Lep pozdrav. Sem nov na tem forumu in lastnik Alfe 159 dober mesec. Opažam, da občasno težko vžge. včasih napiše tudi napako na displeyu, sam tako hitro ugasne, da še nisem utegnil prebrati do konca.
in velikokrat pri pospeševanju enkrat cukne tam okrog 1600-2000 obratov. sem prebiral forum in je govora o EGR in LMM. Mislim pa da bo treba peljat na servis. Veliko se govori o Stepančiču v MB, pa me zanima, kak je kaj pri odkrivanju takšnih napak, ker ne bi rad menjaval nepotrebnih stvari zaradi napačnih diagnoz servisov. Je pa tudi kakšno mnenje z vaše strani zelo dobrodošlo, če je imel kdo podobne težave.
Za začetek spucaj EGR, boš tudi videl, če je resnični krivec za težave, čeprav simptomi so pisani njemu na kožo.
Stepančič je v Celju, v Mariboru je Petrovčič. Tudi če gre za "znano" napako, ali da pač najdejo krivca, ponavadi raje enostavno menjajo kot pa karkoli popravljajo. Pri alfi je ponavadi tko, da je bolje da prideš na servis in poveš kaj je narobe ter kaj naj popravijo, kot pa da njim prepustiš iskanje napak.
Mene isto dela. Potrebno bo menjati senzor "mešanja zraka" (ne vem kako se točno imenuje); stroški cca 200€ brez dela, seveda od konkurence. Prej bo pa potrebno regenerirat filter trdih delcev (prislina regeneracija) in če ga regeneracija ne bo "spucala", ga bo potrebno sneti in ročno ščistiti s posebnimi čistili... (fantje na forumu vedo točno povedati kako in kaj)
2x sem ga že peljal na prisilno regeneracijo in spet mi je začelo cukat, kaditi in težko užigati, tako da me čaka te stvari poštimati...
Priporočam da ti naredi nekdo, ki je te stvari že delal..
"Diagnozo" so mi pa povedali na Servis Stanič, NG, kateri so imeli že kar nekaj Alf na popravilu s to napako...
Menim pa da je pametno, da ga na PC prvo pelješ priklopit...
stokrat ze povedano- egr ventil scistit, da bo deloval tako kot treba, drugace tudi regeneracija ne bo popolna, in ga lahko vsak mesec vozis na prisilno regenracijo
senzor mesanja zraka? mislis merilec pretoka zraka? pri vzigu naj ta ne bi imel lih neke veze
aja pa se MAP senzor(senzor pritiska turbine) ki je prisraufan na kolektorju, je potrebno ocistit, ker je ponavadi ves sajast in zapacan, se kar cudim kako sploh lahko daje tocne podatke, ce je tako zapcan
kaj ni to, če je krivec EGR, da v hrib komaj pelje? Zaradi sesalnega kolektorja ponavadi cuka v teh obratih. Ko boš snel pokrov poglej še okoli kolektorja, pa če je tista letvica na svojem mestu.
sem snel danes EGR. res da je bil sajast, vendar je delal normalno. sem priklopil na 12v in batič skoči ven za kakšnih 7 mm. saje pa so bile med ventilom in "komoro" kar po moje ni vplivalo na delovanje le tega. se pa je dal hitro očistit, ker so bile saje mehke in niso bile sprijete. ne vem pa kaj je tista stvar ko je EGR nanjo privit. ker verjetno je tam not tudi vse sajasto. bi dal slike gor, pa jih ne znam prilepit.
še nekaj me zanima.
pri deni luči je ena debela cev, ki mislim da gre v zračni filter. na njem je verjetno merilec pretoka zraka, če se ne motim in ena objemka je razrahljana. trenutno nimam druge tako velike. in tam pri senzorju je nekoliko majavo. ali je možno da tam not potegne kak odvečen zrak in da zaradi tega avto cukne?
grem pa sedaj na probo pa bom videl kako je.