sem lastnik Alfe 159, 1.9 jtdm, 150 km, 120000 prevoženih km; pred dvema mesecema opravljeni veliki servis.
Včeraj se mi je ob vožnji kar naenkrat pojavilo sporočilo "have engine checked" in začela rumeno svetit lučka črpalke. Avto je upošasnil, turbine kot da ni slišat oz.ne odpira do konca in avto zares ne gre nikamor. Na avtocesti po ravnini je cela znanost priti do 130 km/h. Nakar sem šel tankat in je avto spet normalno deloval dobrih cca.10km in nato se je zgodba ponovila. Med tem časom rumena lučka črpalke ni ugasnila. Ali ima mogoče kdo idejo kaj bi lahko bilo oz.ali je že kdo imel kakšen podoben primer in kako problem odpravit?
Za odgovore se vam vnaprej zahvaljujem!
LP, A
PS: zahvala Energy-u in MaStr-u za že dana svoja odgovora...
Aha, hvala za enkrat. Najbrž res bo pametneje priklopit na računalnik kot pa poskušat rešit zadevo z besedami. Današnji avtomobili res niso več kot nekoč, ko je kladivo, ključ 10 in izvijač zadostovalo... Pa čeprav je vsaka info dobrodošla.
Urejeno!
Sem peljal na avto-diagnostiko, kjer je računalnik pokazal napako na filtru trdih delcev, bil je 97% zamašen. Sprožili so prisilno regeneracijo in avto teče ku urca. Bilo je prav videti kako letijo (goreči) delci iz izpuha. Sedaj lepo užiga, nč tresljajev, normalna poraba in spet pridejo do izraza vsi konjički..
Tiste ki zanima, sem avto peljal k Avtoservis Stanič v Bukovici (pri NG). So profesionalni, korektni, pošteni in ugodni...
V petek popoldne se je na moji alfici pojavila ta "have engine checked" napaka...ok...po vsem prebranem sem sklepala kaj bi lahka blo...danes pelam avto k mehaniku (najbolj me jezi to, da sem ga morala tam pustit, da me ni blo poleg),kjer so ga priklopli na računalnik. Ta je pokazal napako na filtru sajastih delcev...mehanik je napako zbrisal se šel malo pelat in po 2km isto, lučka se spet prižge...no pozabla sem omenit da avto ne gre absolutno nikamor...do 90 km/h jedva in to je to...da v hrib ne govorim...ok...potem mi reče da bo treba narditi prisilno regeneracijo (a bejž no sem si misla...po pravici povedano) in to jutri...ter da bo treba menjat olje in filtre...zdaj mi pa ni jasno zakaj to? ali je to obvezno...da je treba zaradi regeneracije poleg še kar mali servis nardit, čeprav je še kar dosti km do tega...
Servisni interval je na 30000km,čeprav mislim ,da nas večina olje menja pol prej,torej na 15000km! Če še nimaš toliko prevoženih km s tem oljem,ne vem čemu potem menjava?
Verjetno pa bo za napako krivo,kar je napisal MaStr!
Katero olje pa imaš v avtu,ker ob uporabi nepravega olja se zna zabasat DPF!
ja no če je pa tko pol sem pa glih na pol...sem misla delat pri 20000km...sam ne vem, zakaj je pol rekel, da je treba menjat olje pa filtre, da je kao pri regeneraciji to potrebno, pa še sami mi je jasno da temu ni tako...Olje sem pa imela Selenio WR 5W40...pa se bo napako dalo samo z regeneracijo odpraviti...in če negdo napiše razpihati avto...kako to zgleda...pod visokimi obrati nižja prestava ali??...sem pa že mela filter zabit...samo takrat je gorela lučka "antipollution filter clogged"...pa se je z AC porihtalo...
WR 5W-40 zna povzročat težave pri zabasanosti DPF-ja!
Za 159 z DPF Selenia priporoča po novem 5w-30 PE,čeprav je bilo še ne dolgo nazaj za 2.4 motorje priporočeno prav to olje katero imaš zdaj ti notri!
Je bilo pa o tem katro olje je pravo za določen motor že kar veliko napisanega,če malo pobrskaš po forumu!
Evo zaenkrat je napaka odpravljena z regeneracijo...olja in filtre mi pa niso menjali, ker se je gospod mehanik posvetoval z nekimi mehaniki v Ljubljani in ti so mu povedali, da ni treba menjat olja in filtrov še jaz vem več od njega...je pa stvar v tem, da grem v četrtek na pot...ene 1200 km v obe smeri...srčno upam, da bo avto to zdržal, ker egr-ja mi pa niso scistili...bo pa zgleda treba čimprej še to nardit...no ja...pa če ena regeneracija pride 70 eur, kaj vse še lahka pričakujem...