Pedal sklopke ostane ugreznjen/poklopljen

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
coolijo
Alfa Junior
Alfa Junior

Živjo vsem!

Se opravičujem, da je moj prvi post tu gor povezan z okvaro :cry:

Ko sem pritisnil pedal sklopke je le-ta ostala pritisnjena (ugreznjena), menjalnik je obtičal v prvi prestavi. Avto sem ugasnil, nato pa sem z roko povlekel pedal nazaj gor. Par krat sem ga ponovno pritisnil in ga nato z roko povlekel nazaj gor. Nato je pedal (sklopka) zopet zacela delat. Odpeljal sem se 5km do doma, kjer se je na parkingu ponovila ista zgodba - pedal sklopke je ostal poklopljen, menjalnik pa je obtical v prvi prestavi.

Opazil sem, da je kdaj pa kdaj ze prej sel pedal sklopke prevec na lahko, potem pa spet normalno.

Mogoce kdo ve kaj bi to lahko bilo, oz. kako resna je okvara? Lahko kdo priporoca serviserja v Ljubljani oz. bliznji okolici?

Avto je GT, 2009, 1.9 JTDm, 170HP, 140.000km.

Najlepsa hvala za odgovor!

Lp
Uporabniški avatar
Binji
Administrator
Administrator
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GT 3.2V6
Alfa Romeo 156 2.4
Alfa Romeo Spider 916
Kraj: Jesenice

Verjetno glavni ali pa pomožni cilinder sklopke.
Uporabniški avatar
Damijan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Lady "K"
Kraj: Gabrje (nedaleč od Preshgain)

Olja je dovolj v hidravličnem sistemu sklopke?
Če ga ni dovolj, dolij in prezrači pa boš videl. Če ga je pa dovolj, je zanič glavni cilinder sklopke, na pedalu. Ker če bi bil zanič pomožni, na menjalniku, se pedal vseeno vrača nazaj, le precej bolj na mehko.
Uporabniški avatar
kosir1234
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Žiri

Ponavadi se to zgodi ko zmanjka tekočine v sistemu za sklopko...

To se pa naredi, ko začne puščat olje ne enem izmed dveh cilindrov. In je notri veliko zraka. Tud v posodici imaš verjentno nivo pod maximumu.

Poglej pod sklopko v kabini če je kaj olja po tepihu, če ga ni poglej na menjalnik če je mastno okoli cilindra, če ni, prebodi protiprašno gumico pa bo sigurno ven priteklo.

Zadevo lahko začasno rešiš če naliješ brejkfluid v posodco z zavorno tekočino in odzračiš na spodnjem cilindru (da lahko pelješ do mehanika če neboš sam menju)
(╯°□°)╯︵ ┻━┻.
Odgovori
  • Informacija