Tuning čipi pri nas

Izgled Alfic, povečanje moči
Odgovori
Uporabniški avatar
MaTy
Alfa Junior
Alfa Junior
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Slovenj Gradec

MITT napisal/-a:
MaTy napisal/-a:Seos,

Dizl ja normalno ! Seveda je potrebno pred čipanjem prebrat originalno vsebino EEPROMA.
EEPROM motorne elektronike ne vsebuje samo podatkov za management vbrizgavanja oz. krmiljenje motorja ampak tudi vse ostalo naprimer :
- IMSI ali VIN ( VECHILE IDENT. NUMBER, IMOC - Imobilizer COde, .. )
to je seveda odvisno od motorne elektronike !

Samo tako, da se pred čipanjem prebere original vsebina je mogoče
zagotoviti 100% sigurno delovanje motorne elektronike tudi po čipanju !

Upam, da sem bil dovolj izrčpen !
Jah no, sej to itak vsi profi chip tunerji delajo. Vseeno so imobilizator kode in ostale zadeve (torej NE krmiljenje motorne elektornike delovanja motorja) lahko na ločenih chipih. Se jih da pri novejših modelih tudi prebrat, ampak glavna zadeva pri chip tuningu je optimiziranje programa, ki krmili sam režim delovanja motorja. Seveda moraš najprej "vlomit" (razbit zaščitno kodo) v sam chip-program in potem šele se lahko začneš "igrat".

Še vedno obstajajo v resnično profi firmah narejeni programi (ure in ure testiranj na valarjih), ki pa se zapišejo v chip v tvojem avtu tako, da se prebere original program, se ga zapiše na disk (za kasnejšo možno povrnitev v original stanje), potem pa se s tunanim programom prepiše original program delovanja motorja. Ta program je za točno določen avto že narejen zato odpade faza testiranja dotičnega avta na valarjih. Te programe imajo pa seveda samo profi tunerji in zanje velja, da so pač najbolj preverjeni, ne najcenejši in tudi ne najdražji.
Tole velja predvsem za sodobne turbače.

Seveda, za bencinarje NE-turbače je treba delat za točno določen avto posebej na valarjih. Tudi za vsako predelavo (športen filter, odmične, kolektor...) je treba narest nov optimiziran program, da iztisneš iz motorja maximum. Tudi zato se s tem ne ukvarja veliko profi tunerjev, ker se ne izplača (previsoka cena chipa glede na rezultat), vložit je treba preveč dela, da je zadeva narejena profi. V nasprotnem primeru pa pač prihaja do taljenja batov in podobnih problemov.
--------------------------
Poglej MITT

Upam, da se strinjaš z tem da vsaka motorna elektronika glede na verzijo SW oz. vsebino EEP oz. FLASHA vsebuje tudi CHKSUM, ki more biti po TUNINGU enak kot original !?

No tukaj se pa lahko začnejo problemi :

- CHKSUM je lahko coded v 16bit ali v 8bit - ni obliki !
- Nekatere elektronike ( konkretno SIEMENS SIRIUS32A verzija za BENCINSKI 16V motor oz. DiZEL VARIanta COMMON RAIL ) uporablja 16bitni CHKSUM, ampak to še ni vse.

Ta ECU si sam nastavlja geometrijo motorja glede na oktansko vrednost goriva pri BENZ. verziji in pa KALORIČNO vrednost D2 pri dizelski varianti.

No seveda si je ta elektronika sposobna sama nastavljati korekcijo vžiga in pa sevede položaj odročnikov oz. ventilov........

In ima seveda variabilni CHKSUM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kaj to pomeni, PRIMER :
Preberem FLASH ob 14.55 in ga zalotam nazaj v ECU, stranka gre z avtom na cesto in naredi nekaj kilometrov ! Pride nazaj in ji naložim vsebino prebrano ob 14.55 ( BREZ KAKRŠNIHKOLI MODIFIKACIJ ) - > REZULTAT : AVTO NE VŽGE !!!!!!!!!!!!!!

