Motorček ventilacije

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
rastek
Alfa Member
Alfa Member

Pozdravljeni,

Pred kratkim mi je začel ružit motorček za ventilacijo, ki se nahaja desno spodaj pod armaturko pri sovoznikov nogah. Ker nisem vedel kaj je narobe sem zapeljal do pooblaščenca kjer so mi rekli, da so motorček namazali in bi zdaj moral delat brez brnenja. Čez 2 dni pa je ponovno začel brneti. Tako sem brezveze plačal tisto uro dela, ker mi nočejo priznati tega oziroma kakorkoli popravit, rekli so mi le, da mi nabavijo rabljeni del z montažo za 60€. Novi bi pa naj stal 150€ kar pa tudi ne morem preveriti. Na bolhi mi pa nekdo ponuja motorček za 20€ samo je od 156-ke letnik 2000 TS. Moja pa je letnik 2005 jtd. Mogoče kdo ve če bi omenjen motorček pasal na mojo?

Kaj bi naredili vi v tem primeru? Mazanje z mastjo zgleda ne pomaga pri ruženju, ker je prišla polek vlaga in je začel zaribavat.

Hvala za nasvete :)
Uporabniški avatar
Creed
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Kupi ga na bolhi in ga sam zamenjaj. Ce pa ne bo taprav, kupis pa se enega...tokrat pravega...bo se vedno ceneje kot na servisu :)

Menjava je pa preprosta in je tudi tema na forumu.

LP
Foggy
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana

Samo v vednost, pred FL model ima povsem drugačno ventilacijo, kot pa FL model.
rastek
Alfa Member
Alfa Member

Včeraj sem se spravil ven vzet ta ventilator skupaj z motorjem in je zares preprosto. Najprej odviješ 2 matici, da dobiš dol tisto mehko pregrado, potem pa samo 1 vijak drži cel ventilator na mestu, ki bolj služi kot varovalo kot bilokaj drugega. Ventilator nato zasučeš samo v smeri uri in gre ven. Ko sem vzel ventilator ven in ga dal na tla ter ga prižgal in sprobaval različne hitrosti od 1 do 6 nisem slišal nikakršnega brnenja. Potem sem vzel dol tisti plastični pokrovček, tu moreš bit še posebej previden, da ne polomiš plastičnih zatičev. Noter je pa ena guma oziroma puša, ki duši vibracije osi. Sem jo vzel ven in je bila na otip zelo mehka. Ker je bila že namazana z mastjo po notranji strani sem vse skupaj sestavil nazaj ter ventilator vstavil na svoje mesto in ko prižgem ventilacijo spet čuden zvok, ki pa včasih poneha oziroma na večjih obratih se ga ne sliši. Na nizkih pa je zelo glasen. Če pa primeš z roko tisti plastični del v katerem je puša pa malo potihne tako da mislim da je razlog brnenja slaba puša, ki ne duši vibracij. Če bi bil hin ležaj bi se slišalo konstantno. Če ve kdo kje bi dobil novo prosim za info. Zaenkrat pa še ventilatorja nebom menjal sem se odločil, ker mi je škoda €€, če še deluje. :)
Uporabniški avatar
Creed
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Take specificne kose bos dobil samo na bolhi ali pa na odpadu. Na servisih ti bodo prodali kompleten ventilator in te pri tem opalili za postene denarce.

Poisci kje kako razbito (bolha, avto.net) in nabavi ventilator, po lap zamenjas kar je treba.
LP
rastek
Alfa Member
Alfa Member

Kolega električar mi je popravil ventilator. Hin sta bla 2 ležaja do katerih je bilo razmeroma težko priti. Zdaj je ventilator popolnoma neslišen imam pa občutek, da ta nova ležaja bolj držita ventilator in se zato ne vrti dovolj hitro kajti skozi zračnike se čuti zelo šibko pihanje, tudi ko dam na jakost 6 črtic potem dejansko piha kot pri ostalih avtih na prvi stopnji. Ventilator se vrti in se ga sliši, da dejansko piha. Testirali smo ga tudi odzunaj in se zdi da zelo močno piha. Zdaj se pa dejansko ne spomnim če pri alfi 156 FL res tako slabo piha ali je to zdaj začelo, ker sem lastnik avta dobre 3 mesece in ventilacije nisem kaj dosti uporabljal.

Kakšna je kaj jakost pihanja pri ostalih forumaših?
dom
Alfa Freak
Alfa Freak

moja ima 4 nastavitve ( brez 0 in avto ) pa jo mam ponavadi na 1 ali pa 2...3 mi že preveč piha...
upam da nimaš kje luknje da bi zrak uhajal...
hartkor
Alfa Junior
Alfa Junior
Kraj: izola

Menjaj filter kabine pa bo spet normalno pihalo. Za samo menjavo, če imaš FL armaturo, ti pride prav znanje kamasutre in veliko število kletvic ;-P
rastek
Alfa Member
Alfa Member

Hvala za nasvet, sem ga zamenjal, vmes si skoraj polomil hrbet, ko sem ležal čez prag na hrbtu in menjeval filter kabine. Motla je še tista glupa pregrada iz neke volne in je nisem hoto cviknit da bi dol padla. Drugače sn rabo pol ure da sem sploh našo ta filter.

Sicer zadeva ni rešla pihanja, ker smo ugotovili, da je kolega narobe priklopil žice v ventilatorju in se je kontra sukal :D :D .

No to je to.

lp
Odgovori
  • Informacija