Turtle napisal/-a:hja močno dvomim da mi bo zastonj tole naerdil......poleg tega sem sedaj tuning naredu pr Matjažu iz SG......mogoče mi lahk on krije, da dokaže da je razlika........da ne bo več dvoma o tem.....kaj pravš MaTy...

SHadowX napisal/-a:Kot je iz te teme ze na nekem drugem forumu nastala cela polemika naj ponovim se tu: Dokler povecanje moci ali navora ni dokazano s preverljivo in ponovljivo metodo (beri dyno) je tak "tuning" brezpredmeten.
Kar hocem povedat je preprosto; ne bom govoril da gospod iz SG nima pojma, ampak samo, da dokler rezultati njegovega dela niso dokazani na empiricen nacin, nekim hudim trditvam o magicnem povecanju moci atmosfercem ne morem verjeti.
Izjave, kot so meni dyno ne pomeni nic, niso zelo kredibilne, meni se tudi zdi da mi avto bolj vlece ponoci kot podnevi pa verjetno je to samo obcutek in banalen primer.
Jakap80 napisal/-a:SHadowX napisal/-a:Kot je iz te teme ze na nekem drugem forumu nastala cela polemika naj ponovim se tu: Dokler povecanje moci ali navora ni dokazano s preverljivo in ponovljivo metodo (beri dyno) je tak "tuning" brezpredmeten.
Kar hocem povedat je preprosto; ne bom govoril da gospod iz SG nima pojma, ampak samo, da dokler rezultati njegovega dela niso dokazani na empiricen nacin, nekim hudim trditvam o magicnem povecanju moci atmosfercem ne morem verjeti.
Izjave, kot so meni dyno ne pomeni nic, niso zelo kredibilne, meni se tudi zdi da mi avto bolj vlece ponoci kot podnevi pa verjetno je to samo obcutek in banalen primer.
Je pa zato tok bolj kredibilna izjava cloveka, ki je delal "tuning" na svojem avtu in pravi da je razlika kot dan in noc.
In za to, da obcutis razliko v pospeskih ipd., meni osebno pomeni vec kot neki t.i. "uradni zaznamki" na papirju.

Jakap80 napisal/-a:SHadowX napisal/-a:Kot je iz te teme ze na nekem drugem forumu nastala cela polemika naj ponovim se tu: Dokler povecanje moci ali navora ni dokazano s preverljivo in ponovljivo metodo (beri dyno) je tak "tuning" brezpredmeten.
Je pa zato tok bolj kredibilna izjava cloveka, ki je delal "tuning" na svojem avtu in pravi da je razlika kot dan in noc.
----------------------------------------------------------
Poglej JAKAP80 upam, da se vsaj strinjas z mano da če poznas avto do potankosti potem ves kako se obnasa na cesti !
In po tuningu avto postane živahnejši, ne rabis ga preganjat do onemoglosti, da se zasuče tja do 5000 rpm .... jaz osebno mislim da se razlika občutno pozna !
Potem pa še nekaj ....... očitno me je nekdo narobe cetiral oz. si naredil napačno predstavo glede valarjev :
1.) Nikoli nisem trdil, da valke niso nepomembne ! Rekel sem samo, da ZAME OSEBNO rezultat na valarjih ne pomeni nič ! Če poznam svoj avto kako dela pred TUNINgom in kako po TUNINgu je zame rezultat zadovoljiv ! AMPAK ZAME OSEBNO .... da nebo kdo spet narobe zastopil !
LP
In za to, da obcutis razliko v pospeskih ipd., meni osebno pomeni vec kot neki t.i. "uradni zaznamki" na papirju.

