Težave z zagonom motorja / Ne vžge - 2.2 JTS

Tehnične teme o modelih 159, Brera in Spider

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Uporabniški avatar
dunker
Alfa Member
Alfa Member
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ljubljana

Pozdravljeni, forumaši!

Imam problem s svojo Brero 2.2 JTS, letnik 2006. :|

Včeraj sem se še normalno vozil, kot vedno.

Danes pridem v avto, dam kontakt in avto javi:
ASR unavailable
VDC unavailable
Hill Holder unavailable

Ko pritisnem gumb Start, zaganjač normalno deluje in poskuša vžgat motor, vendar avto nikakor ne vžge.

Sklepam torej, da ni problem v akumulatorju, ker se zaganjač (štarter) normalno vrti. Kljub temu avto ne vžge.

V čem bi bil lahko problem? Lahko kaj naredim sam oz. avto nekako resetiram? Avtovleka do servisa ni nikoli prijetna reč.

Hvala vsem vnaprej za odgovore!

Anže
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Hmmm... brez priklopa na računalnik boš težko kaj pogruntal.

Nevem, mogoče lahko probaš z drugim ključem, če je problem v ključu (imobilizator). Drugače pa lahko pridem z računalnikom do tebe danes popoldne če si iz Ljubljane...
mates
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Za hribom

A starter cist normalno vergla al se matra?

Une tri napake so posledica tega da ABS pumpa ni dobila zadostnega el pritoka.

Mozno, da mas senzor za odmicno fuc, pumpa goriva.... Na komp priklopit.
In odAlfala sta domov
Uporabniški avatar
dunker
Alfa Member
Alfa Member

TribesMan hvala za velikodušno ponujeno pomoč! Sicer sem iz Ljubljane, ampak da je zadeva bolj neugodna, mi je seveda avto odpovedal poslušnost na dopustu v Portorožu. K sreči imam Triglav asistenco, tako da je zdaj že v Kopru na pooblaščenem Alfa servisu (Avto Plus).

mates, ja, štarter povsem normalno vergla in se zlepa ne bi ustavil, če ne bi spustil Start tipke. Ampak žal ni nobenega efekta.

Na servisu pravijo, da računalnik pokaže napako na senzorju, ki meri vrtljaje gredi motorja ali nekaj podobnega. Baje dobijo nov senzor jutri, v svojo diagnozo so precej prepričani. Upam na najboljše.

Vas obvestim o razpletu. TribesMan, še enkrat hvala!
Uporabniški avatar
LaŠko-TeaM
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Murske Sobota - Dol.Bistrica

Mogoče mal neumno vprašanje,namreč zarad enga je***** senzorja avto ne vžge #-o čuda tehnologije kaj čemo.Drgač sočustvujem s tabo,ko te lepo na dopustu pusti avto :flamer:

l.p.
Uporabniški avatar
dunker
Alfa Member
Alfa Member

Ja, se strinjam, to je res precej neumno ... :| Če ne bi vzel asistence, bi me tele zadeve (avto vleka od Portoroža do Kopra, najem rent-a-car) že same po sebi prišle verjetno v rangu 200 eur, brez dejanskega popravila. :?

Zdaj pa vozim nadomestni avto Toyota Avensis karavan s 3.000 prevoženimi km ... moram priznat, da je prijetno mehek. Vseeno upam, da bom jutri spet za volanom Brere.
rogi
Alfa Freak
Alfa Freak

Če bo samo kakšen senzor, se boš jutr veselo vsedu v avto in pojutrišnjem pozabil...... če bodo pa jutri rekli da je treba še kako verigo zamenjat, boš pa klel.
Slika
ROBERTH
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Kranj

Sicer ne poznam čudo od motorja 2.2 JTS, vendar vem da ima variabilno krmiljenje odmičnih gredi (vsaj sesalne) in to pomeni, da mora za delovanje imeti vsaj dva senzorja (če ne tri) za pozicijo motorja.

Če odpove en, motor simulira izpadli podatek na podlagi delovanja v zadnjem času in se včasih v delovanju sploh ne pozna (vsaj za laika) sprememba v delovanju motorja. In če avto ne vžge, je to ponavadi, ko crkne že drugi senzor.

