v vsej verjetnosti le v trdoti.
2x sprednji končnik stabilizatorja TRW (OEM 60625029) JTS104 21€ x 2
2x zadnji končnik stabilizatorja TRW (OEM 60613575) JTS386 22€ x 2
1x leva spodnja roka TRW (OEM 60686891) JTC104 123€
1x desna spodnja roka TRW (OEM 60686892) JTC105 123€
2x prednji amortizer KAYABA 85€ komad (brez sportnega podvozja)
2x zadnji amortizer KAYABA 108€ komad (brez sportnega podvozja)
Rok dobave za vse je ca. 1-2 dni.
Hvala za vašo povpraševanje in veselimo se vašega obiska.
lp
Rene
Euroton Ptuj"
Spodnje roke in pa končnike stabilizatorjev mislim da je vseeno kje vzamem, ker so originalne itak od TRW če se ne motim.
jst bi se na tvojem mestu vseeno pozanimal še za Konije.... Jst jih imam na Qv-jki in na Hondi in mi tut Evra ni žov. Drgač pa glede nižanja: A je 156 2.5 V6 kaj nižja od 1.6, 1.8? ker jaz sem se tudi bal da bo Qv-jka z Eibach fedri prenizka, pa je šla dol le za 1cm, ker je že v osnovi nižja za 2cm, podatki da gre dol za 3cm so pa namenjeni osnovnim različicam
Za povečanje penisa si preprosto kupite BMW in problem je rešen.Pred uporabo se posvetujte z forumskim pametnjakovičem ali pri uporabniku.
Ampak če vzame Konije mu ne udie še nižanje, sploh če hoče imeti "sinhronizirane" fedre in amortizerje... če pa kupi OEM amortizerje pa lahko pusti orginal vzmeti. Vse je to stvar osebnih preferenc.
Mah ni panike glede vzmeti. Če boš vzel ''športne'' amortizerje boš imel občutek bolj stabilne vožnje, ker je dušenje v kompresijo oz. povratni hod različno. Sam sem to opazil predvsem pri dušenju povratnega hoda. Z nižjimi in tršimi vzmetmi boš pridobil na togosti in odzivnosti, če to želiš. Jaz sem vzmeti pustil iste (na 15let stari 145-ki) in menjal samo amortizerje.
Če ne čutiš potrebe bo boljšem podvozju in avta ne ožemaš po ovinkih, išči OEM podobne izdelke in ne kompliciraj Je pa tko da boš amortizerje verjetno menjal samo enkrat (razen če ne boš imel avta 10let), tako da se ti splača kupit dobro robo.
Kako hudiča naj se navežem na avto, kjer vse deluje brezhibno tja v tri dni ?
Jaz sicer nisem nikoli visine avta meril. Nimam sportpacka, ampak vseeno mislim, da je V6 malenkost nizja kot ostali bencinarji (in dizli). Vsaj zgleda tako. Kar pa se amortizerjev tice, ce noces nizat, dej original, ker avto ze sedaj nima slabe lege. Ce pa nizas, pa nizaj kvalitetno