Katalizator - 2.0 TS (AR 147/ 156/ GT)

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm
Kraj: Puconci

torej prej kot katalizator bi naj šli senzorji, sonde al?
Ja. Lamdba sonda. Katalizator se sicer lahko zapolni, samo dvomim da bi bilo to.

Če bi bili malo resni, bi izmerili pline.
bostjanluk
Alfa Member
Alfa Member

imel sem enake probleme z mojo prejšnjo 156-ko.
Avto je začel pit olje(cca 1l na 1000 km). Ker nisem dal to takoj poštimat,se je po mnenju serviserja širilo naprej. Zapacane svečke, injektorji, potenciometer, katalizator, sonde(4 ima baydemimo)...

Baje je to bolezen jts-jev :x

Tudi sam sem iskal katalizator in ga enostavno ni bilo za dobit.

Moj predlog-prodaj. Žal.
Fullassss
Alfa Member
Alfa Member

bostjanluk napisal/-a:imel sem enake probleme z mojo prejšnjo 156-ko.
Avto je začel pit olje(cca 1l na 1000 km). Ker nisem dal to takoj poštimat,se je po mnenju serviserja širilo naprej. Zapacane svečke, injektorji, potenciometer, katalizator, sonde(4 ima baydemimo)...

Baje je to bolezen jts-jev :x

Tudi sam sem iskal katalizator in ga enostavno ni bilo za dobit.

Moj predlog-prodaj. Žal.
hmmm, kako dolgo pa si odlašal s popravilom?
kaj pa če dam gor nek ponaredek/univerzalen katalizator? seveda če bi ga najdo, ker kolko mi je serviser rekel da se ponaredka za tak tip motorja ne da dobit :/...
avta nebi rad prodal, ker sem ga pred 2 mesecoma komaj kupil...

hjooo to bo še očitno piz*arija...

drgač pa olja meni še ne pije, naj pa bi na 2 cilindru blo slabše izgorevanje oz vžig in je serviser rekel da je vrjetno svečka zapacana... 2 potenciometra sta že javila napako in pa ena sonda... problem pa je pri 1. katalizatorju... prosim še za kak nasvet
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Fullassss napisal/-a: seveda če bi ga najdo, ker kolko mi je serviser rekel da se ponaredka za tak tip motorja ne da dobit :/...
Pa če sem ti dal link do kopije orginala za 2.0 JTS...
"There are a lot of good sports car on the road."
"I know, I pass them all the time."
Alfa Romeo. Engineered to Excite.
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm

Uporabniški avatar
kukec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Slov. Bistrica

hm, škoda za te težave, če je res katalizator fuč :\, glede na to da si avto kupil pri ah bi ga za skrito napako obtožil, ker je komaj dober mesec odkar maš avto... lahko pa da je to vse posledica tega, da je avto dolgo časa stal...
Slika
Uporabniški avatar
kukec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Slov. Bistrica

nekaj sem brskal zdaj.. blok na JTS je enak kot na t.s. motorju ane? ker prirobnice na kolektorju zgledajo enake, ima pa posebaj katalizator naprej in ne v enem delu, in bi to bla mogoče cenejša varjanta.
al pa da se nardi custom izpušni kolektor, pa se potem katalizator malo nazaj prestavi nekam na ravno cev...
Slika
Fullassss
Alfa Member
Alfa Member

ne vem kak je s tem, drgač pa mi je serviser rekel da mata ts in pa jts dosti razlik in od ts motorja naj katalizator nebi bil vredi.
Drgač pa kopije mi pooblaščen serviser najverjetneje tak nebo hoto gor devat ne? ali pač... tak da če ve kdo za kakega majstra ki obvlada stvari prosim za nasvet. Še raje bi videl za pooblaščenega serviserja

sm se meno zdaj s serviserjem. Je rekel da bojo montirali, ampak garancije pač ni... je že kdo kje zasledil, da se ta kopija vredu obnese??
Zadnjič spremenil Fullassss, dne Sr Dec 21, 2011 1:08 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Mah po moje se vzrok težav skriva drugje in ne v samem katalizatorju ali kar obema. Vsi vemo kako hitri so nekateri serviserji pri menjavi nepotrebnih stvari za velike denarje.