Upam da sem bil dovolj jasen !
Pa prosim ne pisat bedarij po forumu!
Nekaj je prebrati nekje na NETu drugo pokaže PRAKSA ! Ki se verjemi prokleto razlikuje od NAPISANEGA v KAKI BUKLI !!!!

LP
DIMSPORT - MIKROTEHNIKA ChIp TuNing
ASSISTENZA TECNICA
+386 40 715 715
sprintGTV
Alfa Junior
Alfa Junior

MaTy napisal/-a:Zopet smo prišli na isto temo dyno meter !?

Kar se tiče Bojanovega odgovora glede tuninga v realnem času "okol bloka" .....

Če valarji nimajo možnost obremenitve avta to pomeni "bremze" oz. če avto obremenjujejo samo z svojo silo pospeška se lahko opravljajo le meritve "AT IDLLE SPEED" in "IDLLE LOAD" !!!!

Verjetno ti dost pomeni če delaš tuning na stezi LETALIŠČA in ne OKOL BLOKA !!!!!!!!

Zame, čeprav se grem tuning VALJI ne pomenijo nič razen za nekatere ljudi ki se hočejo "ven metat" jaz imam pa zmerjenih 177CV !!!!

Če se kristalno jasno pozna občutek prirastka navora oz. moči pri višjih obratih in pri večji obremenitvi je zame oz. tudi za zdajšnje stranke dovolj ! ( P206 S16, 1.6VTI, ........... )

Pa lep pozdrav !
1. Če si si ogledal moj link si verjetno opazil, da gre za valjarje z zavoro.
2. "okrog bloka" je bilo mišljeno kot: na pamet - po občutku
3. Steza letališča je isto
4. S čim bi pa ti izmeril tistih 177Cv ? A z občutkom?
5. Ti očitno prodajaš "občutek". Samo ne vem v kakšnih merskih enotah je ta občutek in po kakšni ceni se vrednoti. Dokler so stranke pripravljene to plačat je vse OK.
6. Do sedaj sem zasledil samo tunerje, ki prodajajo prirastek moči (več konj) ki morajo biti nekje izmerjeni.
7. "Zame, čeprav se grem tuning VALJI ne pomenijo nič" to lahko izjavi le resničen "profesionalec" - dodaten komentar verjetno sploh ni potreben :)

Pa veliku uspeha pri "tuningu"!

Še dobro, da to delate na LETALIŠČU saj se lahko zgodi, da kakšen avto od silne moči in navora poleti. :lol:

Pa ne imejte nas za take butlje. Kot da resnično ne vemo kako se dela resen tuning v tujini.
Še dobro, da gospodje iz podjetja Dimsport ne znajo slovensko, ker bi verjetno postali zeleni od jeze, ko bi videli v kakšnih postih se pojavlja njihovo ime.

Bojan
Zadnjič spremenil sprintGTV, dne Ne Dec 07, 2003 10:20 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
sprintGTV
Alfa Junior
Alfa Junior

MaTy napisal/-a:
MITT napisal/-a:
MaTy napisal/-a:Seos,

Dizl ja normalno ! Seveda je potrebno pred čipanjem prebrat originalno vsebino EEPROMA.
EEPROM motorne elektronike ne vsebuje samo podatkov za management vbrizgavanja oz. krmiljenje motorja ampak tudi vse ostalo naprimer :
- IMSI ali VIN ( VECHILE IDENT. NUMBER, IMOC - Imobilizer COde, .. )
to je seveda odvisno od motorne elektronike !

Samo tako, da se pred čipanjem prebere original vsebina je mogoče
zagotoviti 100% sigurno delovanje motorne elektronike tudi po čipanju !

Upam, da sem bil dovolj izrčpen !
Jah no, sej to itak vsi profi chip tunerji delajo. Vseeno so imobilizator kode in ostale zadeve (torej NE krmiljenje motorne elektornike delovanja motorja) lahko na ločenih chipih. Se jih da pri novejših modelih tudi prebrat, ampak glavna zadeva pri chip tuningu je optimiziranje programa, ki krmili sam režim delovanja motorja. Seveda moraš najprej "vlomit" (razbit zaščitno kodo) v sam chip-program in potem šele se lahko začneš "igrat".

Še vedno obstajajo v resnično profi firmah narejeni programi (ure in ure testiranj na valarjih), ki pa se zapišejo v chip v tvojem avtu tako, da se prebere original program, se ga zapiše na disk (za kasnejšo možno povrnitev v original stanje), potem pa se s tunanim programom prepiše original program delovanja motorja. Ta program je za točno določen avto že narejen zato odpade faza testiranja dotičnega avta na valarjih. Te programe imajo pa seveda samo profi tunerji in zanje velja, da so pač najbolj preverjeni, ne najcenejši in tudi ne najdražji.
Tole velja predvsem za sodobne turbače.

Seveda, za bencinarje NE-turbače je treba delat za točno določen avto posebej na valarjih. Tudi za vsako predelavo (športen filter, odmične, kolektor...) je treba narest nov optimiziran program, da iztisneš iz motorja maximum. Tudi zato se s tem ne ukvarja veliko profi tunerjev, ker se ne izplača (previsoka cena chipa glede na rezultat), vložit je treba preveč dela, da je zadeva narejena profi. V nasprotnem primeru pa pač prihaja do taljenja batov in podobnih problemov.
--------------------------
Poglej MITT

Upam, da se strinjaš z tem da vsaka motorna elektronika glede na verzijo SW oz. vsebino EEP oz. FLASHA vsebuje tudi CHKSUM, ki more biti po TUNINGU enak kot original !?

No tukaj se pa lahko začnejo problemi :

- CHKSUM je lahko coded v 16bit ali v 8bit - ni obliki !
- Nekatere elektronike ( konkretno SIEMENS SIRIUS32A verzija za BENCINSKI 16V motor oz. DiZEL VARIanta COMMON RAIL ) uporablja 16bitni CHKSUM, ampak to še ni vse.

Ta ECU si sam nastavlja geometrijo motorja glede na oktansko vrednost goriva pri BENZ. verziji in pa KALORIČNO vrednost D2 pri dizelski varianti.

No seveda si je ta elektronika sposobna sama nastavljati korekcijo vžiga in pa sevede položaj odročnikov oz. ventilov........

In ima seveda variabilni CHKSUM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kaj to pomeni, PRIMER :
Preberem FLASH ob 14.55 in ga zalotam nazaj v ECU, stranka gre z avtom na cesto in naredi nekaj kilometrov ! Pride nazaj in ji naložim vsebino prebrano ob 14.55 ( BREZ KAKRŠNIHKOLI MODIFIKACIJ ) - > REZULTAT : AVTO NE VŽGE !!!!!!!!!!!!!!

Upam da sem bil dovolj jasen !
Pa prosim ne pisat bedarij po forumu!
Nekaj je prebrati nekje na NETu drugo pokaže PRAKSA ! Ki se verjemi prokleto razlikuje od NAPISANEGA v KAKI BUKLI !!!!

LP

Tle nekaj pljuvaš po Mitu!!!!
Mislim, da fant kot laik kar dobro pozna ALFE.

Omenjaš PRAKSO ???????? In koliko jo imaš ti ?

5,10 ali več let?

Ali mogoče dva meseca?

Zgleda, da si edini v SLO ki zadevo res "obvlada", ostali so itak sami pocarji. :lol:

Bojan
Uporabniški avatar
Jakap80
Alfist
Alfist
Kraj: Ljubljana

Pa dobr je no, pac clovk pove svoje mnenje ti svoje pa je, a se treba zdj kregat, ti pac kknjemu ne bos sou tuninga delat, on bo pa pac prezvel brez prilivov sredstev iz tvoje denarnice, pa bo koza cela volk pa sit :evil:
Alfa Romeo 155 1.8 TS
sprintGTV
Alfa Junior
Alfa Junior

Jakap80 napisal/-a:Pa dobr je no, pac clovk pove svoje mnenje ti svoje pa je, a se treba zdj kregat, ti pac kknjemu ne bos sou tuninga delat, on bo pa pac prezvel brez prilivov sredstev iz tvoje denarnice, pa bo koza cela volk pa sit :evil:
Sej se ne kregamo.
Moti me sam to, da se nekateri tko blazno pametni delajo po drugi strani pa dajejo izjave "Zame, čeprav se grem tuning VALJI ne pomenijo nič"

to je isto kot bi klepar rekel " zame čeprav sem klepar KLEPARSKA RAVNALNA MIZA ne pomeni nič" saj lahko avto priveže za hruško in ga raztegne z traktorjem. Kakšen je rezultat si lahko predstavljate.