-------------------------------------------------------AlfaJTD napisal/-a:Men je pa vseen mal čudn, da je treba vsak avto posebej tunat. Sicer sem na tem področju amater, ampak po mojem ima ista serija motorjev popolnoma enako elektroniko, ki se ne spremeni dokler jo ne prepišeš. Vsaka elektronika se pa lahko prilagaja na različne okoliščine - kvaliteto goriva pritisk črpalke goriva, turbine... To je treba met pred tunanjem porihtano, tko kot je omenil sprintGTV, kar je lahko problem, sej se že pri relativno novih avtih lahko precej razštela - jest sem mogu tud nastavt pritisk goriva. Potem je za isto serijo enak program za isti končni rezultat (kot je blo že omenjeno koda motorja ipd. ne spada sem).
Če temu ni tako, potem bi tud vsak namizni kompjuter (glede na vgrajeno strojno in programsko opremo) imel svoj program in bi mal drugač zračunal, npr. 1+1=4, al kaj!!?? Men to ni logično. To, da se pa sprogramira elektronika namesto da bi ostale parametre pravilno nastavl pa sigurn ni prav dobr za avto.
Zopet klatiš brezvezne stvari:MaTy napisal/-a:-------------------------------------------------------AlfaJTD napisal/-a:Men je pa vseen mal čudn, da je treba vsak avto posebej tunat. Sicer sem na tem področju amater, ampak po mojem ima ista serija motorjev popolnoma enako elektroniko, ki se ne spremeni dokler jo ne prepišeš. Vsaka elektronika se pa lahko prilagaja na različne okoliščine - kvaliteto goriva pritisk črpalke goriva, turbine... To je treba met pred tunanjem porihtano, tko kot je omenil sprintGTV, kar je lahko problem, sej se že pri relativno novih avtih lahko precej razštela - jest sem mogu tud nastavt pritisk goriva. Potem je za isto serijo enak program za isti končni rezultat (kot je blo že omenjeno koda motorja ipd. ne spada sem).
Če temu ni tako, potem bi tud vsak namizni kompjuter (glede na vgrajeno strojno in programsko opremo) imel svoj program in bi mal drugač zračunal, npr. 1+1=4, al kaj!!?? Men to ni logično. To, da se pa sprogramira elektronika namesto da bi ostale parametre pravilno nastavl pa sigurn ni prav dobr za avto.
No pa dajmo še enkrat :
- Povedal sem že da enaka serija motorjev ( lahko ) ima isto elektroniko ampak IMA DRUGAČNO VERZIJO FW-ja ! Lahko gre za dva različna ECUja z isto nalogo naprimer SIEMENS, BOSCH ! Posledica tega pa je drugačen CHKSUM in tudi drugačno naravo mape vbrizgavanju ampak kar se tiče delovanja motorja je rezulat enak !
Nikakor pa niso med sabo zamenljive !
- Kar pa se tiče IMOC, VIN, .... poglej motorna elektronika ima EEPROM ponavadi je to FLASH 29Fxxx PSOP 16bit ! ( govorim za elektroniko JTD, .. )
Zadeva je popolnoma enostavna ... v tem FLASH-u ni nikoli "vpečena" samo mapa vbrizgavanja ....... V tem flashu je napisano tudi vse drugo ( VIN, IMOC, .... ) V TVOJI VERZIJI če je avto letnik 2001 ali novejši so napisani tudi kilometri ki jih sedaj lahko gledaš na armaturni plošči !!!!!
Starejše elektronike naprimer gre za CITROEN SAXO, XSARA, BERLINGO z elektroniko IAW ( MAGNETI MARELLI ) je imel v EEP zapisano samo mapo vbrizgavanja ampak je imel še dodatno SPI memorijo za TRANSPONDER ( koda ključa - je bila vpisana v TRANSPONDERju ECU je samo prepoznal ali gre za pravi TRANSPODER ali ne ....) in pa ostalo periferijo .... Zato si ta avto lahko počistil kode čisto enostavno tako, da si med tem ko je bil motor vžgan odklopil TRANSPONDER in si lahko potem do nadaljnega uporabljal nekodiran ključ .....
Danes najdeš te avte z enakimi motorji z drugo elektroniko npr. BOSCH ali SIEMENS in je vse napisano v eni memoriji in posledica tega avto nima več transponderja ampak samo magnetni čitalec ki deluje na magnetni resonanci ( branje kode iz ključa ) vse ostalo naredi BSI oz. ECU .
Zaključek:
Vsaka elektronika ima svoj sistem delovanja in med samo niso zamenljive med sabo tudi če gre za isti model .....
LP
No pa smo končno prišli do prve meritve pred in po posegu na istem avtomobilu.LaserJaMM napisal/-a:z RSRjem se magar zmenmo pa nardimo DYNO-DAY... mislim da pride cca 40.000 na dan ( zakup valjev) tko da če nas je 10 k bi merl konje ali več se zmenmo...

a se zmenim z RSRjem za meritev?Turtle napisal/-a:No ste me sprovocirali......bom šel sam na valje in bom probal z obema čipoma......pol bom tud jest objavil kako pa kaj......pa če res ne bo rezultatov se bomo že kej spomnil....sam vam povem, da jest vem da je razlika, tud prejšni lastnik, ki je ta avto mel kako leto pravi da je....bomo vidl

Po forumu brskajo: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta