Raznorazne okvare / težave – Giulietta

Tehnične teme o modelu Giulietta

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Uporabniški avatar
4momo
Alfist
Alfist
Kraj: štajerska

Nikoli do zdaj (30 let) mi niso po 2 ali 3 letih menjali zavorno tekočino :mrgreen:
Uporabniški avatar
godlike
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: okolica MB

4momo napisal/-a:Nikoli do zdaj (30 let) mi niso po 2 ali 3 letih menjali zavorno tekočino :mrgreen:

No jaz sem bil na servisu po 2 letih in 4 mescih.
Vem pa za Polota, da se menja prvič po 3 letih potem pa na vsake dve. Sem pa jaz tudi pogledal, ker bi ti to ja mogli prej rečt.
Renault 4 GTL 1992
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 2012
Ford Focus ST-Line karavan 1.5 (182) 2019
Uporabniški avatar
carlo
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Lancia 844
Kraj: Ljubljana

godlike napisal/-a:
4momo napisal/-a:Nikoli do zdaj (30 let) mi niso po 2 ali 3 letih menjali zavorno tekočino :mrgreen:

No jaz sem bil na servisu po 2 letih in 4 mescih.
Vem pa za Polota, da se menja prvič po 3 letih potem pa na vsake dve. Sem pa jaz tudi pogledal, ker bi ti to ja mogli prej rečt.
Menja se takrat, ko je v zavorni tekočini preveč vlage oz. vode. In to se da izmeriti. 8)
Uporabniški avatar
SHadowX
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1

carlo napisal/-a:Menja se takrat, ko je v zavorni tekočini preveč vlage oz. vode. In to se da izmeriti. 8)
V povprečju pride do absorpcije okoli 3-4% vode nekje med 18 do 24 mesecih v zavornem sistemu, zato ima večina avtomobilov predpisan časovni interval menjave zavorne tekočine dve leti.
Nekateri avtomobili celo sami opozarjajo na ta časovni(!) interval.

Druga stvar, ki se slabša v zavorni tekočini so kemični zaviralci(inhibitorji) korozije. To se da izmeriti z merjenjem vsebnosti bakra v zavorni tekočini, ki ne sme presegati 200ppm, ponavadi se za to uporablja namenske merilne lističe.

V vsakem primeru, če se servis ne drži servisnih procedur in ob temu nima tehtnih in z resnimi meritvami podkrepljenih argumentov bi se mu sam izognil. Kdor pa hoče riskirati lastno kožo zaradi parih litrov zavorne tekočine, pa kar pogumno, pa upam, da ne v bližini drugih. 8)
Emperor of The Dark Realm
tomasso
Alfist
Alfist

Pridružujem se mnenje ShadowXsa. Toliko drame in modrovanj glede menjave motornega olja, glede zavorne in hladilne tekočino pa večina ignorira tovarniška priporočila.
Zakaj le? Kaj mislite: pri kateri menjavi imajo servisi več dela in pri kateri več zaslužka?
Uporabniški avatar
LiLo
Alfa Member
Alfa Member
Vozilo: Giulietta QV TCT LE #141

4momo napisal/-a: Malo so se bunili a nimajo za kaj saj ustreza tovarniškim zahtevam.
.
Samo opozorilo:
Standard kateremu ustreza olje Motul 8100 X-clean 5W40 je FIAT 955535-S2. To je standard za navaden 1.4 motor brez MultiAir enote.
Za 1.4 MultiAir mora biti olje standarda FIAT 955535-GS1 (vsaj v knjižici tako piše). Kakšna je razlika nimam pojma, ampak če bo slučajno treba uveljavljat garancijo (upam da ne) zna kdo komplicirat.
alfafil
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: maribor
Kontakt:

Da ne bo nesporazumov
Slika
Slika
Uporabniški avatar
carlo
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Lancia 844
Kraj: Ljubljana

Specifikacije Selenie za Multiair motorje ...

Data sheet

Technical characterictics

8)
Uporabniški avatar
SHadowX
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1

LiLo napisal/-a:Za 1.4 MultiAir mora biti olje standarda FIAT 955535-GS1 (vsaj v knjižici tako piše). Kakšna je razlika nimam pojma, ampak če bo slučajno treba uveljavljat garancijo (upam da ne) zna kdo komplicirat.
A si prepričan? Ker kolikor je meni znano je standard GS1 in edino olje, ki mu sploh ustreza - Selenia Digitek Pure Energy 0W-30 zahtevano za TwinAir motorje in ne MultiAir v katere naj bi se točila olja S2.
Emperor of The Dark Realm
Uporabniški avatar
LiLo
Alfa Member
Alfa Member

Res je. Ampak se mi zdi da so spet (že drugič) spremenili olje za MultiAir. V zadnji knjižici je napisano tole.
link: http://aftersales.fiat.com/elum/Model.a ... _number=#1

Leto: 2014
Mesec: July
Stran: 252
alfafil
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

SHadowX napisal/-a:
LiLo napisal/-a:Za 1.4 MultiAir mora biti olje standarda FIAT 955535-GS1 (vsaj v knjižici tako piše). Kakšna je razlika nimam pojma, ampak če bo slučajno treba uveljavljat garancijo (upam da ne) zna kdo komplicirat.
A si prepričan? Ker kolikor je meni znano je standard GS1 in edino olje, ki mu sploh ustreza - Selenia Digitek Pure Energy 0W-30 zahtevano za TwinAir motorje in ne MultiAir v katere naj bi se točila olja S2.
Kaj moje slike niso dovolj zgovorne?
Uporabniški avatar
LiLo
Alfa Member
Alfa Member

alfafil napisal/-a:
SHadowX napisal/-a:
Kaj moje slike niso dovolj zgovorne?
Že, vendar je bilo priporočeno olje za MultiAir spremenjeno s septembrom 2013. Od takrat dalje je v knjižici zapisano olje standarda FIAT 955535-GS1 oziroma Selenia Digitek P.E. 0W30 ACEA C2.
Nevem zakaj so spremenili, ampak predvidevam da zaradi problemov z MultiAir enoto. Glede na ceno nove, bi se sam držal zadnjih priporočil proizvajalca.
alfafil
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

Čudovito,torej naši serviserji nimajo pojma,ali se losajo starih zalog,po novem,neprimernega olja,pa še mastno ga zaračunajo :evil:

PS-če je to res in crkne enota,ne mislim krit tega,vsaj v celoti ne
Zadnjič spremenil alfafil, dne Če Jul 03, 2014 12:00 am, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
godlike
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: okolica MB

Na servisu na 30k nalili noter pri Petrovčiču Selenia Star 13.6.2014

Kaj te ne zna uvoznik obvestit poblaščenih serviserjev.
Jao.

A dela kdo na pooblaščenem, lahko najde če je kako priporočilo prišlo glede drugega olja, al pa je to samo pri FL.
Renault 4 GTL 1992
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 2012
Ford Focus ST-Line karavan 1.5 (182) 2019
xalfist
Alfa Freak
Alfa Freak

godlike napisal/-a:Na servisu na 30k nalili noter pri Petrovčiču Selenia Star 13.6.2014

Kaj te ne zna uvoznik obvestit poblaščenih serviserjev.
Jao.

A dela kdo na pooblaščenem, lahko najde če je kako priporočilo prišlo glede drugega olja, al pa je to samo pri FL.
Eh petrovcic je bol tak tak sam , da dnar pokasira pa cao. Taka je bla moja izkusnja z njimi. Tak da nevem ce se izobrazujejo kaj v tej smeri posodobitev in novitet.
Odgovori
  • Informacija