Bojan
Uporabniški avatar
AR-146
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: ljubljana

heeee močna
Uporabniški avatar
MITT
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Lj.si
Kontakt:

Sad, but true. :|
:evil:: "Yes, if you wanna run cool, you got to run on heavy heavy fuel!" :mrgreen:
Uporabniški avatar
Jakap80
Alfist
Alfist
Kraj: Ljubljana

sprintGTV napisal/-a:
Jakap80 napisal/-a:Pa dobr je no, pac clovk pove svoje mnenje ti svoje pa je, a se treba zdj kregat, ti pac kknjemu ne bos sou tuninga delat, on bo pa pac prezvel brez prilivov sredstev iz tvoje denarnice, pa bo koza cela volk pa sit :evil:
Sej se ne kregamo.
Moti me sam to, da se nekateri tko blazno pametni delajo po drugi strani pa dajejo izjave "Zame, čeprav se grem tuning VALJI ne pomenijo nič"

to je isto kot bi klepar rekel " zame čeprav sem klepar KLEPARSKA RAVNALNA MIZA ne pomeni nič" saj lahko avto priveže za hruško in ga raztegne z traktorjem. Kakšen je rezultat si lahko predstavljate.

Bojan

Agree :|
Alfa Romeo 155 1.8 TS
Uporabniški avatar
Teo
Moderator
Moderator
Kraj: Slovenska Bistrica
Kontakt:

Bolj kot berem poste, bolj me je strah, da bi sam delal tuning. Hvala vam! :evil:
Uporabniški avatar
SHadowX
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1

Kot je iz te teme ze na nekem drugem forumu nastala cela polemika naj ponovim se tu: Dokler povecanje moci ali navora ni dokazano s preverljivo in ponovljivo metodo (beri dyno) je tak "tuning" brezpredmeten.
Kar hocem povedat je preprosto; ne bom govoril da gospod iz SG nima pojma, ampak samo, da dokler rezultati njegovega dela niso dokazani na empiricen nacin, nekim hudim trditvam o magicnem povecanju moci atmosfercem ne morem verjeti.
Izjave, kot so meni dyno ne pomeni nic, niso zelo kredibilne, meni se tudi zdi da mi avto bolj vlece ponoci kot podnevi pa verjetno je to samo obcutek in banalen primer.
Emperor of The Dark Realm
Uporabniški avatar
Turtle
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo GT
Kraj: Bilo kuda kiki svuda

Če mi kdo časti dam mojo takoj na valje za vse mogoče teste.....pa primerijte z uradnimi zanjo....
Uporabniški avatar
SHadowX
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1

Turtle napisal/-a:Če mi kdo časti dam mojo takoj na valje za vse mogoče teste.....pa primerijte z uradnimi zanjo....
Ne uradnimi, ampak z meritvijo pred modifikacijo ECU-ja, uradni podatki niso vedno merodostojni.
Emperor of The Dark Realm
Uporabniški avatar
Turtle
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

mam oba čipa in jih lahko med testom menjamo po milji volji......
sprintGTV
Alfa Junior
Alfa Junior

Turtle napisal/-a:mam oba čipa in jih lahko med testom menjamo po milji volji......
Zmeni se z RSRjem.

Probat ni greh, mogoče bo za stvar.

Boš vsaj vedel kaj ti avstrijci ponujajo.

Bojan
Uporabniški avatar
Turtle
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

hja močno dvomim da mi bo zastonj tole naerdil......poleg tega sem sedaj tuning naredu pr Matjažu iz SG......mogoče mi lahk on krije, da dokaže da je razlika........da ne bo več dvoma o tem.....kaj pravš MaTy... :wink:
Odgovori
  • Informacija