Vse zgoraj napisano velja za motor, ki je tehnično podoben JTS-u (brez direktnega vbrizga) in ni iz Alfine štale.

Na podlagi opisa tudi jaz dvomim, da je šel senzor, ker v tem primeru nebi javljajo napake ABS in druščina. Razen če si ga verglal toliko časa, da si spraznil akumulator.

Ustrezna diagnostika, kot vmesnik med motorjem in "userjem", ki ve kako se streže tem zadevam, kar je precej redko na servisih ("hardver" je, ni pa...), je edina rešitev, da bo zamenjana prava zadeva.
mates
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Za hribom

Raztegnjena veriga bi morala dati svojo napako (pra.. ica ne prizge lucke za napako na motorju) se pa cuti med voznjo, kot, da je avto len.
Na servisu, ce so priklopili bi morali to napako vidt.

Ja dva senzorja sta kriticna in ce ECU ne dobi pravih podatkov od njiju se ne bos nikamor peljal.

Sem enkrat slisal, da nej bi dolocene luci v garaznih hisah povzrocale da senzor odmicne crkne, predvsem na BMW-jih. Zdej kolk je to res ne vem, osebno ne verjamem glih najbolj.
In odAlfala sta domov
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Hahaha... ta je pa dobra. Ko na BMWju kej crkne so pa luči krive. LOL
Uporabniški avatar
LaŠko-TeaM
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Murske Sobota - Dol.Bistrica

Dino Hajderovič bi reko na to dogodivščino......˝˝alfa ma dušó, alfa ma srcé......ma koj k***c,ko pa to nč ne dela ˝˝ :lol: neki mal resnice pa je že

l.p.
gregork
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Bohinj

Ja mal drugač maš kot jaz, meni je avto zalaufov sam ni delal kot bi moral. Smo ga priklopli na računač in je blo tud nekej glede faz zamaknjeno. POSLEDICA JE BILA MENJAVA KETNE, saj se je pretegnila in ni bilo vse tako kot mora biti.
Me pa še zanima na koliko imaš obrate v prostem teku, saj jaz jih imam sami 750 na min.
AR ruls
Uporabniški avatar
Dinotti
Alfa Junior
Alfa Junior

Dino Hajderovič, je včer gledu cigane, kako so alfo brez koles prestavljal iz ene avtovleke na drugo. MAtr nemorš verjet, je strugalo ko, da z nokti po tabli vlečeš! :)
In the end,there shall be only one!!
-HONDA-
Uporabniški avatar
Q_4
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa GT
Kraj: MB-Okolica

Dinotti napisal/-a:Dino Hajderovič, je včer gledu cigane, kako so alfo brez koles prestavljal iz ene avtovleke na drugo. MAtr nemorš verjet, je strugalo ko, da z nokti po tabli vlečeš! :)
Saj isto, kot, da hondo držiš na blokadi :lol:
...ko ne moreš dol iz znamke Alfa Romeo...
Uporabniški avatar
dunker
Alfa Member
Alfa Member

En "update" o moji situaciji.

Kot rečeno, so mi v Kopru na Avto Plus v četrtek postavili diagnozo, da je šel senzor vrtljajev glavne gredi. V petek so ga zamenjali in od takrat se spet veselo vozim.

Odkar je bil senzor menjan, sem avto najbrž uporabljal 5x ali 6x. Od tega se mi je pred zagonom enkrat pokazalo "ABS unavailable", ampak drugih težav ni bilo. Sicer avto zdaj dela OK.

Kaj bi lahko bil razlog za ta "ABS unavailable"? Že od prej imam v spominu, da se občasno pokaže, npr. vsakič tridesetič.

Kot drugo, katerega serviserja mi priporočate v LJ (oziroma bližnji okolici)? Po teli izkušnji bi najraje peljal avto na en orenk servis, da se stvari pregledajo in poservisirajo, da se bom potem res mirno vozil.

Med drugim mi tudi občasno javlja "Left rear light failure". Včasih med vožnjo, včasih ob vžigu. Opozorilo potem ponavadi izgine in se mogoče po nekaj kilometrih spet pojavi. Berem, da ni nujno kriva zadnja leva žarnica -- ampak ozemljitev? Ve kdo kaj več o tem?

Hvala vnaprej!
Odgovori
  • Informacija