Najprej bi jaz očistil svečke, naredil nekaj km, da se vse lepo segreje in prečisti in nato šel na test plinov na kakšen AMZS ali servisno delavnico ki to ima (nekih 15€ mislim da je strošek takšnega pregleda).

In šele po potem bi jaz razmišljal o potencialnih rešitvah problema, če sploh je v tistem področju.
Fullassss
Alfa Member
Alfa Member

Probleme dela prvi, drugi je ql. zaj ne vem kak je s tem, vglavnem rečeno mi je blo, da je tester pokazal pred katalizatorjem vse ok, po katalizatorju pa bi naj senzor, lambda sonda ali karkoli pač (pojma nimam kaj) pokazalo previsoke vrednosti . Bom videl kaj bom, mogoče bom res šel na AMZS zmerit pline, če bom pa kaj menjeval pa se bo pač menjalo še par stvari zraven. Ma to kako povezavo, da ko je motor hladen kadi ko turk? :)

No tole je tester izpisal:
P0420- Katalizator Prisotno: Nad zgornjo mejo
P0120- Potenciometer lopute Občasno: Signal ni veljaven
P1122- Potenciometer lopute steza 2 Občasno: Signal ni veljaven
P0300- Manjkajoči vžigi (generični) Prisotno: Nevarnost pregretja katalizatorja
P0302- Manjkajoči vžigi cil.2 Prisotno: Nevarnost pregretja katalizatorja

.............
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Poglej na tej strani kaj napake pomenijo: http://www.permoveo.ltd.uk/tabid/122/OB ... fault.aspx

Vpišeš kodo in daš search.

Kolikor bi lahko razbral iz povezav s kodami, bi rekel sledeče: ena od lambda sond je pokvarjena in daje iste vrednosti kot druga (ima namreč prednjo in zadnjo in ne smeta met istih vrednosti). Zaradi tega se pojavlja napaka P0420, P0300 in P0302, ki so vse vezane na ta senzor. Kar se pa potenciometra tiče pa je verjetno slab stik ali korozija, lahko, da je kabel kje pretrgan.

Torej nič kar bi bilo vezano na 1600€ vredno menjavo katalizatorja.
Fullassss
Alfa Member
Alfa Member

Hvala za tole!

bom preštudiral malo kode, pa mislim da še šel k kakemu serviserju na posvet.
Uporabniški avatar
divja kripca
Alfa Member
Alfa Member
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ljubljana

Glede katalizatorja sem prepričan da bo vsak univerzalni dovolj dobro opravljal svoje delo - težava je le v dostopnosti, kolikor je razvidno iz skice.

Če ti na 2. cilindru kuri olje, je to prav lahko razlog za odpoved katalizatorja, kateri je povezan z izhodom iz drugega cilindra. Odvečno olje v izpušnih plinih se nalaga na satovje preprečuje katalizo plinov in katalizator je posledično nedelujoč.

Namen dveh lambda snzorjev je pa v tem da nadzirata delovanje katalizatorja. Konkretno tista pred katom spremlja zgorevanje v motorju in v določenem območju prilagaja količino vbrizganega goriva, tista za njim pa preverja ali je katalizator aktiven. V kolikor obe kažeta isto vrednost, je katalizator fuč.
Če želiš preverit delovanje druge lambda sonde, predlagam da medsebojno zamnjaš obe lambdi ki sta postavljeni za katalizatorja. Na ta način boš preveril ali je napaka v lambdi...
Kako hudiča naj se navežem na avto, kjer vse deluje brezhibno tja v tri dni ?
dromly
Alfist
Alfist
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Šmarje-sap

Tudi jaz se sočam z isto napako na testerju je pokazalo da sta katalizatorja fuč... Ali je opcija da se jih odreže in direkt cev skoz?
Hm kača je šla ostal mi je samo še križ in težave... bed carma:) (PIŠI KAKO PRIĆAŠ) JTD POWER!!!!!!!
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Ampak najprej je potrebno sanirati vzrok in šele nato odpravljati posledice. Sama menjava kata bo začasna rešitev, ker bo tudi tega zapacalo, če se ne porihta dogajanja na 2. cilindru.

Glede kata je opcija rabljen ali pa link iz ebaya. To je še najceneje.
Ali je opcija da se jih odreže in direkt cev skoz?
Kako pa misliš priti skozi pline na tehničnem?
Odgovori
  • Informacija